You are here

Οι επενδυτικές στο μικροσκόπιο για το συνάλλαγμα

26/06/2002 15:20
Επενδυτικοί οργανισμοί και εταιρείες οι οποίοι παρουσιάζονται ότι αδυνατούν να επιστρέψουν χρήματα στους επενδυτές και εξήγαγαν παχτωλούς χρημάτων στο εξωτερικό είναι οι πρώτες που θα τεθούν στο μικροσκόπιο των ερευνών της υποεπιτροπής Ελέγχου της Βουλής και κλιμακίου της Κεντρικής Τράπεζας.

Κατά τη 2η συνάντηση των μελών της υποεπιτροπής με το διοικητή και ανώτερους λειτουργούς της Κεντρικής Τράπεζας, η οποία έγινε σήμερα το μεσημέρι, εξετάστηκαν με λεπτομέρεια όλες οι πρόνοιες της νομοθεσίας περί ελέγχου εξαγωγής συναλλάγματος. Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε μετά τη λήξη της συνάντησης ο διοικητής της ΚΤ Χριστόδουλος Χριστοδούλου μέχρι την ερχόμενη Δευτέρα η Κεντρική θα έχει έτοιμο σημείωμα για όλες τις αποφάσεις που αφορούσαν εγκρίσεις – άδειες για εξαγωγή συναλλάγματος, καθώς και τα κριτήρια των αποφάσεων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά την κρίσιμη τριετία 1999-2001 η Ανωτάτη Νομισματική Αρχή παραχώρησε 700 άδειες για εξαγωγή συναλλάγματος ενώ από το σύνολο των υποθέσεων αυτών επιλέγησαν να εξεταστούν 100 περιπτώσεις οι οποίες αφορούν κεφάλαια άνω των £500.000 που έγιναν κατά την επίμαχη περίοδο.

Ο διοικητής της ΚΤ Χριστόδουλος Χριστοδούλου ανέφερε ότι θα εξετασθεί κατά πόσον τα χρήματα που εξήχθησαν χρησιμοποιήθηκαν για σκοπούς επενδύσεων ή για άλλους σκοπούς για τους οποίους εξήχθησαν.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της υποεπιτροπής, βουλευτής Γιώργος Γεωργίου (ΔΗΣΥ) ανέφερε ότι διεξήλθαν του προγραμματισμού και της μεθοδολογίας την οποία θα ακολουθήσουν τα πλαίσια της έρευνας. «Θα κάνουμε ένα πόρισμα που θα δοθεί στον κυπριακό λαό», ανέφερε χαρακτηριστικά ο βουλευτής Αριστοφάνης Γεωργίου (ΑΚΕΛ) απαντώντας σε σχετική ερώτηση επιβεβαίωσε ότι όντως υπάρχουν υποψίες κατά συγκεκριμένων επενδυτικών εταιρειών.

Του Κυριάκου Κυριακίδη