You are here

Με κριτική πέρασε ο προϋπολογισμός ΡΙΚ

16/03/2018 17:21

Με έντονη κριτική για τα διαχρονικά προβλήματα που αντιμετωπίζει το Ραδιοφωνικό Ίδρυμα Κύπρου, συνοδεύτηκε η κατά τ’ άλλα ομόφωνη ψήφιση του προϋπολογισμού του οργανισμού για το 2018, μετά την απόρριψη δύο τροπολογιών.

Ο προϋπολογισμός του ΡΙΚ για το έτος 2018, είναι ισοσκελισμένος και προβλέπει συνολικές δαπάνες ύψους €33,2 εκ. και έσοδα του ίδιου ύψους, τα οποία θα προέλθουν κυρίως από κρατική χορηγία (€28,6 εκ.) και από άλλες δραστηριότητες (€4,6 εκ.).

Οι προϋπολογιζόμενες δαπάνες του ΡΙΚ για το έτος 2018 αφορούν δαπάνες για το μόνιμο προσωπικό (€13,6 εκ., γενικά έξοδα και υπηρεσίες (€1,7 εκ.), έξοδα προγραμμάτων (€15,1 εκ.), συντήρηση και λειτουργία μηχανημάτων και άλλων εγκαταστάσεων (€1,8 εκ.), κεφαλαιουχικές δαπάνες (€810 χιλ.), καθώς και μη προβλεπόμενες δαπάνες και αποθεματικό (€140 χιλ.).

Τα μέλη του σώματος απέρριψαν τροπολογία του ΕΛΑΜ για αποκοπή κονδυλίων αναφορικά με την προβολή εκπομπών δικοινοτικού περιεχομένου και τροπολογία των οικολόγων για δέσμευση €120 χιλ. αναφορικά με τη διενέργεια προεκλογικών δημοσκοπήσεων που έγιναν το 2017.

Μιλώντας κατά τη συνεδρίαση, ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Μάριος Μαυρίδης, αναφέρθηκε στο έλλειμμα του ταμείου συντάξεων του οργανισμού, το οποίο ξεπερνά τα €100 εκ. σημειώνοντας ότι πρόκειται για ένα πρόβλημα που εντοπίζεται και σε άλλους οργανισμούς και το οποίο θα πληρώσει ο φορολογούμενος, κατά την έκφρασή του. Ο κ. Μαυρίδης εξέφρασε την άποψη ότι πρέπει «να προβληματιστούμε κατά πόσο πρέπει οι οργανισμοί να καλύπτουν τα ελλείμματα των ταμείων συντάξεων των εργαζομένων τους».

Από την άλλη, ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Στέφανος Στεφάνου υποστήριξε ότι το ΡΙΚ έχει προβλήματα δεοντολογίας, αντικειμενικότητας και ποιότητας προγραμμάτων, ειδησεογραφίας και ψυχαγωγίας.

Παράλληλα, επέκρινε το γεγονός ότι το ΡΙΚ διατηρεί τους ίδιους νομικούς συμβούλους από την εποχή της ίδρυσής του τη δεκαετία του 1950 και σχολίασε το διαχρονικό πρόβλημα που εντοπίζεται στον οργανισμό σχετικά με το προσωπικό αορίστου χρόνου. «Αν δεν επιλυθεί το εργασιακό πρόβλημα, το ΡΙΚ θα έχει προβλήματα τόσο στη λειτουργία, όσο και στο περιεχόμενο και στην δυνατότητά του να ανταποκριθεί στις προκλήσεις» ανέφερε.

Αναφορά στα διαχρονικά προβλήματα στα εργασιακά θέματα «τα οποία χρειάζονται συγκεκριμένες λύσεις», έκανε και ο βουλευτής του ΔΗΚΟ Πανίκος Λεωνίδου.

Ο βουλευτής της ΕΔΕΚ Ηλίας Μυριάνθους σημείωσε την ανάγκη αλλαγής του θεσμικού πλαισίου των ημικρατικών οργανισμών και μετεξέλιξής τους σε εταιρείες δημοσίου δικαίου.

Ο πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών Γιώργος Λιλλήκας αναφέρθηκε σε προβλήματα που παραμένουν άλυτα και στην ανάγκη εξορθολογισμού σε ότι αφορά τη διαχείριση του προϋπολογισμού των ημικρατικών οργανισμών.

Εκ μέρους του Κινήματος Αλληλεγγύη, ο Μιχάλης Γιωργάλλας έκανε λόγο για φτωχό αποτέλεσμα σε ότι αφορά τις δραστικές αλλαγές που χρειάζεται το ΡΙΚ, αποδίδοντας το σε διαδικασίες, δομές και εργασιακές αγκυλώσεις που δεν επιτρέπουν στον οργανισμό να τρέξει με μεγαλύτερη ταχύτητα τη διαδικασία μεταρρύθμισής, όπως είπε.

Ο πρόεδρος των Οικολόγων έκανε αναφορά στην περίπτωση συμβολαίου παρουσιάστριας η οποία πληρώνεται €150 ανά ώρα. Παράλληλα, σημείωσε ότι υπάρχουν πολλά κακά στο ΡΙΚ ο οποίος ωστόσο «φέρει ενώπιον μας το φωτοστέφανο της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης», κατά την έκφρασή του.

Στον σημαντικό ρόλο που έχει να διαδραματίσει το ΡΙΚ στην ανάδειξη του κυπριακού πολιτισμού και την ευθύνη της διεύθυνσης και της ηγεσίας του οργανισμού προς αυτή την κατεύθυνση, αναφέρθηκε ο ανεξάρτητος βουλευτής Παύλος Μυλωνάς.

Της Μαρίας Χαμπή