You are here

Κάλεσμα Χ. Γεωργιάδη για συνεννόηση στις μεταρρυθμίσεις

07/12/2018 10:35

Κάλεσμα προς τη νομοθετική εξουσία για συνεννόηση με την κυβέρνηση προς την στήριξη της μεταρρυθμιστικής προσπάθειας απηύθυνε ο υπουργός οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης από το βήμα της βουλής.

Ο κ. Γεωργιάδης πραγματοποιώντας την ετήσια ομιλία του ενώπιον του κοινοβουλευτικού σώματος, ενόψει της ψήφισης του κρατικού προϋπολογισμού του 2019, παρουσίασε βασικές κατευθύνσεις της κυβερνητικής πολιτικής όπως αποτυπώνονται στον προϋπολογισμό και τόνισε ότι η προώθηση μεταρρυθμίσεων και αλλαγών στις δομές και διαδικασίες του κράτους πρέπει να αποτελεί εθνικό στόχο.

Ο υπουργός έκανε συγκεκριμένη αναφορά σε 13 πυλώνες μεταρρύθμισης.

Αυτοί αφορούν την μεταρρύθμιση των δικαστηρίων, την εφαρμογή του ΓΕΣΥ, τα θέματα μεταρρύθμισης της δημόσιας υπηρεσίας, την προώθηση της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης, την εφαρμογή της στρατηγικής για τον τουρισμό μέσω του αρμόδιου υφυπουργείου, την απλοποίηση της διαδικασία αδειοδότησης έργων στη βάση ενός νέου επενδυτικού νόμου, τη βελτίωση της διακυβέρνησης στον τομέα της έρευνας και της καινοτομίας στον οποίο εντάσσεται πρωτοβουλία που βρίσκεται σε εξέλιξη σε σχέση με την τεχνολογία blockchain.

Στο πλαίσιο των μεταρρυθμίσεων ο υπουργός ενέταξε επίσης, την διασύνδεση της πανεπιστημιακής έρευνας στα δημόσια πανεπιστήμια με την αγορά (πλαίσιο για spin-offs) και στήριξη της ανάπτυξης ιδιωτικών πανεπιστημίων, την υλοποίηση του ενεργειακού σχεδιασμού, τη σύσταση νέας ανεξάρτητης εποπτικής αρχής για τον ασφαλιστικό τομέα και τον τομέα ταμείων προνοίας και τη μεταρρύθμιση της Κεντρικής Τράπεζας.

Δεν παρέλειψε να κάνει αναφορά στις αποκρατικοποιήσεις εντάσσοντας στο μεταρρυθμιστικό πλαίσιο την επανεξέταση της πρότασης για μερική αποκρατικοποίηση της Cyta με την προσέλκυση στρατηγικού συνεργάτη επενδυτή, το ΧΑΚ και το κρατικό λαχείο, όπως επίσης, την προώθηση της περιβαλλοντική και περιφερειακής πολιτικής που περιλαμβάνει την προστασία του Ακάμα και την προστασία και σωστή ανάπτυξη του Τροόδους, όπως ανέφερε.

Μηνύματα προς την ΕΕ

Παράλληλα, κατά την ομιλία του έστειλε μηνύματα τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό επισημαίνοντας ότι στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής της συμμετοχής η Κύπρος θα διατηρήσει τη δέσμευσή της στη βιώσιμη δημοσιονομική διαχείριση αλλά, θα διαφυλάξει τα δικαιώματά της στον τομέα της φορολογικής πολιτικής.

Αναφερόμενος στην κατάσταση της κυπριακής οικονομίας όπως έχει διαμορφωθεί είπε ότι το 2018 είναι το τέταρτο έτος ανάκαμψης της οικονομίας με μέσο ρυθμό ανάπτυξης 4% από το 2015.

Τόνισε ότι δεν πρέπει να μας διαφεύγει η μακρά και παρατεταμένη ύφεση που προηγήθηκε και οδήγησε στη συρρίκνωση του ΑΕΠ κατά 11% και σε διεύρυνση των ανισοτήτων και ανεργία.

Σημείωσε ότι σήμερα η ανεργία περιορίζεται στο 7% και ότι οι δείκτες ισότητας βελτιώνονται, ενώ χαρακτήρισε ενθαρρυντικό το ενδιαφέρον για επενδύσεις και την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης.

«Εκτιμούμε ότι οι θετικοί ρυθμοί ανάπτυξης θα συνεχιστούν σε ένα μεσοπρόθεσμο ορίζοντα», είπε.

Απευθυνόμενος στους βουλευτές είπε ότι δεν πρέπει να επιστρέψουμε σε πρακτικές του παρελθόντος ή να διστάσουμε μπροστά σε δύσκολες πολιτικές. Αναφερόμενος στα νομοσχέδια Ιουλίου για τις εκποιήσεις και τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, είπε ότι οδήγησαν τη χώρα σε σταθερότητα και στην επενδυτική βαθμίδα στέλνοντας μήνυμα στην επενδυτική κοινότητα και θωρακίζοντας την οικονομία μας.

Αναφερόμενος στο διεθνές και ευρωπαϊκό περιβάλλον είπε ότι δεν πρέπει να εστιάζουμε μόνο στον δικό μας χώρο και να θεωρούμε ότι οι διεθνείς εξελίξεις θα μας προσπεράσουν.

Εξέφρασε έντονο προβληματισμό για τις τάσεις προστατευτισμού στο διεθνές εμπόριο τη στιγμή που η διεθνής συνεργασία είναι όσο ποτέ επιβεβλημένη, όπως είπε. Η οικονομική περιχαράκωση είπε, δεν προσφέρει ασφάλεια σε κανένα κράτος. Επεσήμανε το ρόλο της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε αυτό το θέμα για την προώθηση πολιτικών που δεν θα οδηγούν σε υπερβολική κεντρικοποίηση και γραφειοκρατία.

Ταυτόχρονα τόνισε ότι η Κύπρος είναι απόλυτα δεσμευμένη στην αντιμετώπιση του ξεπλύματος παράνομου χρήματος.

«Θα  καθαρίσουμε οριστικά και αμετάκλητα το όνομα της Κύπρου από τις κηλίδες του παρελθόντος» είπε, προσθέτοντας ότι θα στηριχθούν οι ευρωπαϊκές πρωτοβουλίες και για ενίσχυση του πλαισίου κατά του ξεπλύματος στο ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα.

Περιορισμένα τα δημοσιονομικά περιθώρια

Παράλληλα, ο κ. Γεωργιάδης αναφέρθηκε στα δημόσια οικονομικά, σημειώνοντας ότι διαθέτουν τα περιθώρια που επιτρέπουν την εφαρμογή μέτρων στήριξης για τους συμπολίτες που έχουν ανάγκη αλλά και την προώθηση φορολογικών κινήτρων και ελαφρύνσεων, υπογραμμίζοντας ωστόσο, ότι τα περιθώρια δεν είναι απεριόριστα.

«Υπάρχουν συγκεκριμένα περιθώρια τα οποία με υπεύθυνο τρόπο μπορούμε και πρέπει να διαχειριστούμε. Δεν μπορούν να γίνουν όλα διαμιάς», τόνισε, μιλώντας για απαιτήσεις και πιέσεις για αλόγιστη διόγκωση των δημοσίων δαπανών, κυρίως του μισθολογίου.

«Οφείλουμε σήμερα να αναλάβουμε μια κοινή δέσμευση ότι θα συνεχίσουμε την προσπάθεια, ότι δεν θα επιτρέψουμε την επιστροφή μας σε κακές πρακτικές του παρελθόντος και ότι δεν θα διστάσουμε ποτέ μπροστά στις δύσκολες αλλά καθοριστικές αποφάσεις ευθύνης», είπε.

Σε ότι αφορά τον τραπεζικό τομέα, σημείωσε ότι έχει σημειωθεί πρόοδος και αναφέρθηκε στην ψήφιση του νέου νομοθετικού πλαισίου, στη δημιουργία του νέου φορέα διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων και στις πρώτες πωλήσεις μη εξυπηρετούμενων δανείων (ΜΕΔ), σημειώνοντας πως τα ΜΕΔ από €28 δισ. ποσό στο οποίο είχαν κορυφωθεί, υποχώρησαν στα €11 δισ.

Όμως, είπε, «πρέπει να κατανοήσουμε ότι το τραπεζικό μας σύστημα λειτουργεί πλέον κάτω από ένα ιδιαίτερα απαιτητικό, πανευρωπαϊκό, εποπτικό και ρυθμιστικό πλαίσιο και ότι η πίεση θα είναι συνεχής μέχρι την πλήρη και οριστική εξυγίανση».

Αναφέρθηκε, επίσης στο σχέδιο Εστία, λέγοντας ότι αποτελεί άλλο ένα εργαλείο που θα συμβάλει προς αυτή ακριβώς την κατεύθυνση.

Αναφερόμενος στον προϋπολογισμό, είπε ότι προβλέπει μια λελογισμένη αύξηση δαπανών κατά €250 εκατομμύρια, με τις συνολικές δαπάνες να ανέρχονται στα €7,9 δισεκατομμύρια και έσοδα €8,55 δισ.

«Με αυτό τον αξιόπιστο σχεδιασμό και εκ των αποτελεσμάτων απαντούμε σε όσους βλέπουν συνεχώς τον δημοσιονομικό εκτροχιασμό», σημείωσε.

Μ.Χ.