You are here

Κανονικά οι πολιτογραφήσεις μέχρι την έκδοση κανονισμών

28/02/2020 06:59

Κανονικά συνεχίζεται η πολιτογράφηση ξένων επενδυτών μέχρι την έκδοση σχετικών κανονισμών, σύμφωνα με τον υπουργό εσωτερικών Νίκο Νουρή, γεγονός που προκαλεί αντιδράσεις, δεδομένου ότι η βουλή ψήφισε νόμο ώστε η παραχώρηση υπηκοότητας σε ξένους επενδυτές να βασίζεται σε όρους που περιλαμβάνονται σε κανονισμούς, οι οποίοι αναμενόταν να κατατεθούν μέχρι την 1η Φεβρουαρίου.

Η πρόεδρος της επιτροπής εσωτερικών Ελένη Μαύρου, μιλώντας στη StockWatch, σημείωσε ότι «κρατάει» την αναφορά του υπουργού βάσει της οποίας δεν θα εξεταστούν αιτήσεις που υποβλήθηκαν μετά την 31η Ιανουαρίου, αναφέροντας ότι σύμφωνα με την πληροφόρηση που υπάρχει η εξέταση των αιτήσεων βρίσκεται αρκετά πίσω.

Η κ. Μαύρου σημείωσε ότι η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εσωτερικών έχει αποστείλει επιστολή στον υπουργό εσωτερικών για το συγκεκριμένο θέμα, για την οποία δεν έχει ακόμα ληφθεί απάντηση.

Σε ανακοίνωσή τους οι Οικολόγοι κάνουν λόγο για παραβίαση του νόμου που ψήφισε η βουλή, σημειώνοντας ότι «ο υπουργός Εσωτερικών κ. Νουρής, ενημερώνει τη Βουλή των Αντιπροσώπων ότι θα συνεχίσει να εφαρμόζεται το σχέδιο πολιτογραφήσεων στο πλαίσιο του Κυπριακού Επενδυτικού Προγράμματος, γνωστό ως «σχέδιο χρυσών διαβατηρίων» παρά τη ψήφιση  το Φεβρουάριο του 2018 της πρότασης νόμου του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών με βάση των την οποία από την 1 Φεβρουαρίου οι όροι και οι προϋποθέσεις θα έπρεπε να καθορίζονται με κανονισμούς που θα ψηφίζει η Βουλή.

Υποστηρίζουν ότι «ο υπουργός ερμηνεύοντας τον νόμο με δικό του τρόπο, αποφάσισε να δικαιούται η κυβέρνηση να εφαρμόζει το σχέδιο πολιτογράφησης επ’ αόριστον» τη στιγμή που, όπως σημειώνουν «η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για ακόμα μια φορά στην έκθεση της για την Κυπριακή οικονομία δεν παραλείπει να αναφερθεί και πάλι στην «ιθαγένεια από επενδυτικά προγράμματα» ως ακόμα ένα παράγοντα που ενισχύει τις ανισορροπίες της Κυπριακής οικονομίας».

Το Κίνημα Οικολόγων, τονίζει την ανάγκη λήψης καθοριστικών αποφάσεων από τη βουλή και προώθηση και άλλων προτάσεων που κατέθεσε το κόμμα για εξυγίανση του συγκεκριμένου επενδυτικού εργαλείου.

Υπενθυμίζεται ότι η κ. Μαύρου, μετά από σχετική συζήτηση στην επιτροπή εσωτερικών, δήλωσε ότι «μέχρι η κυβέρνηση να φέρει τους κανονισμούς που ζήτησε η βουλή βάσει των οποίων θα καθορίζονται με διαφάνεια οι όροι παραχώρησης υπηκοότητας στους περιβόητους επενδυτές όπως δεσμεύτηκε από τον περασμένο Νοέμβριο, δεν δικαιούται να παραχωρήσει υπηκοότητα σε ξένο επενδυτή».

Σημείωσε ότι «μέχρι να έρθουν οι κανονισμοί στη βουλή το υπουργικό συμβούλιο δεν έχει το δικαίωμα να εξετάσει οποιαδήποτε αίτηση για παραχώρηση διαβατηρίου η οποία έχει υποβληθεί μετά την 31η Ιανουαρίου 2020».

Σχετική δέσμευση ανέλαβε και ο υπουργός εσωτερικών μετά τη συζήτησης του θέματος, λέγοντας ότι δεν θα εξεταστούν αιτήσεις που υποβλήθηκαν μετά την 31η Ιανουαρίου.

Σύμφωνα με τον νόμο περί Αρχείου Πληθυσμού όπως τροποποιήθηκε τον Μάρτιο του 2019, το Υπουργικό Συμβούλιο έπρεπε μέχρι την 1η Φεβρουαρίου να καταθέσει στη βουλή κανονισμό που να καθορίζει τους όρους και τις προϋποθέσεις υπό τις οποίες θα επιτρέπεται η τιμητική πολιτογράφηση για λόγους δημοσίου συμφέροντος και η πολιτογράφηση αλλοδαπών επιχειρηματιών και επενδυτών κατά παρέκκλιση των προϋποθέσεων που προβλέπονται στη νομοθεσία.

Επ’ αόριστον η αναμονή για απόψεις ad hoc επιτροπής

Με βάση τα όσα αναφέρονται σε απάντηση του υπουργού εσωτερικών Νίκου Νουρή, προς τον προέδρο των Οικολόγων Γιώργο Περδίκη, το προσχέδιο των κανονισμών έχει ετοιμαστεί και βρίσκεται ενώπιον της τριμελούς ad hoc επιτροπής που είναι αρμόδια για τον έλεγχο των πολιτογραφήσεων.

Συγκεκριμένα, σημειώνει ότι «λαμβάνοντας υπόψη το γεγονός ότι στους όρους εντολής της ad hoc Επιτροπής περιλαμβάνεται η υποβολή εισηγήσεων και συστάσεων για περαιτέρω βελτίωση του κυπριακού επενδυτικού προγράμματος, θεωρήθηκε ότι δε θα ήταν ορθή η μεταβολή του ισχύοντος θεσμικού πλαισίου με την ψήφιση των Κανονισμών, προ της εκπόνησης των συμπερασμάτων της ad hoc Επιτροπής».

Συνεπώς, σημειώνεται, το προσχέδιο των Κανονισμών που ετοιμάστηκε αποστάληκε  στην ad hoc Επιτροπή για απόψεις, σχόλια ή παρατηρήσεις και αναμένεται η απάντησή της.

Οι απόψεις της ad hoc Επιτροπής, όπως αναφέρεται, θα καθορίσουν εν πολλοίς τα επόμενα βήματα σχετικά με την προώθηση των υπό αναφορά Κανονισμών.

Εφαρμογή προγράμματος μέχρι νεωτέρας

Ο κ. Νουρής παραπέμπει στον τροποποιητικό νόμο (36) του 2019, επισημαίνοντας πρόνοια που περιλαμβάνεται στο παράρτημα του νόμου, σύμφωνα με την οποία οι όροι υπό τους οποίους διενεργείται η πολιτογράφηση αλλοδαπών επιχειρηματιών και επενδυτών -όπως αυτοί είχαν καθοριστεί από το Υπουργικό Συμβούλιο πριν από την ημερομηνία έναρξης της ισχύος του τροποποιητικού νόμου (που είναι η 31η Ιανουάριου 2020)- εξακολουθούν να ισχύουν μέχρι την έκδοση των Κανονισμών.

Ως εκ τούτου, ο κ. Νουρής σημειώνει ότι «το Υπουργείο Εσωτερικών από την αναφερόμενη στην ερώτησή ημερομηνία (ήτοι 1 Φεβρουάριου 2020) συνεχίζει να εφαρμόζει το ΚΕΠ στη βάση των ισχυόντων όρων που είχαν καθοριστεί από το Υπουργικό Συμβούλιο πριν από την 31η Ιανουαρίου 2020».

Της Μαρίας Χαμπή