You are here

Ντόμινο αντιδράσεων στον απόηχο αναστολής εκποιήσεων

15/07/2019 17:46

Η επόμενη μέρα της ψήφισης των δύο προτάσεων νόμου με τις οποίες αναστέλλεται η εφαρμογή του διαφοροποιημένου πλέον πλαισίου εκποιήσεων, βρίσκει εμπλεκόμενους φορείς να προειδοποιούν εκ νέου για τους κινδύνους που επιφέρουν οι ρυθμίσεις που πέρασαν από τη βουλή.

Τόσο ο υπουργός οικονομικών όσο και η ΟΕΒ επανήλθαν σήμερα, με τοποθετήσεις τους στο θέμα κρούοντας εκ νέου το καμπανάκι του κινδύνου ενώ, το ΚΕΒΕ προανήγγειλε έκτακτη συνεδρίαση την ερχόμενη Τετάρτη για αποφάσεις σε σχέση με το θέμα των εκποιήσεων.

Ο κ. Γεωργιάδης εξέφρασε την ανησυχία ότι η Κύπρος ενδεχομένως να έχει συνέπειες λόγω της νομοθεσίας που εγκρίθηκε την Παρασκευή, επιβεβαιώνοντας ότι θα εισηγηθεί στον πρόεδρο της Δημοκρατίας την αναπομπή της.

Ανησυχίες για τις δυνητικές επιπτώσεις επί της οικονομίας, από τις τροποποιήσεις στο Νόμο περί Εκποιήσεων που ενέκρινε η πλειοψηφία της Βουλής στην τελευταία ολομέλεια του Σώματος εξέφρασε σήμερα και η ΟΕΒ ζητώντας την αναπομπή τους από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Σε ανακοίνωση της καλεί τον πρόεδρο της Δημοκρατίας να αναπέμψει τον νόμο στη βουλή και ταυτόχρονα απευθύνει έκκληση στα κόμματα όπως επαναφέρουν την προτεραία κατάσταση πραγμάτων, εμπεδώνοντας το αίσθημα της ασφάλειας δικαίου και αποτρέποντας τους κινδύνους, όπως σημειώνεται.

Το ΚΕΒΕ εξέφρασε την αντίθεσή του ως προς συχνές αλλαγές του νομοθετικού πλαισίου υποστηρίζοντας ότι κάτι τέτοιο, επηρεάζει τις ξένες επενδύσεις, γιατί προκαλεί αβεβαιότητα και αστάθεια, αποτρέποντας το ενδιαφέρον ξένων επενδυτών.

Ο Σύνδεσμος προστασίας δανειοληπτών (ΣΥΠΡΟΔΑΤ) από την άλλη, αναφέρει ότι «η βουλή είναι άξια συγχαρητηρίων γιατί έστω και τώρα κατάφερε να προστατεύσει τους δανειολήπτες, που αποτελούν  τον πυλώνα της οικονομίας χωρίς να επηρεάσει την αποτελεσματικότητα των εκποιήσεων και χωρίς να ξεδοντιάσει το υφιστάμενο μέχρι προχθές νομικό πλαίσιο.

Σημειώνει επίσης, πως «ο υπουργός οικονομικών δήλωσε επανειλημμένα ότι με την υποβολή αίτησης για ένταξη στο Εστία αναστέλλεται η διαδικασία εκποίησης. Επομένως η εναντίωση στην επισημοποίηση αυτής της θέσης με τον νόμο μόνο βάσιμες υποψίες για τις πραγματικές προθέσεις των Τραπεζών μπορεί να δημιουργεί».

Αγνοούν τις προειδοποιήσεις τα κόμματα

Παρά τις επισημάνσεις των τελευταίων εβδομάδων, σε σχέση με τυχόν επιπτώσεις από την αλλαγή του πλαισίου εκποιήσεων, οι τελευταίες ανακοινώσεις των κομμάτων, από την περασμένη Παρασκευή, καταδεικνύουν ότι δεν επηρεάζεται η στάση τους από τις αναφορές ενώ, επικρίνουν την αντίδραση του υπουργού οικονομικών ο οποίος εξέφρασε άμεσα πρόθεση για εισήγηση αναπομπής των νόμων.                                                                                                                                   

Σχολιάζοντας τις αλλαγές στο νομοθετικό πλαίσιο, η βουλευτής του ΑΚΕΛ Ελένη Μαύρου, σημείωσε σε πρόσφατη δήλωσή της ότι δημιουργούν συνθήκες για διεκδίκηση των δικαιωμάτων φυσικών προσώπων και επιχειρήσεων έναντι των τραπεζών και αναστέλλουν προσωρινά τις εκποιήσεις μέχρι την έναρξη των αιτήσεων για το σχέδιο «Εστία».

«Με τη νομοθεσία δεν έχει αφαιρεθεί το δικαίωμα της τράπεζας να προχωρεί σε εκποίηση ενυπόθηκης περιουσίας» αναφέρει η κ. Μαύρου σημειώνοντας εντούτοις ότι βελτιώνεται η νομοθεσία, ειδικότερα σε σχέση με τη δυνατότητα του δανειολήπτη να αποταθεί στο δικαστήριο ζητώντας, τεκμηριωμένα, αναστολή της εκποίησης περιουσίας του.

Σε ότι αφορά την πρόθεση του υπουργού οικονομικών να εισηγηθεί αναπομπή του νόμου, η κ. Μαύρου σημείωσε ότι ο κ. Γεωργιάδης θα ‘πρεπε να αντιλαμβάνεται, ότι οι αλλαγές που ενέκρινε η Βουλή είναι παιδί της κυβερνητικής πολιτικής που άφησε τους δανειολήπτες έρμαιο στην αυθαιρεσία των τραπεζών.

Το ΔΗΚΟ σε ανακοίνωσή του ανέφερε ότι οι ρυθμίσεις επαναφέρουν την διαπραγματευτική ισορροπία μεταξύ των δανειοληπτών και των τραπεζών και αποτρέπουν την κοινωνική αναταραχή και σημειώνει ότι η κυβέρνηση πρέπει να κατανοήσει ότι η μείωση των Μη – Εξυπηρετούμενων Δανείων, δεν θα επιτευχθεί μόνο με εκποιήσεις, αλλά με λογικές αναδιαρθρώσεις.

Από πλευράς ΕΔΕΚ αναφέρθηκε ότι οι αλλαγές στο πλαίσιο εκποιήσεων έχουν στόχο την κατοχύρωση του δικαιώματος του δανειολήπτη να μπορεί να προσφύγει σε ένδικα μέσα για να αναστείλει  τη διαδικασία εκποίησης του ακίνητου εκεί και όπου αμφισβητεί το οφειλόμενο ποσό ή τη διαδικασία που ακολουθήθηκε.

Σε σχετική ανακοίνωση σημειώνεται επίσης ότι το κόμμα θα συνεχίσει να παρεμβαίνει αποφασιστικά ώστε να προστατεύσει τους πολίτες των οποίων παραβιάζονται τα δικαιώματα, χωρίς όμως να δημιουργούνται προβλήματα σε εκείνες τις περιπτώσεις όπου η εκποίηση είναι δικαιολογημένη.

Σε ανακοίνωσή τους οι Οικολόγοι αναφέρουν ότι «συνεχίζεται η προσπάθεια του υπουργού οικονομικών Χάρη Γεωργιάδη, των τραπεζών και της ΟΕΒ να σπείρουν τον πανικό και να δημιουργήσουν κρίση στην οικονομία της χώρας».

Γίνεται λόγος για ψέματα και ασύστολες υπερβολές ώστε να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για υποβάθμιση της κυπριακής οικονομίας από τους διεθνείς οίκους και για μέτρα από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Σε ανακοίνωσή του το ΕΛΑΜ, εκφράζει προβληματισμό για το γεγονός ότι ενώ ο Υπουργός Οικονομικών του Κράτους, θα έπρεπε να είχε ως πρώτιστο μέλημα την διασφάλιση της πρώτης κατοικίας των πολιτών του, αντιθέτως, προσπαθεί με νύχια και δόντια να προασπίσει τα συμφέροντα των τραπεζών, όπως σημειώνεται.

Μ.Χ.