You are here

Όχι στην «καθολική» δημοσιοποίηση χρυσών διαβατηρίων

14/10/2019 14:03

Στην απόρριψη της καθολικής δημοσιοποίησης των προσωπικών δεδομένων των αλλοδαπών που αιτούνται να αποκτήσουν κυπριακό διαβατήριο τάχθηκε η επίτροπος προσωπικών δεδομένων Ειρήνη Λοϊζίδου Νικολαΐδου.

Διότι, όπως είπε, «ενδέχεται να περιλαμβάνονται extreme περιπτώσεις που τελικά να μην εγκριθούν αλλά να ελλοχεύουν κινδύνους».

Η επίτροπος προστασίας δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα, δήλωσε στην επιτροπή εσωτερικών της βουλής, η οποία συνέχισε σήμερα τη συζήτηση της πρότασης νόμου του βουλευτή Γιώργου Περδίκη για τροποποίηση του «περί Αρχείου Πληθυσμού Νόμου 2019», ότι «θεωρώ ότι δεν εξυπηρετεί ούτε την αρχή της διαφάνειας ούτε την άσκηση του κοινοβουλευτικού ελέγχου».

Σημείωσε ότι «κατά περίπτωση σίγουρα μπορεί να γίνει δημοσιοποίηση των πολιτογραφήσεων, αλλά όχι η καθολική, διότι ενδεχομένως να υπάρχουν extreme περιπτώσεις που τελικά να μην εγκριθούν αλλά κρίνονται ότι ελλοχεύουν κινδύνους για την κυπριακή Δημοκρατία, διότι δεν ξέρουμε εάν έχουν κάποιο θέμα σε άλλο κράτος μέλος». 

Σημείωσε ότι η αρχή της ελαχιστοποίησης των δεδομένων που καθιερώνει το άρθρο 5του  κανονισμού της ΕΕ, επιβάλλει όπως σε κάθε περίπτωση διασφαλίζεται ότι δημοσιεύονται μόνο εκείνα τα δεδομένα  που είναι απολύτως απαραίτητα για την εξυπηρέτηση του επιδιωκόμενου σκοπού.

Τόνισε επίσης ότι «παρόλο που θα πρέπει να υπάρχει διαφάνεια ως προς το ποιοι αλλοδαποί πολιτογραφήθηκαν, δεν αποκλείω σε ορισμένες περιπτώσεις η δημοσιοποίηση των στοιχείων κάποιων αλλοδαπών πιθανόν να βλάψει το δημόσιο συμφέρον την άμυνα, την οικονομία,  ή τις διεθνείς σχέσεις της Δημοκρατίας», επεσήμανε. 

Σκοπός της πρότασης νόμου του βουλευτή των Οικολόγων Συμμαχία Πολιτών Γιώργου Περδίκη είναι η τροποποίηση του περί Αρχείου Πληθυσμού Νόμου, ώστε να τηρείται μητρώο το οποίο να περιλαμβάνει λίστα των φυσικών και νομικών προσώπων τα οποία μεσολαβούν στη διαδικασία υποβολής της αίτησης για τιμητική πολιτογράφηση για λόγους δημόσιου συμφέροντος και πολιτογράφηση αλλοδαπών επιχειρηματιών/επενδυτών.

Επιπλέον σκοπός της πρότασης νόμου είναι η δημοσίευση στην Επίσημη Εφημερίδα της Δημοκρατίας των ονομάτων των αλλοδαπών που τιμητικά έχουν πολιτογραφηθεί για λόγους δημοσίου συμφέροντος.

Με την πρόταση νόμου επιτυγχάνεται μεγαλύτερη διαφάνεια στην εφαρμογή της νομοθεσία της οποίας η εφαρμογή αποδείκτηκε πως εμπεριέχει οικονομική δραστηριότητα μεγάλης εμβέλειας. Με τη νέα ρύθμιση, η Βουλή των Αντιπροσώπων θα λαμβάνει πλέον γνώση για τα γραφεία που συμμετέχουν σε αυτή τη συγκεκριμμένη διαδικασία ενώ παράλληλα θα δημοσιοποιούνται τα ονόματα των επενδυτών οι οποίοι θα λαμβάνουν την κυπριακή υπηκοότητα. Η διαφάνεια στη δραστηριότητα αυτή αναμένεται να μειώσει τον κίνδυνο διαπλοκής και διαφθοράς. 

Της Ηρώς Ευθυμίου