You are here

Καμπανάκι από SSM για νομοθεσίες εκποιήσεων

29/07/2019 11:48

Υπουργός οικονομικών και διοικητής  Κεντρικής Τράπεζας έκρουσαν το καμπανάκι κινδύνου για τις εποπτικές συνέπειες που θα προκύψουν από την αλλαγή των νόμων για εκποιήσεις από τη βουλή, η οποία δεν μεταπείστηκε ακόμη, καταψηφίζοντας τη μια αναπομπή του προέδρου και αναστέλλοντας την ψηφοφορία για τη δεύτερη και πιο σημαντική, για την Παρασκευή.

Ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Κωνσταντίνος Ηροδότου, ανέφερε ενώπιον της έκτακτης συνεδρίας της  επιτροπής οικονομικών της βουλής η οποία εξέταζε το θέμα της αναπομπής από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας της νομοθεσίας που ενέκρινε η βουλή για τις εκποιήσεις ότι «ο οίκος Moody’s παρακολουθεί τις εξελίξεις και ήδη έχει εκδώσει επίσημη ανακοίνωση με αρνητική πρόβλεψη μετά την ψήφιση της νομοθεσίας για αναστολή των εκποιήσεων».

Επεσήμανε επίσης ότι «χθες έλαβε μήνυμα από τον ενιαίο εποπτικό μηχανισμό ο οποίος παρακολουθεί και επιβεβαίωσε τις ανησυχίες της ΚΤ ως εθνική αρχή».

Οι επόπτες τόνισαν επανειλημμένα ότι οι αλλαγές θα καθυστερήσουν την εκποίηση ακινήτων, με αποτέλεσμα οι εξασφαλίσεις που έχουν οι τράπεζες στους ισολογισμούς τους να χάσουν αξία, και να χρειαστούν πρόσθετα κεφάλαια.

Ο κ. Ηροδότου τόνισε ακόμη ότι «σήμερα τα ΜΕΔ είναι στο 32% ενώ ο μέσος όρος της ευρωζώνης είναι γύρω 3,5% και το μέγιστο επιτρεπόμενο είναι στο 10%».

Επανέλαβε ότι «με τις αλλαγές που επέφερε η βουλή θα δοθεί δικαιολογία στους κακοπληρωτές να κρυφτούν πίσω από τις τροποποιήσεις. Οι αλλαγές προκαλούν καθυστέρηση της διαδικασίας και θα δυσκολευτούν οι τράπεζες να πουλήσουν ΜΕΔ ή να κάνουν αναδιαρθρώσεις επειδή δεν θα έρχεται ο δανειολήπτης να συζητήσει με τις τράπεζες», επεσήμανε.

«Ταυτόχρονα θα επηρεαστούν οι υφιστάμενες συζητήσεις, η τιμή θα ανέβει πολύ ψηλά αυτόματα θα έρθει ο ενιαίος εποπτικός μηχανισμός και θα ζητήσει πολύ περισσότερες προβλέψεις από τις τράπεζες. Αυτό με τη σειρά του σημαίνει ότι οι τράπεζες θα χρειαστούν κεφάλαια», ανέφερε.

Στο ίδιο πλαίσιο και ο υπουργός οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης, ο οποίος προειδοποίησε ότι υπάρχει ο κίνδυνος για τις τράπεζες να ληφθούν εποπτικές αποφάσεις που θα οδηγήσουν σε αύξηση των προβλέψεων, τονίζοντας ότι συμμερίζεται πλήρως τη θέση της ΚΤ.

Τόνισε επίσης ότι «θα αυξηθούν οι εγγυήσεις τις οποίες ζητά από την ΚΕΔΙΠΕΣ η Ελληνική Τράπεζα από €160 εκ. στα €280 εκ. και επανέλαβε την έκκληση του προέδρου της Δημοκρατίας να μην απορριφθούν οι αναπομπές».

«Ως κυβέρνηση είχαμε εκτιμήσει ότι οι πληρωμές από την ΚΕΔΙΠΕΣ προς την Ελληνική Τράπεζα θα ήταν της τάξης των €155 εκ. για τη διάρκεια του σχεδίου και ότι παράλληλα η Ελληνική Τράπεζα θα πλήρωνε δικαιώματα της τάξης των €75 εκ. Η νεότερη εκτίμηση που έχει συμπεριληφθεί στους λογαριασμούς της Ελληνικής μειώνει την αναμενόμενη απαίτηση της Ελληνικής από την ΚΕΔΙΠΕΣ στα €120 εκ. και €75 να πληρώσει η Ελληνική».

«Με αυτή την αλλαγή οι πληρωμές της ΚΕΔΙΠΕΣ προς την Ελληνική αυξάνονται κατά €160 εκ.», σημείωσε.

Διαχώρισε τις συνέπειες σε δύο κατηγορίες προς το δημόσιο και προς τις τράπεζες.

Τόνισε ακόμη ότι θα υπάρξει μεγάλη αρνητική επίπτωση στη δυνατότητα της ΚΕΔΙΠΕΣ, να εισπράξει αυτά που πρέπει όπως και στον οργανισμό χρηματοδοτήσεων στέγης..

Ο κ. Γεωργιάδης είπε ότι «μελετώντας εκ νέου το κείμενο της νομοθεσίας όπως ψηφίστηκε επιβεβαιώνονται οι απόψεις μας» και θεωρούμε ότι θα προκύψει μια πολύ μεγάλη καθυστέρηση, όπως είπε, των διαδικασιών εκποίησης στις αίθουσες των δικαστηρίων.

«Δεν θεωρώ ότι παρέχεται στοχευμένη προστασία σε αυτούς που πρέπει», ανέφερε και πρόσθεσε ότι «η νομοθεσία όπως έχει τροποποιηθεί δεν έχει καμιά σχέση με το Εστία και ουσιαστικά καθιστά πολύ πιο περίπλοκη και αργή την διαδικασία των εκποιήσεων για όλες τις περιπτώσεις είτε αφορούν κατοικία είτε όχι».

Ανέφερε ότι αν πράγματι αυτό που μας αφορά είναι η κατοικία δεν είναι με αυτό τον τρόπο που θα την προστατέψουμε και πρόσθεσε πως «αυτές οι αλλαγές θα επιτρέψουν σε κάποιους που μπορούν να πληρώνουν δικηγορικά έξοδα να κρατούν την υπόθεση τους στο δικαστήριο επ’ αόριστο».

Διαβεβαίωσε επίσης ότι οι τράπεζες έχουν υπογράψει το μνημόνιο συνεργασίας και δεν θα προχωρήσουν σε εκποιήσεις.

Από την πλευρά του, ο γενικός εισαγγελέας Κώστας Κληρίδης είπε ότι διαπίστωσε πως «εγείρονται προς εξέταση κάποιας συνταγματικής φύσεως θέματα τα οποία διαβιβάσαμε προς τον πρόεδρο της Δημοκρατίας».

Όσον αφορά το θέμα της αναστολής του νόμου για εκποιήσεις, ο κ. Κληρίδης είπε ότι εγείρεται θέμα παραβίασης των άρθρων 23, 25,26,28 και 30 του Συντάγματος και σημείωσε πως «ουσιαστικά αφαιρείται το δικαίωμα έστω και για μερικούς μήνες του ενυπόθηκου δανειστή είτε είναι στην διαδικασία εκποίησης είτε η διαδικασία δεν έχει ακόμη αρχίσει, από του να την αρχίσει ή να την προχωρήσει».

Αναφορικά με το νόμο περί μεταβιβάσεως και υποθηκεύσεως, ο κ. Κληρίδης είπε ότι «εγείρονται παρόμοιας φύσεως θέματα που έχουν κυρίως να κάνουν με το γεγονός ότι υπάρχει και διασφαλίζεται η ελευθερία του συμβάλλεστε».

Ανατροπή στις νομοθεσίες

Στο μεταξύ μετά από μια μαραθώνια συνεδρία της επιτροπής οικονομικών της βουλής και μετά από εισήγηση του προέδρου του ΔΗΚΟ Νικόλα Παπαδόπουλου, ο οποίος κατέθεσε συμβιβαστική πρόταση αναβλήθηκε μέχρι την Παρασκευή η συζήτηση για το νομοθέτημα των εκποιήσεων.

Συγκεκριμένα κατά τη συνεδρία της ολομέλειας, η βουλή αποφάσισε με 31 ψήφους υπέρ και 16 κατά, την αναβολή της συζήτησης του νομοθετήματος για πάγωμα των εκποιήσεων, μέχρι να εκδικαστούν οι υποθέσεις από την δικαιοσύνη. Την σχετική πρόταση νόμου είχαν καταθέσει το ΔΗΚΟ, η Συμμαχία Πολιτών και οι Οικολόγοι.

Όσον αφορά το δεύτερο νομοθέτημα της αναπομπής του ΠτΔ που προνοεί το πάγωμα των εκποιήσεων για τις πρώτες κατοικίες μέχρι τον Οκτώβριο, μέχρι να εφαρμοσθεί το σχέδιο Εστία, 35 βουλευτές ψήφισαν υπέρ της απόρριψης ενώ κατά τάχθηκαν 17 βουλευτές. Άρα τώρα εναπόκειται στον πρόεδρο της Δημοκρατίας αν θα αναφέρει ή όχι το νομοθέτημα στο Ανώτατο Δικαστήριο. Την σχετική πρόταση νόμου είχε καταθέσει η ΕΔΕΚ.

Υπέρ της αναβολής ψήφισαν ενώπιον της ολομέλειας το ΔΗΚΟ, το ΔΗΣΥ, η ΕΔΕΚ, η Συμμαχία Πολιτών και το Κίνημα Αλληλεγγύης.

Πρόταση ΔΗΚΟ

Η συμβιβαστική πρόταση του ΔΗΚΟ προνοεί «μια διαδικασία που να περιλαμβάνει την αξιολόγηση των παραπόνων των δανειοληπτών από τον επίτροπο χρηματοοικονομικών διαφορών, δηλαδή όποιος δανειολήπτης πιστεύει ότι η τράπεζα έχει παραβεί το κώδικα δεοντολογίας να δικαιούται να προσφύγει στον χρηματοοικονομικό επίτροπο και να προχωρεί σε εξέταση του παράπονου, αν η τράπεζα αρνηθεί να προσέλθει να δικαιούται να πάει δικαστήριο να πάρει αναστολή της εκποίησης».

Πρόσθεσε ότι ενδεχομένως να χρειαστεί να διευρυνθούν και οι εξουσίες του Χρηματοοικονομικού Επιτρόπου

Η νομοθεσία σήμερα επιτρέπει στον επίτροπο να εξετάζει παράπονα δανειοληπτών με ενυπόθηκο δάνειο μέχρι €350.000 και στόχος της πρότασης του ΔΗΚΟ θα είναι να αυξηθεί το συγκεκριμένο ποσό δανείου για να καλύψει περισσότερους δανειολήπτες.

Στο σημείο αυτό ο υπουργός οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης, δήλωσε ότι θα μπορούσαν να συζητήσουν τη πρόταση ΔΗΚΟ, και ζήτησε να δοθεί χρόνος κυρίως στην Κεντρική Τράπεζα να μελετήσει το θέμα.

Της Ηρώς Ευθυμίου