You are here

Νομοσχέδια που «καίνε» στις εκκρεμότητες του υπουργείου οικονομικών

14/04/2018 07:45

Νομοσχέδια και κανονισμούς που αφορούν φλέγοντα θέματα τα οποία έχουν κατά καιρούς απασχολήσει έντονα τη βουλή, περιλαμβάνει ο κατάλογος νομοθετημάτων του υπουργείου οικονομικών που εκκρεμούν ενώπιον διαφόρων κοινοβουλευτικών επιτροπών.

Σύμφωνα με επιστολή που απέστειλε ο υπουργός οικονομικών προς τη βουλή, ενώπιον του νομοθετικού σώματος εκκρεμούν προς ψήφιση 47 νομοθετήματα που κατατέθηκαν από το υπουργείο οικονομικών.

Ο υπουργός κάνει αναφορά σε 47 νομοθετήματα, ωστόσο ορισμένα έχουν ψηφιστεί από τη βουλή πριν το Πάσχα, όπως για παράδειγμα η εναρμονιστική νομοθεσία περί παρεμπόδισης και καταπολέμησης της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες.

Ορισμένα από τα νομοθετήματα εκκρεμούν από το 2015 ενώ, για δύο, έχει ληφθεί αιτιολογημένη γνώμη εκ μέρους των αρμόδιων ευρωπαϊκών αρχών, λόγω καθυστέρησης στην εναρμόνιση.

Ημικρατικοί, υφυπουργεία και στο βάθος ταμείο υδρογονανθράκων

Στη λίστα του υπουργείου οικονομικών συγκαταλέγονται νομοσχέδια και κανονισμοί που αφορούν στη μεταφορά των εμπορικών δραστηριοτήτων της Cyta σε εταιρεία ιδιωτικού δικαίου, στην εθελούσια αφυπηρέτηση υπαλλήλων της επιτροπής σιτηρών, στη σύσταση του εθνικού ταμείου επενδύσεων, στη δυνατότητα των δημόσιων πανεπιστημίων να συστήνουν εταιρείες, στην αλλαγή της νομοθεσίας σε σχέση με τα τυχερά παιχνίδια και στη δημιουργία υφυπουργείων τουρισμού και ανάπτυξης.

Συγκεκριμένα, τρία νομοθετήματα έχουν να κάνουν με τη Cyta και ειδικότερα με τη μεταφορά σε ιδιωτική εταιρεία των περιουσιακών στοιχείων και υποχρεώσεων που αφορούν στις εμπορικές δραστηριότητες της αρχής και με τη διασφάλιση των δικαιωμάτων και των συντάξεων των εργαζομένων μετά την ιδιωτικοποίηση.

Για σχεδόν ένα χρόνο είχε παγώσει στη βουλή η συζήτηση και για το εθνικό ταμείο επενδύσεων στο οποίο αναμένεται να καταλήγουν τα έσοδα από την εκμετάλλευση υδρογονανθράκων, με την επιτροπή οικονομικών να επαναφέρει το θέμα πριν από μερικές εβδομάδες προωθώντας την ολοκλήρωσή του.

Η επιτροπή αναμένεται να συζητήσει εκ νέου για το ταμείο για την εξέταση των τροποποιήσεων που προτείνουν τα κόμματα.

Τα νομοσχέδια και οι κανονισμοί που αφορούν στη σύσταση εταιρειών εκ μέρους δημόσιων πανεπιστημίων με τη συμμετοχή και των πανεπιστημιακών περιλαμβάνονται επίσης στη λίστα.

Τα νομοθετήματα εξετάζονται από την επιτροπή παιδείας, η οποία αναμένεται να επαναφέρει το θέμα μετά την τελευταία διαβούλευση μεταξύ των εμπλεκόμενων μερών που φαίνεται να έφερε αποτέλεσμα, ως προς τη γεφύρωση των διαφορών που διατυπώνονταν μεταξύ πανεπιστημιακών και υπουργείου οικονομικών από τη μια και ελεγκτικής υπηρεσίας από την άλλη.

Στις εκκρεμότητες έχει μείνει και το νομοσχέδιο περί ορισμένων τυχερών παιχνιδιών το οποίο αναμένεται να εφαρμοστεί προς αντικατάσταση της συμφωνίας του κράτους με την εταιρεία ΟΠΑΠ.

Η υφιστάμενη συμφωνία έχει αποτελέσει αντικείμενο έντονων συζητήσεων και επικρίσεων εις βάρος της κυβέρνησης και του υπουργού οικονομικών ιδιαίτερα σε σχέση με το ενδεχόμενο το κράτος να έχει απολέσει έσοδα μέσω της εφαρμογής της συμφωνίας.

Σε αναμονή παραμένουν επίσης, τα νομοσχέδια που αφορούν στη δημιουργία των υφυπουργείων τουρισμού και ανάπτυξης. Μετά την ψήφιση της νομοθεσίας για το υφυπουργείο ναυτιλίας, η βουλή έφτασε ένα βήμα πριν τη ψήφιση των νομοσχεδίων για τα άλλα δύο υφυπουργεία, με την ολομέλεια να αναβάλλει την εξέλιξη λόγω επιφυλάξεων που εξέφραζαν κόμματα της αντιπολίτευσης.

Πέραν των πιο πάνω, οι εκκρεμότητες περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων, εναρμονιστικά νομοσχέδια που τροποποιούν τον περί συστήματος εγγύησης καταθέσεων και εξυγίανσης πιστωτικών και άλλων ιδρυμάτων νόμο και τον περί ασφαλιστικών και αντασφαλιστικών εργασιών νόμο και τροποποιητικά νομοσχέδια αναφορικά με φορολογικά και άλλα ζητήματα.

Η προώθηση και ψήφιση αρκετών εκ των θεμάτων που επανέρχονται ως εκκρεμότητες, όπως το θέμα των υφυπουργείων, του εθνικού ταμείου επενδύσεων και της νομοθεσίας για τα τυχερά παιχνίδια, αποτελούσαν προτεραιότητες για το υπουργείο οικονομικών από το προηγούμενο καλοκαίρι, σύμφωνα με επιστολή που είχε σταλεί στη βουλή.

Της Μαρίας Χαμπή