You are here

Μόνο με διάταγμα η άρση του απορρήτου (2)

29/03/2004 15:45
Νομικά κωλύματα για την τριμελή επιτροπή και κάποιες επιφυλάξεις του Διευθυντή του ΤΕΠ για το ex-parte, αναβάλλουν προσωρινά και για ένα 15ήμερο την ψήφιση της νομοθεσίας για άρση του τραπεζικού απορρήτου. Με αποτέλεσμα, στις 2 Απριλίου να προωθηθεί προς ψήφιση μόνο η φορολογική αμνηστία για τους μυστικούς λογαριασμούς. Η εξέλιξη αυτή ήταν αποτέλεσμα σημερινής δίωρης συνεδρίας της Επιτροπής Οικονομικών, κατά την οποία νέα δεδομένα που προέκυψαν οδήγησαν στην εγκατάλειψη της πρόθεσης για σύσταση της τριμελούς επιτροπής, καθώς, όπως βουλευτές υπέδειξαν, η συμμετοχή της Γενικού Ελεγκτή και του Γενικού Λογιστή, αξιώματα που υπάγονται θεσμικά στο Υπουργείο Οικονομικών, εκρίθη ότι συγκρούονται «με το πνεύμα και το γράμμα» ενός ανεξάρτητου θεσμού.

Σύμφωνα λοιπόν με τον πρόεδρο της Επιτροπής Οικονομικών Άριστο Χρυσοστόμου, «χωρίς να έχει ληφθεί οριστική απόφαση, φαίνεται στο παρόν στάδιο να μπορεί να εγκαταλειφθεί» και η Επιτροπή Οικονομικών επικεντρώνει πλέον την προσοχή της στην προώθηση του ex-parte. «Θα μελετηθούν τρόποι ώστε μέσω του Δικαστηρίου», πρόσθεσε ο κ. Χρυσοστόμου, «ο Διευθυντής του ΤΕΠ να προχωρά άμεσα και με συνοπτικές διαδικασίες στην άρση του τραπεζικού απορρήτου εκεί και όπου υπάρχουν εύλογες υποψίες». Όπως είπε ο κ. Χρυσοστόμου, έχουν δοθεί σε υπηρεσιακούς παράγοντες του ΥΠΟΙΚ οι απόψεις των μελών της Επιτροπής Οικονομικών.

Σε 15 μέρες το απόρρητο

Σύμφωνα με τον Άριστο Χρυσοστόμου, η «υπόσχεση των μελών της Επιτροπής Οικονομικών, είναι ότι και το νομοσχέδιο που αφορά τη μερική άρση του τραπεζικού απορρήτου, πρέπει εντός δύο εβδομάδων το αργότερο να ολοκληρωθεί». Δεν πρόκειται να εγκαταλειφθεί, διαβεβαίωσε ο πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών Άριστος Χρυσοστόμου, σημειώνοντας παράλληλα πως το νομοσχέδιο για το απόρρητο, ούτως ή άλλως, θα εφαρμοστεί την 1/1/2005.

Σύμφωνα με πληροφορίες της StockWatch, κάποιες επιφυλάξεις ως προς την ταχύτητα με την οποία θα εκδίδεται από τα δικαστήρια το διάταγμα ex-parte, σύμφωνα με το σχετικό λεκτικό όπως είναι διατυπωμένη η σχετική εισήγηση στην νομοθεσία, εξέφρασε στη συνεδρίαση ο Διευθυντής του ΤΕΠ, Γιώργος Πούφος. Σύμφωνα με το λεκτικό, απαιτείται πριν από την αίτηση για έκδοση του διατάγματος, να κινηθεί από το ΤΕΠ αγωγή κατά του (συγκεκριμένου) πολίτη και, όπως δήλωσε ο Άριστος Χρυσοστόμου, «θέλουμε να δούμε κατά πόσον η σχετική διαδικασία είναι όντως συνοπτική και χωρίς καθυστερήσεις». Όπως πληροφορείται η StockWatch, για καλύτερη διατύπωση στο λεκτικό της σχετικής πρόνοιας
υπήρξαν και επαφές με τον Πρωτοκολλητή του επαρχιακού Δικαστηρίου Λευκωσίας.

«Θέλουμε ως επιτροπή να είμαστε απόλυτα βέβαιοι για το κάνουμε», τόνισε ο κ. Χρυσοστόμου και χωρίς να ψηφίσουμε αντισυνταγματικές πρόνοιες «να δώσουμε στο Διευθυντή του ΤΕΠ το δικαίωμα να μπορεί να εντοπίζει πιθανούς φοροφυγάδες, προστατεύοντας όμως από την άλλη, τα προσωπικά δεδομένα των πολιτών».

Του Κυριάκου Κυριακίδη