You are here

Νέα πρόταση Τριμερούς για το επίδομα τέκνου

15/07/2002 15:56
Σε νέα φόρμουλα για το επίδομα τέκνου στην βάση διευρυμένων εισοδηματικών κριτηρίων κατέληξαν τα κόμματα ΑΚΕΛ-ΔΗΚΟ-ΚΙΣΟΣ (βλέπε επισυναπτόμενο πίνακα), ενώ ο ΔΗΣΥ επιμένει στην θέση του για επίδομα τέκνου άνευ οικονομικών κριτηρίων.

Όπως ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών Τάκης Κληρίδης, το υπουργείο ανέλαβε εκ νέου την κοστολόγηση της νέας πρότασης, ενώ ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών, Μάρκος Κυπριανού, ανέφερε ότι η πρόταση της τριμερούς είναι διευρυμένη κατά 3-5 εκατ. λίρες εν σχέσει με την προηγούμενη συμφωνηθείσα πρόταση που περιλαμβάνεται ήδη και σε σχετικό νομοσχέδιο.

Νέα συνάντηση μεταξύ υπουργείου Οικονομικών και Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για αξιολόγηση των νέων δεδομένων θα γίνει αρχές της ερχόμενης εβδομάδας. Ο υπουργός Οικονομικών υποστήριξε ότι οι σημερινές διαβουλεύσεις δεν έχουν διαφοροποιήσει την εικόνα για αύξηση του δημοσιονομικού ελλείμματος (20 εκατ. λίρες) διότι όπως είπε «απλούστατα δεν έχουμε συμφωνήσει ή διαφωνήσει σε οτιδήποτε. Παραμένει η συμφωνία η οποία έχει επιτευχθεί και η οποία δείχνει ότι το έλλειμμα από την φορολογική μεταρρύθμιση θα είναι της τάξης των 20 εκατ. λιρών».

Επιτόκια

Αναφορικά με την προοπτική μείωσης των επιτοκίων και εν σχέσει με προηγούμενες δηλώσεις του ιδίου υπέρ της μείωσης, ο υπουργός Οικονομικών ξεκαθάρισε σήμερα ότι η κυβέρνηση δεν εμπλέκετε στις αποφάσεις που αποτελούν αποκλειστική αρμοδιότητα της Κεντρικής Τράπεζας. Ταυτόχρονα ο υπουργός ανέφερε «ότι η φορολογική μεταρρύθμιση έρχεται στην κατάλληλη στιγμή λαμβανομένου υπόψη ότι υπάρχει επιβράδυνση στο ρυθμό ανάπτυξης και θα μπορούσαν και κάποια άλλα μέτρα να συμβάλουν στην τόνωση της οικονομίας» προσθέτοντας ότι ένα από αυτά τα μέτρα είναι και η μείωση των επιτοκίων.

Ο υπουργός δήλωσε ότι θα αναμένει την απόφαση της Κεντρικής της Παρασκευή, σημειώνοντας πάντως ότι αξιωματούχοι της Κεντρικής έχουν δηλώσει ότι θα πρέπει να ζυγιστούν και ληφθούν υπόψη στην τελική απόφαση όλες οι παράμετροι της οικονομίας.

Ο υπουργός Οικονομικών επέμεινε στις προβλέψεις του υπουργείου Οικονομικών ότι ο ρυθμός ανάπτυξης για το 2002 θα κυμανθεί μεταξύ 2,5% – 3%.

Του Κυριάκου Κυριακίδη