You are here

Με ήπιες επικρίσεις η συζήτηση προϋπολογισμού

06/12/2022 16:15

Με επικρίσεις κατά της κυβέρνησης, σημαδεύτηκε η σημερινή έναρξη της συζήτησης για τον κρατικό προϋπολογισμό του 2023,  με κάποιους βουλευτές να υπογραμμίζουν τα πολλά διαθρωτικά προβλήματα της οικονομίας, παρά το θετικό ρυθμό ανάπτυξης.

Αβέρωφ: Έχουμε μαξιλάρια

Ο προϋπολογισμός μας έχει περισσεύματα και μαξιλάρια, όχι ελλείμματα €1 δισ τον χρόνο, ανέφερε ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού, Αβέρωφ Νεοφύτου, μιλώντας στη συζήτηση του κρατικού προϋπολογισμού του 2023, από το βήμα της Ολομέλειας της Βουλής, η οποία συνήλθε την Τρίτη.

Αρχικά, ο κ. Νεοφύτου, απαντώντας στον ΓΓ του ΑΚΕΛ, Στέφανο Στεφάνου και τον Πρόεδρο του ΔΗΚΟ, Νικόλα Παπαδόπουλο, είπε ότι ο πολίτης δεν ξέρει τι θα πάρει αν θα ψηφίσει Ανδρέα Μαυρογιάννη ή Νίκο Χριστοδουλίδη, προσθέτοντας ότι ο μεν θα πάρει ΑΚΕΛ, ο δε κόμματα που δεν μιλιούνται μεταξύ τους και έχουν εκ διαμέτρου αντίθετες απόψεις.

Απευθυνόμενος προς τον ΓΓ του ΑΚΕΛ, Στέφανο Στεφάνου, σε σχέση με την πρόθεση για ιδιωτικοποίηση της CΥΤΑ, είπε ότι το ΑΚΕΛ παραλίγο να κλείσει τη CΥΤΑ και έκανε αναφορά στο σκάνδαλο της Δρομολαξιάς. "Ποιος κουτσούρεψε την ΑΤΑ, ποιος επέβαλε το πέναλτι του 12%, ποιοι ανέβασαν την ανεργία στο 17% όταν κυβερνούσαν;", διερωτήθηκε. Σε ό,τι αφορά το Κυπριακό, διερωτήθηκε αν πρέπει να πιστέψουμε τον Ανδρέα Μαυρογιάννη ή το αφήγημα του ΑΚΕΛ για το Κραν Μοντανά.

Ο προϋπολογισμός είναι ουσιαστικά το σύνολο της κοινωνικής μας πολιτικής, ανέφερε ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, υποδεικνύοντας ότι πρέπει συλλογικά το νοικοκυριό που λέγεται κράτος να είναι εύρωστο. "Η οικονομία μας σήμερα είναι δυνατή. Αλλά τίποτα δεν προεξοφλεί ότι θα είναι δυνατή και αύριο. Τίποτα δεν είναι δεδομένο στη ζωή", σημείωσε. Το μεγάλο διακύβευμα για όλους μας, συνέχισε, είναι να κρατήσουμε την οικονομία και τη χώρα σε σταθερή τροχιά, ικανή να αντεπεξέλθει στις δυσκολίες που έχουμε μπροστά μας.

Τα τελευταία 10 χρόνια, είπε ο Αβέρωφ Νεοφύτου, ο Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης, η κυβέρνησή του και ο Δημοκρατικός Συναγερμός παρήγαγαν χειροπιαστό έργο, με τη στήριξη κομμάτων που ανήκαν στην αντιπολίτευση. "Είχαμε την τύχη την τελευταία δεκαετία να έχουμε δύο ικανούς Υπουργούς Οικονομικών, τον Χάρη Γεωργιάδη και τον Κωνσταντίνο Πετρίδη, οι οποίοι κατόρθωσαν να ανατρέψουν τη μιζέρια που παραλάβαμε και να ξαναφέρουν την ελπίδα και την προοπτική στον τόπο μας", υπογράμμισε.

"Ο προϋπολογισμός μας έχει περισσεύματα και μαξιλάρια, όχι ελλείμματα 1 δισ. ευρώ τον χρόνο", ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Νεοφύτου είπε ότι η Κύπρος σήμερα, παρά τις αλλεπάλληλες κρίσεις, παρουσιάζει ένα από τους ισχυρότερους ρυθμούς ανάπτυξης σε όλη την Ευρώπη και μια αξιοσημείωτη ανθεκτικότητα, κατατάσσεται στις 10 κορυφαίες χώρες-επενδυτικούς προορισμούς, έχει συνθήκες σχεδόν πλήρους απασχόλησης, κοσμογονία έργων, συνολικό πλαίσιο μεταρρυθμίσεων με σχέδιο, χρονοδιάγραμμα και χρηματοδότηση, κοινωνικό κράτος μιάμιση φορά μεγαλύτερο σε σύγκριση με πριν δέκα χρόνια, σειρά νέων δομών που βελτιώνουν το οικογενειακό εισόδημα, ΓεΣΥ, ΕΕΕ, πληρωμή των διδάκτρων στα νηπιαγωγεία, την ενδυνάμωση της άμυνας και τη μείωση της θητείας και μείωση ή κατάργηση σχεδόν είκοσι φορολογιών. "Ο προϋπολογισμός μας έχει περισσεύματα και μαξιλάρια, όχι ελλείμματα 1 δισ. ευρώ τον χρόνο", ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ είπε επίσης ότι κυπριακή οικονομία τρέχει το 2022 με ρυθμό ανάπτυξης στο 6,0% σε πραγματικούς όρους, δηλαδή μετά τον πληθωρισμό, το ποσοστό ανεργίας το 2022 αναμένεται να μειωθεί γύρω στο 7%, το δημόσιο χρέος το τέλος του 2022 αναμένεται να περιορισθεί στο 89,3%, ως ποσοστό του ΑΕΠ και η Κύπρος ανέβηκε από την 68η στην 18η θέση στον δείκτη Greenfield FDI performance Index, που καταγράφει τις επιδόσεις των χωρών στην προσέλκυση ξένων επενδύσεων.

Στεφάνου: Βήματα προς τα πίσω η διακυβέρνηση Αναστασιάδη

Αρνητικό πρόσημο στη δεκαετή διακυβέρνηση του Δημοκρατικού Συναγερμού, έδωσε από το βήμα της Βουλής ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, Στέφανος Στεφάνου, ο οποίος αποτιμώντας το συνολικό έργο της αυτής της διακυβέρνησης είπε ότι «στα δέκα χρόνια με τον ΔΗΣΥ στην εξουσία η Κύπρος και η κοινωνία έκαναν βήματα προς τα πίσω, αντί βήματα προς τα μπροστά».

Σε ομιλία του ενώπιον της Ολομέλειας, ο κ. Στεφάνου είπε πως «η κυβέρνηση του ΔΗΣΥ δεν κατάφερε να ανταποκριθεί με επάρκεια στις προκλήσεις», για να σημειώσει ότι κοντά στα υφιστάμενα προβλήματα προκάλεσε καινούρια, καθώς επίσης προκάλεσε αδιέξοδα ειδικά για τους νέους και τις νέες της Κύπρου.

Σύμφωνα με τον ΓΓ του ΑΚΕΛ «η κοινωνική και οικονομική ανασφάλεια τα τελευταία χρόνια αυξήθηκε για την πλειοψηφία της κοινωνίας», υπογραμμίζοντας ότι «στις μέρες μας η κοινωνική ανασφάλεια αυξάνεται ακόμα περισσότερο εξαιτίας της ακρίβειας που αφαιμάσσει τους προϋπολογισμούς των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων».

Ο κ. Στεφάνου ανέφερε πως η κυβέρνηση του ΔΗΣΥ «προτιμά τη διατήρηση ψηλών πλεονασμάτων, που προέρχονται από τα επιπρόσθετα έσοδα που έχει, εξαιτίας αυξημένων εισπράξεων από τις φορολογίες, αντί να επιστρέψει ένα μέρος από αυτά στα νοικοκυριά και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις», ενώ σημείωσε ότι «η Κύπρος, σύμφωνα με τις ευρωπαϊκές στατιστικές, κατατάσσεται τέταρτη από το τέλος στη διάθεση πόρων για στήριξη της κοινωνίας και της οικονομίας προς αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης και της ακρίβειας».

Τόνισε ακόμα ότι «διαχρονικά προβλήματα, αντί να επιλυθούν εκτραχύνθηκαν», υπογραμμίζοντας πως ειδικά έχει εκτραχυνθεί «η θεσμική διαφθορά».

«Το κράτος δικαίου υποβαθμίστηκε, θεσμοί υποσκάφτηκαν ή δεν έχουν την ανεξαρτησία που έπρεπε να είχαν, όπως διαπιστώνει η Έκθεση της Κομισιόν του 2021, για τη μη ικανοποιητική κατάσταση του κράτους δικαίου στην Κύπρο. Οι κοινωνικές ανισότητες δεν αντιμετωπίστηκαν, αλλά συντηρήθηκαν και σε διάφορα επίπεδα ενισχύθηκαν», ανέφερε ο κ. Στεφάνου.

Όπως συμπλήρωσε «αυτό αντικατοπτρίζεται πρωτίστως στο γεγονός ότι το μερίδιο των κερδών στο ΑΕΠ αυξήθηκε σε αντιδιαστολή με τον περιορισμό του μεριδίου των μισθών», για να προσθέσει πως «η οικονομία μεγεθύνεται, αλλά οι εργαζόμενοι δεν λαμβάνουν αυτό που κανονικά τούς αναλογεί».

Επιπλέον, είπε πως «η κατανομή του παραγόμενου πλούτου γίνεται με τέτοιο τρόπο που συνεχώς ενισχύει την πορεία αντιστροφής του συσχετισμού μεταξύ κεφαλαίου – εργασίας», ενώ συμπλήρωσε πως «ακόμα και σε θέματα όπου η κυβέρνηση επιχείρησε να κάνει μεταρρυθμίσεις, όπως για παράδειγμα στο σύστημα υγείας, το ΓεΣΥ βάλλεται και υποσκάπτεται από μέσα, από στελέχη της κυβέρνησης και του ΔΗΣΥ, όπως υποδεικνύουν ακόμα και πρώην στελέχη της κυβέρνησης».

Επιπροσθέτως, ο ΓΓ του ΑΚΕΛ ανέφερε πως «η Κύπρος εξακολουθεί να είναι στις πρώτες θέσεις παγκοσμίως στο ιδιωτικό χρέος και στα μη εξυπηρετούμενα δάνεια», υπογραμμίζοντας ότι «η μεταφορά αυτών των δανείων στις εταιρείες πιστώσεων μπορεί να βοηθά τις τράπεζες να δείχνουν βελτιωμένη εικόνα, αλλά τα δάνεια παραμένουν στην κοινωνία και την οικονομία».

«Χιλιάδες συμπολίτες μας», σύμφωνα με τον κ. Στεφάνου, «χάνουν ή κινδυνεύουν να χάσουν τα σπίτια και τις περιουσίες τους. Η αύξηση των επιτοκίων θα επιβαρύνει ακόμα περισσότερο την ήδη δύσκολη κατάσταση για τους δανειολήπτες και όχι μόνο».

Ν. Παπαδόπουλος: «Δεκαετία των κρίσεων» η διακυβέρνηση Αναστασιάδη

Επιτυχίες κατά την πρώτη πενταετία και αποτυχίες κυρίως κατά τη δεύτερη πενταετία της δεκαετούς διακυβέρνησης Αναστασιάδη, καταλόγισε ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος, κατά την ομιλία του στο πλαίσιο συζήτησης του κρατικού προϋπολογισμού.

Στην ομιλία του ο κ. Παπαδόπουλος η οποία έχει έντονο προεκλογικό χρώμα, αφού απαρίθμησε τις κρίσεις που αντιμετώπισε η απερχόμενη κυβέρνηση και τον τρόπο που τις αντιμετώπισε, είπε ότι στόχος του δεν είναι να την κρίνει, καθώς όπως είπε, η δεκαετής διακυβέρνηση Αναστασιάδη θα κριθεί πλέον από τον ιστορικό του μέλλοντος.

Επεσήμανε όμως, πως η διακυβέρνηση Αναστασιάδη έχει σημειώσει επιτυχίες, κυρίως κατά την πρώτη της πενταετία, αλλά και σημαντικές αποτυχίες, κυρίως κατά τη δεύτερη της πενταετία.

Στις επιτυχίες αναγνώρισε πως η κυβέρνηση Αναστασιάδη παρέλαβε ένα χάος, ένα κράτος στα πρόθυρα της οικονομικής χρεοκοπίας, με κοινωνικά παντοπωλεία, με πρωτόγνωρες γραμμές ανεργίας και με ένα τραπεζικό σύστημα υπό κατάρρευση και παραδίδει μια οικονομία με θετικό ρυθμό ανάπτυξης, υποχώρηση του ποσοστού ενεργείας, θεσμοθέτηση του εθνικού κατώτατου μισθού καθώς και μείωση του δημόσιου χρέους στο 90% του ΑΕΠ το 2022.

Σημείωσε ότι μερίδιο στις επιτυχίες της κυβέρνησης έχουν οι θυσίες του λαού αλλά και η βοήθεια του κόμματος του το οποίο αγνοώντας το πολιτικό κόστος, ψήφισε δύσκολα νομοσχέδια.

Στα αρνητικά ο κ. Παπαδόπουλος αναφέρθηκε στο κόστος ενέργειας και καύσιμα καθώς και στον πληθωρισμό ο οποίος, όπως είπε, προβλέπεται να παραμείνει σε πολύ υψηλά επίπεδα, στο 8,4% το 2022, κάτι που οδηγεί στην ακρίβεια σε ότι αφορά σημαντικά βασικά αγαθά και πρώτες ύλες.

Ο κ. Παπαδόπουλος χαρακτήρισε την ερχόμενη χρονιά ως τη χρονιά των «δευτέρων ευκαιριών».

Μια δεύτερη ευκαιρία για την οικονομία, μετά την τραπεζική κρίση, την πανδημία και τον πόλεμο στην Ουκρανία, αλλά και μια δεύτερη ευκαιρία για το ίδιο το πολιτικό σύστημα, όπως είπε.

«Από εμάς εξαρτάται εάν μετά τις επερχόμενες προεδρικές εκλογές θα παραμερίσουμε την τοξικότητα και τις αντιπαραθέσεις και θα συνεργαστούμε για να επιλύσουμε προβλήματα, με όποιον πρόεδρο και εάν εκλεγεί», δήλωσε και πρόσθεσε ότι ο στόχος θα πρέπει να είναι να ξανακερδίσουν την εμπιστοσύνη της κοινωνίας, η οποία τα τελευταία χρόνια σίγουρα δεν ήταν στα καλύτερα του παραδοσιακού πολιτικού συστήματος.  

Σιζόπουλος: Αλλαγή φιλοσοφίας προϋπολογισμών

Η συζήτηση του προϋπολογισμού του 2023 γίνεται κάτω από βάρος των πρόσθετων οικονομικών και κοινωνικών επιπτώσεων συνεπεία της Ουκρανικής κρίσης, αλλά και της παράτασης της υγειονομικής αβεβαιότητας που προκαλεί η συνέχιση της πανδημίας του κορωνοϊού, ανέφερε στην ομιλία του ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ, Μαρίνος Σιζόπουλος , σημειώνοντας ότι οι συνέπειές τους έχουν επιφέρει σημαντικές αλλαγές, τόσο στις εργασιακές σχέσεις, όσο και στο οικονομικό μοντέλο.

Ο κ. Σιζόπουλος επεσήμανε ότι με το μοντέλο που υιοθετήθηκε πριν από 30 χρόνια και το οποίο παραμένει αμετάβλητο, επιβεβαιώνονται οι διαχρονικές αδυναμίες της κυπριακής οικονομίας τις οποίες η ΕΔΕΚ υποδείκνυε όλα τα προηγούμενα χρόνια, χωρίς την ανάλογη ανταπόκριση από τις εκάστοτε κυβερνήσεις.

Ο κ. Σιζόπουλος τόνισε την  αναγκαιότητα οι προϋπολογισμοί να αλλάξουν φιλοσοφία και να μην αποσκοπούν μόνο στην επίτευξη ποσοτικών στόχων αλλά και ποιοτικών, για να προσδώσουν σταδιακά στην οικονομία μακροοικονομική σταθερότητα.

Επεσήμανε ακόμα ότι η επικέντρωση αποκλειστικά στους τομείς των κατασκευών, του τουρισμού και των υπηρεσιών, θέτει σε κίνδυνο την οικονομική σταθερότητα και την κοινωνική συνοχή, δεδομένου ότι είναι τομείς ιδιαίτερα εύθραυστοι, που επηρεάζονται από εξωγενείς και άρα μη ελεγχόμενους παράγοντες.

Χαρακτήρισε περαιτέρω μονοδιάστατη την πολιτική διαχείρισης της κυβέρνησης σε αυτούς τους τομείς και ανέφερε ότι στον τουριστικό τομέα εξακολουθεί να απουσιάζει ο ποιοτικός τουρισμός, όπως ο ιατρικός, ο συνεδριακός, ο αθλητικός.

Αναφορικά με τον κατασκευαστικό τομέα είπε ότι επαναλήφθηκε το φαινόμενο της υπερθέρμανσης, η οποία λόγω της ανεπαρκούς κυβερνητικής πολεοδομικής και στεγαστικής πολιτικής, οδήγησε σε τρομακτική αύξηση του κόστους στέγασης, η οποία σε συνδυασμό με τις εκποιήσεις, τη μείωση των μισθών και την αυστηροποίηση της διαδικασίας δανειοδότησης, η απόκτηση κατοικίας κυρίως από τα νεαρά ζευγάρια, έχει καταστεί σχεδόν αδύνατη.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στο σκάνδαλο των πολιτογραφήσεων, αναφέροντας ότι η δημοσιοποίησή του εκτός από τις οικονομικές επιπτώσεις, εξέθεσε την πατρίδα μας διεθνώς, καθώς απώλεσε την αξιοπιστία της και πλήγηκε το κύρος και η υπόστασή της.

«Δεν αναμέναμε και δεν προσδοκούσαμε ριζικές αλλαγές στη βάση των υποδείξεων και των προτάσεών μας. Όμως οι εμπειρίες του παρελθόντος θα έπρεπε να προβληματίσουν τους εκάστοτε κυβερνώντες και σταδιακά να λάβουν μέτρα, ώστε η κυπριακή οικονομία να επεκταθεί και σε νέους καινοτόμους και υψηλής τεχνολογίας τομείς», είπε επίσης από το βήμα της Ολομέλειας ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ.

Χρ.Χρίστου: Δημιουργία συστήματος πρώτη εργασία

Ο πρόεδρος του ΕΛΑΜ Χρίστος Χρίστου είπε από την πλευρά του, μιλώντας από το βήμα της Ολομέλειας, ότι η φετινή συζήτηση του προϋπολογισμού διεξάγεται λίγες εβδομάδες πριν από την εκλογή της νέας κυβέρνησης, με τους τρεις επικρατέστερους υποψηφίους να έχουν υπηρετήσει ο καθένας από το δικό του πόστο τη σημερινή διακυβέρνηση, πράγμα που κατά την άποψη τους , αποτελεί τη μεγαλύτερη απόδειξη πως η εκλογή τους δεν θα επιφέρει ουσιαστική αλλαγή.

Σημείωσε ότι βρισκόμαστε σε μια περίοδο που η Κύπρος αντιμετωπίζει σημαντικές προκλήσεις. Και η καθημερινότητα είναι ένας αγώνας επιβίωσης για τον κάθε άνθρωπο και την κάθε οικογένεια που παλεύει να ανταπεξέλθει από τις αυξημένες τιμές των καυσίμων, του ηλεκτρικού ρεύματος, τις τραπεζικές δόσεις, τα ενοίκια και τους κρατικούς  φόρους.

Ο κ. Χρίστου τόνισε ότι απέναντι σε αυτές τις συνθήκες, «θεωρούμε ότι ο κρατικός προϋπολογισμός του 2023 δεν ανταποκρίνεται επαρκώς σε όσα θα αναμέναν για να μπορέσει η χώρα να πετύχει άλμα προς τα εμπρός».

Όσον αφορά την οικονομία τόνισε ότι επιχειρήσεις, νοικοκυριά και εργαζόμενοι βιώνουν μια κατάσταση  έκτακτης ανάγκης, και πως θα πρέπει να βρεθούν λύσεις που πιθανόν να μην χρησιμοποιήθηκαν ποτέ προηγουμένως.

Σημείωσε ότι προς σε αυτή την κατεύθυνση η παράταξη του κατέθεσε  σειρά εισηγήσεων , πρωτίστως για βοήθεια  σε συγκεκριμένες ομάδες του πληθυσμού οι οποίες αδυνατούν να τα βγάλουν πέρα, τις οποίες όμως  η κυβέρνηση μέχρι σήμερα αρνείται να υιοθετήσει.

Ο κ. Χρίστου υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση δεν είχε όραμα για τους νέους με αποτέλεσμα τα λαμπρά μυαλά της πατρίδας μας, να ξενιτευτούν  ψάχνοντας ένα καλύτερο μέλλον. 

«Το ΕΛΑΜ προτείνει τη Δημιουργία συστήματος πρώτη εργασία, που απαλλάσσει εντελώς το φόρο πρώτης μίσθωσης ενός νεαρού κάτω των 30 ετών, όπως είπε.

Αναφορικά με την ακρίβεια δήλωσε ότι οι προβλέψεις για το 2023 δεν είναι αισιόδοξες, καθώς τα οικογενειακά έξοδα αυξάνονται και τα έσοδα μειώνονται.

Δήλωσε ότι υπάρχει περιθώριο για μείωση των τιμών που φτάνουν στους καταναλωτές, στον ηλεκτρισμό, στα καύσιμα, και στα τρόφιμα, σημειώνοντας ότι εκατοντάδες εκατομμύρια χάνει το κράτος από το παραεμπόριο των κατεχομένων.

Ζήτησε το κλείσιμο των οδοφραγμάτων και τη μείωση των τιμών σε βασικά αγαθά, σημειώνοντας ότι είναι έκτακτη ανάγκη και το κράτος οφείλει να στηρίξει τους πολίτες και τις επιχειρήσεις. 

Καρογιάν: Κομβικής σημασίας η ψήφιση του κρατικού προϋπολογισμού

Με αιχμές και αναγνώριση μιας δεκαετίας σχετικής σταθεροποίησης, σημαδεύτηκε η ομιλία του προέδρου της ΔΗΠΑ, Μάριου Καρογιάν από το βήμα της Βουλής στην έναρξη της συζήτησης για τον κρατικό προϋπολογισμό.

Κυριότερες αναφορές του κ. Καρογιάν προς την Βουλή ήταν η δύσκολη και σχετικά σταθερή πορεία της δεκαετούς κυβέρνησης Αναστασιάδη, αναγνωρίζοντας την κρίση εμπιστοσύνης στο οικονομικό και πολιτικό σύστημα του τόπου.

Ο πρόεδρος της ΔΗΠΑ ζήτησε να ληφθούν σοβαρά υπόψη στη συζήτηση ο θετικός ρυθμός οικονομικής μεγέθυνσης που ξεπέρασε το μέσο όρο της ΕΕ, η επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων, η σταδιακή και σημαντική μείωση του δημόσιου χρέους και η αναβάθμιση της κυπριακής οικονομίας υπό συνθήκες δραματικής αύξησης του πληθωρισμού και εκτόξευσης των επιτοκίων δανεισμού.

Σημείωσε ότι παρά το θετικό απολογισμό, πολλά διαθρωτικά προβλήματα της οικονομίας σπρώχτηκαν κάτω από το χαλί με πολλές μεταρρυθμίσεις να έμειναν ανεκπλήρωτες, αναφερόμενος στον εκσυγχρονισμό του κράτους και της δημόσιας διοίκησης και τις παθογένειες του κοινωνικού συστήματος.

Ο κ. Καρογιάν έκανε αναφορά και στο ζήτημα των εκποιήσεων, απευθύνοντας έκκληση για συνέχιση του διαλόγου σε δομημένη και θεσμική βάση για τη επίτευξη λύσης για την προστασία των ευάλωτων και προστασίας της σταθερότητας του τραπεζικού συστήματος.

Ενεργειακές αναβαθμίσεις κτιρίων ζητούν οι Οικολόγοι

Κάλεσμα για ενεργειακές αναβαθμίσεις κτιρίων, απηύθυνε ο Πρόεδρος των Οικολόγων, Χαράλαμπος Θεοπέμπτου στο πλαίσιο της εφαρμογής της πράσινης συμφωνίας.

Σε ομιλία του στην Ολομέλεια της βουλής, με την ευκαιρία της συζήτησης του προϋπολογισμού, ο κ. Θεοπέμπτου ανέφερε ότι όλη η ανθρωπότητα, εκτός από την Κύπρο, ασχολείται αυτή την εποχή με την κλιματική κρίση, ιδιαίτερα τώρα με τον πόλεμο στην Ουκρανία και την σύνοδο για το κλίμα στην Αίγυπτο.

Κλασσικό παράδειγμα, πρόσθεσε, είναι η πολιτική για την ενέργεια και το κλίμα, «όπου αναλάβαμε την υποχρέωση να φυτέψουμε 1 εκατ. δέντρα μέχρι το 2030, αλλά ούτε οι Δήμοι, ούτε οι Κοινότητες ούτε το κτηματολόγιο επιτρέπουν σε κανένα να φυτέψει. Βασικά άφησαν την ευθύνη στην επόμενη κυβέρνηση να φυτεύει πάνω από 140,000 δέντρα το χρόνο ή περίπου 400 δέντρα κάθε μέρα!»

«Λυπούμε πραγματικά τις επόμενες γενιές, αφού με βάση τη Πράσινη Συμφωνία μέχρι το 2050 θα πρέπει η Κύπρος να απορροφά όσους ρύπους εκπέμπει και χωρίς δέντρα θα αναγκαστούμε να πληρώνουμε ρύπους», τόνισε.

Μέσα στο πλαίσιο της πράσινης συμφωνίας, είναι και το πακέτο μέτρων γνωστό σαν "Fit for 55" το οποίο στοχεύει σε 55% μείωση των εκπομπών μέχρι το 2030.

«Επειδή δεν νομίζω να έχει κάποιος εντυπωσιαστεί από τον προγραμματισμό μας, αλλά αντίθετα είμαστε της τελευταίας στιγμής, πολύ φοβάμαι ότι θα πάθουμε ότι έγινε και με τους ρύπους της ΑΗΚ που η κυβέρνηση για 10 χρόνια παρακολουθούσε άπραγη το κόστος να πηγαίνει από μερικά εκατομμύρια σε περίπου €200 εκατ. φέτος, χωρίς να νοιάζεται για το κόστος στον πολίτη και τον φτωχό κόσμο», τόνισε.

«Το πρόβλημα που έρχεται, είναι ότι η ΕΕ συζητά πλέον την επέκταση του συστήματος αυτού σε εταιρείες και μεγάλα κτήρια. Θα τους υποχρεώνει δηλαδή να αγοράζουν δικαιώματα εκπομπών ανάλογα με τις εκπομπές για τις οποίες έχουν ευθύνη. Γι αυτό πρέπει να προετοιμαστούμε, να γίνει ενημέρωση, να κάνουμε ενεργειακές αναβαθμίσεις κτηρίων, εγκαταστάσεις ΑΠΕ στα κτήρια και τόσα άλλα για να μειωθεί η ζήτηση ενέργειας».

«Από μια κυβέρνηση που ούτε τις υποχρεώσεις της από ευρωπαϊκές Οδηγίες για ενεργειακή αναβάθμιση του 3% των δημόσιων κτηρίων ετήσια δεν τηρεί, δεν περίμενα περισσότερα. Κλασσική περίπτωση εδώ φυσικά τα ενεργοβόρα μας νοσοκομεία και τα σχολεία μας».

Αναφερόμενος στη στεγαστική πολιτική, σημείωσε ότι στην Κύπρο, η εκτόξευση του κόστους για την αγορά ή ενοικίαση κατοικίας, δημιουργεί συνθήκες που καθιστούν το δικαίωμα της στέγασης ένα δυσπρόσιτο αγαθό με σοβαρές επιπτώσεις στην κοινωνική συνοχή.

Τόνισε ότι είναι αναγκαία μια εθνική στεγαστική πολιτική, η οποία θα θέσει ως προτεραιότητα τις πραγματικές ανάγκες του συνόλου των πολιτών.

Μεγάλο μέρος των κονδυλίων για τη στεγαστική πολιτική, πρόσθεσε, μπορούν να αντληθούν από το Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, το οποίο καθορίζει κριτήρια ενεργειακής απόδοσης και βιωσιμότητας. Τόνισε ότι τα εγκαταλειμμένα κτήρια των πόλεων πρέπει να λαμβάνονται σοβαρά υπόψη σε μια σωστή στεγαστική πολιτική.

Επίσης στην ομιλία του ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων ανέφερε πως υπάρχουν οι νομοθεσίες για τα ζώα αλλά δεν εφαρμόζονται σημειώνοντας ότι στις αυλές σπιτιών της Κύπρου, υπάρχουν πίθηκοι, ελάφια, φίδια. Αναφερόμενος στο θέμα των σκύλων, ο κ. Θεοπέμπτου είπε πως τα καταφύγια είναι στη χειρότερη τους κατάσταση.

Ανησυχίες επιτροπής οικονομικών

Την ανησυχία των μελών της της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών, ως προς τις επιπτώσεις των εξαιρετικά υψηλών επιπέδων πληθωρισμού στην αγοραστική δύναμη των καταναλωτών, στα δημόσια οικονομικά και στην οικονομία γενικότερα, παρόλο που σε ευρωπαϊκό επίπεδο γίνεται πρόβλεψη για αποκλιμάκωση του προβλήματος από το έτος 2023, εξέφρασε η πρόεδρος της Επιτροπής, Χριστιάνα Ερωτοκρίτου.

Η κ. Ερωτοκρίτου άνοιξε την τριήμερη συζήτηση του κρατικού προϋπολογισμού του 2023, από την Ολομέλεια της Βουλής, παρουσιάζοντας την έκθεση της Επιτροπής Οικονομικών για τον προϋπολογισμό του 2023.

Μιλώντας από το βήμα της Ολομέλειας, είπε μεταξύ άλλων, ότι ο ρυθμός ανάπτυξης της κυπριακής οικονομίας για το έτος 2022 προβλέπεται να ανέλθει στο 5,7% του ΑΕΠ, σε πραγματικούς όρους, σε σύγκριση με 5,5% για το 2021.

Για το 2023 προβλέπεται να περιοριστεί στο 3% του ΑΕΠ, ενώ για τα έτη 2024-2025 να κυμανθεί στο 3,3% και 3,2%, αντίστοιχα.

Όσον αφορά τον  πληθωρισμό, ο οποίος αποτελεί το κυριότερο πρόβλημα παγκοσμίως στο παρόν στάδιο, είπε ότι αναμένεται για το 2022 να ανέλθει στο 7,7%, ενώ για το 2023 προβλέπεται, με σημαντικό βαθμό αβεβαιότητας, μείωσή του στο 3%, όπως μείωση προβλέπεται και σε άλλα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Για τα έτη 2024-2025 προβλέπεται περαιτέρω περιορισμός του πληθωρισμού στο 2%.

Μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε στην ανεργία, η οποία, όπως είπε, παρουσιάζει καθοδική πορεία, που αναμένεται να συνεχίσει και για τα επόμενα έτη.

Συγκεκριμένα είπε ότι για το 2022 το ποσοστό ανεργίας εκτιμάται να μειωθεί στο 7% του εργατικού δυναμικού σε σχέση με 7,5% για το 2021, προσεγγίζοντας το μέσο όρο της ευρωζώνης, που ανέρχεται στο 6,8%.

Για την τριετία 2023-2025 η ανεργία προβλέπεται να σημειώσει περαιτέρω μείωση και να κατέλθει στο 6,4%, 5,7% και 5%, αντίστοιχα, παρά τις συνθήκες αβεβαιότητας που επικρατούν, όπως είπε.

Η πρώτη μέρα της συζήτησης του κρατικού προϋπολογισμού, συνεχίζεται με τις ομιλίες των προέδρων και εκπροσώπων των πολιτικών κομμάτων. Έχει δοθεί χρόνος 40 λεπτών στους αρχηγούς των κομμάτων ΔΗΣΥ, ΑΚΕΛ, ΔΗΚΟ και από 30 λεπτά στους αρχηγούς των υπολοίπων.

Πρωτογενές πλεόνασμα 3%

Ο προϋπολογισμός προνοεί έσοδα €11.759,3 δισ. και έξοδα €11.296,0 δισ. Το δημοσιονομικό πλεόνασμα ανέρχεται στα €0.46 δισ. δηλαδή 1.7% του ΑΕΠ και το πρωτογενές πλεόνασμα αναμένεται να κυμανθεί στο 3%.

Οι αναπτυξιακές δαπάνες, (έργα υπό κατασκευή, συγχρηματοδοτούμενα έργα, εκπαιδεύσεις, χορηγίες σε εκπαιδευτικά ιδρύματα, πάγια, κλπ.) αναμένεται να αυξηθούν κατά 12% το 2023.

Περιλαμβάνεται επίσης αύξηση στις πρωτογενείς δαπάνες σε σχέση με πέρσι κατά περίπου €554 εκατ. και αυξημένες πιστώσεις για την κοινωνική προστασία περίπου κατά 4%.

Ενώπιον της Ολομέλειας για έγκριση θα τεθούν 40 κυβερνητικές τροποποιήσεις του κρατικού προϋπολογισμού του 2023, αλλά και 110 τροπολογίες των κομμάτων. Η συζήτηση ολοκληρώνεται την Πέμπτη με την ψήφιση που προγραμματίζεται για μετά τις έξι το απόγευμα.

Επισυνάπτεται η έκθεση