You are here

Μετά τα χρυσά διαβατήρια, εσωτερικοί έλεγχοι

08/05/2021 06:10

Μετά τα κενά στις διαδικασίες ελέγχου του προγράμματος «χρυσών διαβατηρίων» που εξέθεσαν την κυπριακή Δημοκρατία, η εκτελεστική εξουσία προχωρά στην ενίσχυση του εσωτερικού ελέγχου υπουργείων, υφυπουργείων και δημόσιας υπηρεσίας και σε ενίσχυση της μονάδας εσωτερικού ελέγχου.

Σύμφωνα με απάντηση του υπουργού Οικονομικών Κωνσταντίνου Πετρίδη, προς τον πρόεδρο των Οικολόγων Χαράλαμπο Θεοπέμπτου, το υπουργείο Οικονομικών υπέβαλε σχετική πρόταση στο Υπουργικό Συμβούλιο, η οποία εγκρίθηκε κατά τη συνεδρία ημερομηνίας 23 Μαρτίου 2021.

Ο κ. Θεοπέμπτου, είχε ζητήσει ενημέρωση σε σχέση με το προσωπικό που υπηρετεί στις μονάδες ελέγχου υπουργείων, αν το προσωπικό τυγχάνει εκπαίδευσης για τη δουλειά που αναλαμβάνει και εάν κάτω από τις σημερινές συνθήκες το σύστημα λειτουργίας του εσωτερικού ελέγχου κρίνεται ικανοποιητικό.

Με βάση την απόφαση στην οποία παραπέμπει ο κ. Πετρίδης, εγκρίθηκε η στελέχωση των μονάδων ελέγχου στα υπουργεία/υφυπουργεία, με τον κατάλληλο αριθμό προσωπικού πλήρους απασχόλησης, για την κατάλληλη εδραίωση και στελέχωση των μονάδων ελέγχου.

Εγκρίθηκε επίσης, η περαιτέρω ενίσχυση του συστήματος εσωτερικού ελέγχου της δημόσιας υπηρεσίας με τη σύσταση μονάδων ελέγχου σε σημαντικά τμήματα της δημόσιας υπηρεσίας, με τη στελέχωση αυτών με υφιστάμενο προσωπικό από τα ίδια τα τμήματα, το οποίο κατέχει γνώσεις και εμπειρίες σε σχέση με τις δραστηριότητες του κάθε τμήματος.

Παράλληλα, ως μέρος της απόφασης, εγκρίθηκαν μέτρα σχετικά με την εκπαίδευση/κατάρτιση του προσωπικού που στελεχώνει τις μονάδες ελέγχου, τη διασφάλιση της «επιχειρησιακής συνέχειας» καθώς και την ετοιμασία εγχειριδίων διαδικασιών από τις μονάδες ελέγχου.

Η απόφαση προκύπτει εν μέσω αποκαλύψεων που έρχονται στο φως αναφορικά με τις τρύπες στο σύστημα ελέγχου των διαδικασιών παραχώρησης πολιτογράφησης σε ξένους επενδυτές, που επέτρεψαν την κατάχρηση του κυπριακού επενδυτικού προγράμματος, οδηγώντας το σε κατάργηση.

Ο κ. Πετρίδης εκφράζει την άποψη πως με βάση την πιο πάνω απόφαση, επιτυγχάνεται ουσιαστική ενίσχυση των μονάδων ελέγχου σε όλα τα υπουργεία/υφυπουργεία, καθώς και στα τμήματα, ώστε να είναι αποτελεσματικά στελεχωμένα για να εκπληρώνουν τις αρμοδιότητές τους.

Της Μαρίας Χαμπή