You are here

Κούρεμα ενοικίων κρατικών υπηρεσιών

23/04/2013 15:30
Ζήτημα διαχείρισης και ενδεχομένως διασπάθισης δημόσιου χρήματος αναγνωρίζει το Υπουργείο Οικονομικών ότι τίθεται από τις δεκάδες εκατομμύρια που δαπανά το κράτος για την ενοικίαση υπηρεσιών και τμημάτων του Δημοσίου, δήλωσε ο ΥΠΟΙΚ Χάρης Γεωργιάδης μιλώντας ενώπιον της κοινοβουλευτικής επιτροπής Ελέγχου.

Σύμφωνα με στοιχεία που παρατέθηκαν στη Βουλή από το 2007 μέχρι το 2012 το κράτος δαπάνησε συνολικά €155 εκ., ωστόσο η ειδική επιτροπή που συστάθηκε το Νοέμβριο του 2011 με απόφαση του προηγούμενου υπουργικού συμβουλίου από την επαναπραγματεύση των συμβολαίων του 50% των κτηρίων που ενοικιάζει η κυβέρνηση κατάφερε να μειώσει το συνολικό κονδύλι κατά €1,6 εκ.

Να σημειωθεί ότι ακόμη δεν εξετάστηκαν τα συμβόλαια ενοικίασης των κτηρίων που στεγάζονται οι πρεσβείες και οι πρεσβευτικές κατοικίες της Κύπρου στο εξωτερικό.

Συγκεκριμένα το 2012 το κράτος δαπάνησε για την ενοικίαση κτηρίων €30,4 εκ., το 2011 €31,2 εκ., το 2010 €29,4 εκ., το 2009 €24,8 εκ., το 2008 €22 εκ. και το 2007 €19,4 εκ.

Όπως είπε ο υπουργός, η θέση της κυβέρνησης είναι επαναξιολόγηση των ενοικίων, προσθέτοντας ότι «στις παρούσες συνθήκες κάθε ευρώ που ξοδεύεται θα πρέπει να αιτιολογείται και η κυβέρνηση έχει αμφιβολίες ότι τα ποσά που πληρώνονται αιτιολογούνται».

Το Υπουργικό Συμβούλιο, είπε, έδωσε εντολή στον υπουργό Συγκοινωνιών να προχωρήσει στην ετοιμασία έκθεσης για το γενικότερο ζήτημα της ενοικίασης δημόσιων κτιρίων.

Σύμφωνα με τον κ. Γεωργιάδη οι κατευθυντήριες γραμμές του προέδρου της Δημοκρατίας και του υπουργικού συμβουλίου για τη δυνατότητα απόκτησης ιδιόκτητων χώρων είναι μέσα από τη μέθοδο σύμπραξης ιδιωτικού και δημόσιου τομέα και συγκεκριμένα από τη μέθοδο του ΒΟΤ.

Ο κ. Γεωργιάδης, σημείωσε, ότι η επιλογή της ανέγερσης ιδιόκτητων χώρων πρέπει να τυγχάνει της ίδια αξιολόγησης, συμπληρώνοντας ότι θα πρέπει να εξεταστεί και το ζήτημα ανέγερσης ιδιόκτητων κτηρίων και από τους ημικρατικούς οργανισμούς.

Ο ΥΠΟΙΚ δεν έκρυψε τη δυσαρέσκεια του για το νέο επαρχιακό κτήριο της ΑΗΚ στην Πάφο, και διερωτήθηκε γιατί να ανεγερθεί τέτοιο κτήριο εν μέσω τέτοιας περιόδου, τη στιγμή που η Αρχή αδυνατεί να προσφέρει φθηνό ηλεκτρικό ρεύμα στους πολίτες.

Πρόσθεσε, ότι η κυβέρνηση υιοθετεί τη θέση του Γενικού Λογιστηρίου του κράτους ότι η διαχείριση της υφιστάμενης κρατικής περιουσίας και η ανάγκη ενοικίασης επιπρόσθετων υποστατικών πρέπει να επαναξιολογηθεί.

Καταλήγοντας, σημείωσε ότι το βασικό στοιχείο στις επιλογές του κράτους θα είναι η εξοικονόμηση πόρων.

Δεν ακολουθήθηκαν κανόνες χρηστής διοίκησης

Η Γενική Ελέγκτρια Χρυστάλλα Γιωρκάτζη, δήλωσε ότι σε μερικές περιπτώσεις ενοικιάσεων κτιρίων δεν ακολουθήθηκαν οι κανόνες χρηστής διοίκησης με την ανοχή μάλιστα του υπουργείου οικονομικών.

Αναφέρθηκε σε περιπτώσεις στις οποίες στο ενοίκιο προστέθηκε το κόστος διαμόρφωσης του χώρου από τους ιδιοκτήτες το οποίο δεν αφαιρέθηκε μετά την αποπληρωμή του.

Η κ. Γιωρκάτζη, σημείωσε ότι το 30% των δημόσιων υπηρεσιών στεγάζονται σε κτίρια που ενοικιάζει το κράτος.

Η Γενική Ελέγκτρια έφερε ως παράδειγμα το κτήριο της Ελεγκτικής Υπηρεσίας το οποίο ανεγέρθηκε με τη μέθοδο του σχεδιασμού, ανέγερσης και συντήρησης, προσθέτοντας ότι το κτήριο παραδόθηκε στην υπηρεσία 18 μήνες μετά τη σύναψη της συμφωνίας και η αποπληρωμή του κτηρίου άρχισε δύο χρόνια μετά την παράδοση του κτηρίου.

Από την πλευρά της η Γενική Λογίστρια Ρέα Γεωργίου, εξέφρασε τη ικανοποίηση της για τη θέση του υπουργείου Οικονομικών ότι θα επαναξιολογηθούν τα ενοίκια, επισημαίνοντας ότι το γενικό λογιστήριο θα συμβάλει για την καλύτερη διαχείριση της κρατικής περιουσίας.

Τρίμηνη ενημέρωση της βουλής

Ο πρόεδρος της επιτροπής και βουλευτής του ΔΗΣΥ, Γιώργος Γεωργίου, διαβεβαίωσε ότι η επιτροπή θα παρακολουθεί στενά τις εργασίες της ειδικής επιτροπής και της πολιτικής της κυβέρνησης για μείωση των ενοικίων.

Ανέφερε, ότι κάθε τρεις μήνες η επιτροπή θα ενημερώνει τη βουλή για την πορεία των διαπραγματεύσεων των ενοικίων.

Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Άριστος Δαμιανού, υπογράμμισε ότι διαπιστώνονται κακώς έχοντα κατά τις ενοικιάσεις για στέγαση κρατικών υπηρεσιών ενώ έχουν συναφθεί και λανθασμένα συμβόλαια αμφιβόλου νομικής ποιότητας.

Επίσης κάλεσε την εκκλησία να προχωρήσει στη μείωση των ενοικίων για τα κτίρια που στεγάζονται κρατικές υπηρεσίας και ταυτόχρονα ζήτησε την κατάργηση των Λεσχών Αξιωματικών της ΕΦ.

Για απαράδεκτο φαινόμενο μίλησε ο βουλευτής του ΔΗΚΟ Γιώργος Προκοπίου ο οποίος κάκισε και τα μακροχρόνια συμβόλαια ενοικίασης των κτηρίων.

Ο κ. Προκοπίου ανέφερε επίσης ότι για την ενοικίαση πρεσβευτικών κατοικιών στο εξωτερικό το κράτος καταβάλει ενοίκια από €60 χιλ. μέχρι €180 χιλ. για κάθε κτήριο.

Μεγάλες οι σπατάλες

Ο βουλευτής της ΕΔΕΚ Φειδίας Σαρίκας, ανέφερε ότι διαπιστώνεται πως γίνεται διασπάθιση δημοσίου χρήματος και δαπανώνται εξωφρενικά ποσά. Παρέθεσε ενδεικτικά παραδείγματα ενοικίων που καταβάλει το κράτος.

Όπως είπε για την Πρεσβευτική κατοικία στη Μόσχα το κράτος καταβάλει €239 χιλ. το χρόνο, για την Πρεσβευτική κατοικία στο Παρίσι €112 χιλ. για την Επαρχιακή Διοίκηση Λευκωσίας €300 χιλ., για το Τμήμα Αναπτύξεως Υδάτων €620 χιλ. ενώ το συμβόλαιο είναι για περίοδο 50 χρόνων, για το Τμήμα Αλιείας το ενοίκιο είναι ύψους €205 χιλ., για την ενοικίαση του υπουργείου Δικαιοσύνης καταβάλλεται €240 χιλ., τα κτίρια των κτηματολογίων Λάρνακας και Αμμοχώστου ενοικιάζονται €400 χιλ. και της ΕΠΑ €289 χιλ.

Για σκάνδαλο και για τεράστιες σπατάλες, έκανε λόγο ο βουλευτής των Οικολόγων Γιώργος Περδίκης, επισημαίνοντας ότι σε κτήριο ημικρατικού οργανισμού στην Πάφο δαπανήθηκαν €8500 για την επίπλωση ενός γραφείου.

Της Ελευθερίας Παϊζάνου