You are here

Κάτι αλλάζει με τους προϋπολογισμούς ημικρατικών

24/10/2019 07:20

Οι αυστηρές προειδοποιήσεις του προέδρου της βουλής Δημήτρη Συλλούρη, ότι θα εφαρμοσθεί το γράμμα του νόμου σε όσους οργανισμούς δεν καταθέσουν έγκαιρα τον προϋπολογισμό τους, φαίνεται ότι έπιασαν τόπο, αφού για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια έχουν ήδη κατατεθεί 18 προϋπολογισμοί, κυρίως όμως μικρών οργανισμών.

Όπως δήλωσε μάλιστα στη StockWatch η διευθύντρια της υπηρεσίας κοινοβουλευτικών επιτροπών, Ελένη Ηλιάδη, αναμένεται πως οι περισσότεροι από τους 45 ετήσιους προϋπολογισμούς των ημικρατικών οργανισμών και ανεξάρτητων αρχών θα ψηφιστούν πριν τον κρατικό προϋπολογισμό του 2020 στα μέσα Δεκεμβρίου.

«Ήδη», πρόσθεσε, «έχουν ψηφιστεί από την ολομέλεια δύο προϋπολογισμοί. Του Δημοσιονομικού Συμβουλίου και ο προϋπολογισμός του Συμβουλίου Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής».

Το ερώτημα όμως που τίθεται είναι πως θα κινηθούν φέτος τα τρία δημόσια πανεπιστήμια, (Κύπρου, ΤΕΠΑΚ και Ανοικτό Πανεπιστήμιο) τα οποία κατά κόρον καθυστερούν να καταθέσουν έγκαιρα τον προϋπολογισμό τους, ανέφερε η κ. Ηλιάδη και υπενθύμισε ότι πέρσι ο προϋπολογισμός τους εγκρίθηκε τον Απρίλιο.

Εξήγησε ότι ο κανονισμός της βουλής παρέχει μια χαλάρωση μέσω του δωδεκατημορίου που επιτρέπει σε ένα οργανισμό για δύο μήνες (Ιανουάριο – Φεβρουάριο) να δαπανεί από τον προϋπολογισμό του προηγούμενου έτους, από την 1η Μαρτίου όμως δεν επιτρέπεται καμία δαπάνη εάν δεν εγκριθεί ο ετήσιος προϋπολογισμός σε νόμο.

Εντούτοις, σημείωσε αυστηρά ομιλούντες, οι ετήσιοι προϋπολογισμοί των ημικρατικών οργανισμών θα πρέπει να κατατίθενται μαζί με τον κρατικό προϋπολογισμό, δηλαδή να κατατίθενται στη βουλή τρεις μήνες πριν τη λήξη του οικονομικού έτους και να ψηφιστούν πριν την έναρξη του νέου οικονομικού έτους.

Η κ. Ηλιάδη, αναφέρθηκε και στο νέο εγχείρημα του προέδρου της βουλής Δημήτρη Συλλούρη, ο οποίος προωθεί μια φόρμουλα ώστε να εξετάζονται οι προϋπολογισμοί των υπουργείων ταυτόχρονα με τους συνδεδεμένους οργανισμούς.

Ενδεικτικά, ανέφερε, ο προϋπολογισμός του υπουργείου παιδείας με τα πανεπιστήμια και τους αντίστοιχους ημικρατικούς οργανισμούς, του ΡΙΚ με το υπουργείο εσωτερικών και ούτω καθεξής ώστε οι βουλευτές να έχουν μια σφαιρική εικόνα.

Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με το πρόγραμμα την ερχόμενη Τρίτη ανοίγει η αυλαία της συζήτησης του κρατικού προϋπολογισμού 2020, ενώπιον της κοινοβουλευτικής επιτροπής οικονομικών, στην παρουσία του υπουργού οικονομικών Χάρη Γεωργιάδη.

Ο κ. Γεωργιάδης, θα αναλύσει τα δημοσιονομικά του κράτους για τελευταία φορά στην επιτροπή οικονομικών της βουλής αφού πριν από το τέλος του χρόνου θα παραδώσει τη σκυτάλη του υπουργείου.

Η συζήτηση του κρατικού προϋπολογισμού ως είθισται ολοκληρώνεται με την παρουσία του διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας Κωνσταντίνου Ηροδότου, ο οποίος θα αναλύσει την οικονομική κατάσταση και θα καταθέσει τις εκτιμήσεις του για την πορεία της οικονομίας.

Ο κρατικός προϋπολογισμός ψηφίζεται σε νόμο από την ολομέλεια στα μέσα Δεκεμβρίου πριν κλείσει η βουλή για τις εορτές των Χριστουγέννων.

Οι ημικρατικοί οργανισμοί και ανεξάρτητες υπηρεσίες που έχουν καταθέσει τον προϋπολογισμό τους είναι: Αρχή Ανθρώπινου Δυναμικού, ΑΗΚ, Ταμείο Δημοσίων Δανείων, Αρχή Ραδιοτηλεόρασης, Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών, Χρηματιστήριο Αξιών, Ρυθμιστής Κρατικών Επικοινωνιών, Ανανεώσιμων Πηγών, Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας Κύπρου, Κυπριακός Οργανισμός Διαχείρισης Αποθεμάτων Πετρελαιοειδών, Κεντρικός Φορέας Ισότιμης Κατανομής Βαρών, Διαχειριστή Συστήματος Μεταφοράς, Δημοσιονομικό Συμβούλιο, Ανεξάρτητο Ταμείο Ανακεφαλαιοποίησης, Αρχή Δημόσιας Εποπτείας Ελεγκτικού Επαγγέλματος, Συμβούλιο Εγγραφής και Ελέγχου Εργοληπτών, Αρχή Ψηφιακής Ασφάλειας και το Συμβούλιο Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής.
Της Ηρώς Ευθυμίου

Της Ηρώς Ευθυμίου