You are here

«Κλέφτες του κράτους προνοίας»

29/06/2010 16:11
Λόγος για κλέφτες του κράτους προνοίας έγινε σήμερα στη βουλή με αφορμή τη συζήτηση των διαπιστώσεων της Γενικής Ελέγκτριας στις παροχές δημοσίων βοηθημάτων. Τα κενά που παρατηρούνται στο σύστημα, επισημάνθηκε, επιτρέπουν σε ορισμένους να λαμβάνουν συντάξεις ανικανότητας ενώ έχουν παράλληλα και επαγγελματικές άδειες οδήγησης.

Τα μέλη της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ελέγχου τα οποία έβαλαν κάτω από το μικροσκόπιο τους την έκθεση της Γενικής Ελέγκτριας του 2008 για το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων ζήτησαν αλλαγές στο σύστημα, για να περιοριστεί το φαινόμενο της εξαπάτησης του κράτους.

Μετά το πέρας της συνεδρίας, ο Πρόεδρος της Επιτροπής και βουλευτής του ΔΗΣΥ, Γιώργος Γεωργίου, είπε ότι οι λήπτες δημοσίου βοηθήματος και σύνταξης ανικανότητας κατέχουν 1066 επαγγελματικές άδειες οδήγησης, υπογραμμίζοντας ότι «οι φοβερές αδυναμίες που παρατηρούνται στο σύστημα εσωτερικού ελέγχου δίνει τη χρυσή ευκαιρία στους απατεώνες να εκμεταλλεύονται το υπουργείο Εργασίας».

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Επιτροπής το 2008 το κράτος δαπάνησε κονδύλι ύψους €175 εκ. για δημόσια βοηθήματα.

Στους λήπτες δημοσίου βοηθήματος εκτός από τους ελληνοκύπριους, περιλαμβάνονται αλλοδαποί, τουρκοκύπριοι και ευρωπαίοι πολίτες.

Ο κ. Γεωργίου επεσήμανε ότι «η έλλειψη μηχανογραφημένου συστήματος και η επίκληση των προσωπικών δεδομένων από τις διάφορες κρατικές υπηρεσίες και υπουργεία δημιουργούν κατά συρροή απατεώνες και κλέφτες του κράτους πρόνοιας».

Από την πλευρά του ο βουλευτής του ΑΚΕΛ, Πανίκος Χάμπας, ανέφερε ότι η χρήση επαγγελματικής άδειας λεωφορείου ή άλλων μηχανοκίνητων οχημάτων από λήπτες δημόσιου βοηθήματος εγκυμονεί πολλούς κινδύνους σε όσους διακινούνται με αυτά.

Το υπουργείο Εργασίας, είπε ο κ. Χάμπας, σε μια προσπάθεια να βάλει ένα τέλος στην ασυδοσία που παρατηρείται, μέχρι το τέλος του χρόνου προωθεί εκσυγχρονισμό του νόμου για τα δημόσια βοηθήματα.

Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ επικαλούμενος τα όσα ανέφερε ενώπιον της Επιτροπής η υπουργός Εργασίας, τόνισε ότι με τον εκσυγχρονισμό της νομοθεσίας θα αποφευχθούν αυτά τα προβλήματα.

Ο κ. Χάμπας αναφερόμενος στα δημόσια βοηθήματα που λαμβάνουν τόσο οι τουρκοκύπριοι όσοι και οι αιτητές πολιτικού ασύλου καθώς και στις αντιδράσεις κάποιων βουλευτών, υποστήριξε ότι υπάρχει παραπληροφόρηση του κοινού.

Με βάση στοιχεία από τη Στατιστική Υπηρεσία, υπογράμμισε ο βουλευτής του ΑΚΕΛ, ένας αιτητής ασύλου λαμβάνει €452 ως βοήθημα το μήνα, για θέματα στέγασης, διατροφής, ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης και θέματα παιδείας.

Πρόσθεσε δε ότι « η υπουργός μας παρέδωσε ένα πίνακα στον όποιο φαίνεται ότι μέχρι πρόσφατα δικαιούνταν και έπαιρναν βοήθημα 179 τουρκοκύπριοι».

Κατά τους ελέγχους που διενήργησε το υπουργείο Εργασίας διαπιστώθηκε ότι 166 τουρκοκύπριοι που λαμβάνουν κρατικά επιδόματα πληρούν τα κριτήρια, ενώ μόνο 13 διαγράφηκαν από τον κατάλογο των ληπτών δημόσιου βοηθήματος.

Της Ελευθερίας Παϊζάνου