You are here

Μετοχοδάνεια: Ο λόγος στο Υπουργικό

12/12/2003 11:14

· Το ΥΠΟΙΚ βλέπει «παραθυράκια», το Economist «ράφι»

· Βουλή: Τελειώνετε!


Στο Υπουργικό Συμβούλιο εναποτίθενται πλέον οι εναπομείνασες ελπίδες για ρύθμιση των επενδυτικών δανείων που συνάφθηκαν τη διετία 1999-2000 για επενδύσεις στο ΧΑΚ. Η τεχνοκρατική επεξεργασία του ζητήματος φαίνεται να ολοκληρώνεται και το θέμα μπαίνει πλέον σε πολιτική τροχιά. Όπως πληροφορείται η StockWatch, το Υπουργείο Οικονομικών θα ενημερώσει προσεχώς το Υπουργικό Συμβούλιο – ενδεχομένως στην τελευταία του φετινή συνεδρία, στις 17 Δεκεμβρίου – για το ζήτημα διασαφηνίζοντας τις επιλογές που απέμειναν στην πολιτική ηγεσία και προσδιορίζοντας το οικονομικό αλλά και το πολιτικό κόστος της κάθε μίας από αυτές.

Στο τραπέζι εξακολουθούν να βρίσκονται δύο σενάρια, η επιχορήγηση των επιτοκίων των μετοχοδανείων ή η ανάληψη δανείων και μετοχών από Φορέα του κράτους με την παράλληλη έκδοση χρεογράφων στις τράπεζες. Όσον αφορά το τελευταίο, φαίνεται πως οι τεχνοκράτες του Υπουργείου έχουν βρει τρόπους να ξεπεραστούν οι αντιδράσεις των Βρυξελλών. «Υπάρχουν κάποια παραθυράκια από πλευράς ΕΕ», είπε στη StockWatch αρμόδια πηγή του ΥΠΟΙΚ. «Το κόστος όμως πρέπει να παραμείνει σχετικά μικρό για το κράτος», πρόσθεσε ο αξιωματούχος του Υπουργείου, αρνούμενος όμως να το προσδιορίσει.

Η τελική απόφαση του Υπουργικού, θα τεθεί ενώπιον των κοινοβουλευτικών κομμάτων και σε περίπτωση που υπάρχουν περιθώρια για οριστική ρύθμιση, αναμένεται να εμπλακούν στη διαδικασία και οι τράπεζες.

EIU: Βλέπει «ράφι»

Την ίδια πάντως στιγμή που το Υπουργείο Οικονομικών «βρίσκει παραθυράκια» για ρύθμιση των μετοχοδανείων, το Economist Intelligence Unit βλέπει ότι το όλο θέμα να μπαίνει στο «ράφι». Στην τελευταία πολυσέλιδη του έκθεση για την Κύπρο, που δημοσιεύθηκε χθες, το Economist κάνει εκτενή αναφορά στο θέμα των μετοχοδανείων, επισημαίνοντας τις δηλώσεις του Υπουργού Οικονομικών ότι το κράτος δεν μπορεί να πληρώσει για τα δάνεια αλλά και τις αντιδράσεις των τραπεζών. Το Economist υπαναχωρεί από την προηγούμενη, σχετικά θετική αναφορά, στο θέμα της ρύθμισης, και το βλέπει πλέον να παίρνει τον δρόμο των δικαστηρίων. «Η κυβέρνηση και η Κεντρική Τράπεζα φαίνεται τώρα να συγκλίνουν στην άποψη ότι η είσπραξη των δανείων είναι καλύτερα να αφεθεί στη δικαιοσύνη», γράφουν οι αναλυτές του EIU. «Οι χρεώστες ελπίζουν ότι τα δικαστήρια θα αποφανθούν ότι τα χρέη είναι άκυρα γιατί οι τράπεζες και οι επενδυτικές εταιρείες ενέχονται στη δημιουργία τους. Οι τράπεζες ήδη ενάγουν μικρό αριθμό μεγάλων χρεωστών που έχουν τη δυνατότητα αποπληρωμής, ενώ φαίνεται επίσης να καταβάλλουν προσπάθειες να πείσουν άλλους επενδυτές να μετατρέψουν τα χρέη τους σε μακροπρόθεσμα δάνεια», καταλήγει το Economist.

Βουλή: Τελειώνετε!

Και ενώ οι πληροφορίες για το ενδεχόμενο ρύθμισης των μετοχοδανείων δίνουν και παίρνουν, η Βουλή καλεί την Κυβέρνηση να δώσει «με τον ένα ή με τον άλλο τρόπο» τέλος στο θέμα. Στην έκθεση της Επιτροπής Οικονομικών για τον Προϋπολογισμό 2004, η Βουλή παρουσιάζεται προβληματισμένη για τις δυσμενείς συνέπειες της διαιώνισης του ζητήματος και επιθυμεί τη λήξη του. Ακόμα και «αν η επιχειρούμενη διευθέτηση δεν είναι δυνατή για νομικούς ή άλλους λόγους», αναφέρεται στην έκθεση, το θέμα πρέπει να λήξει «γιατί η αβεβαιότητα δεν μπορεί να συνεχίζεται επ’ αόριστον».

Του Αντώνη Α. Έλληνα