You are here

Οι υπάλληλοι ΡΙΚ και Φορέα έμειναν απλήρωτοι

07/04/2021 12:07

Εντός της ημέρας αναμένεται να διευθετηθεί το θέμα της καθυστέρησης των πληρωμών εργαζομένων στο Ραδιοφωνικό Ίδρυμα Κύπρου και στον Φορέα εξώδικης επίλυσης χρηματοοικονομικών διαφορών, των οποίων οι μισθοί Μαρτίου δεν έχουν καταβληθεί.

Οι απολαβές των εργαζομένων δεν καταβλήθηκαν μέχρι στιγμής, λόγω της καθυστέρησης δημοσίευσης στην Επίσημη Εφημερίδα της Δημοκρατίας, των νόμων που αφορούν στους προϋπολογισμούς των δύο ημικρατικών οργανισμών για το 2021.

Όπως δήλωσε στη StockWatch ο γενικός διευθυντής του υπουργείου Οικονομικών Γιώργος Παντελή, οι προϋπολογισμοί θα δημοσιευθούν σήμερα στην Επίσημη Εφημερίδα, ώστε να μπορούν να προχωρήσουν οι προβλεπόμενες δαπάνες.

Σύμφωνα με τον κ. Παντελή, η τελευταία φορά που παρατηρήθηκε κάτι ανάλογο, ήταν πριν 15 χρόνια, λόγω καθυστέρησης σε σχέση με τον κρατικό προϋπολογισμό.

Επεσήμανε ότι οι δύο προϋπολογισμοί έχουν σταλεί ήδη στο προεδρικό και αναμένεται η υπογραφή και δημοσιοποίησή τους.

Διευκρίνισε πως σε ότι αφορά το Φορέα εξώδικης επίλυσης χρηματοοικονομικών διαφορών, ο μισθός του χρηματοοικονομικού επιτρόπου έχει καταβληθεί, καθώς καλύπτεται από τον κρατικό προϋπολογισμό. Οι υπόλοιπες δαπάνες είπε, θα μπορούν να γίνουν μετά τη δημοσίευση του νόμου του προϋπολογισμού.

Η Βουλή ενέκρινε εκπρόθεσμα τους δύο προϋπολογισμούς την περασμένη Παρασκευή, λόγω της αργοπορημένης υποβολής τους ενώπιον του Σώματος, που πραγματοποιήθηκε το Μάρτιο.

Το ΡΙΚ στα έγγραφα που κατέθεσε στη Βουλή, υποστηρίζει ότι ο οργανισμός τέθηκε «υπό καθεστώς απειλής» για να αποδεχθεί αλλαγές που ζήτησε το υπουργείο Εσωτερικών στις 22 Φεβρουαρίου στον προϋπολογισμό του, λίγο πριν την εκπνοή των δωδεκατημορίων. Το δίλημμα ήταν ή να δεχθεί τις αλλαγές ή να μείνει χωρίς προϋπολογισμό, αναφέρει.

Στην αυριανή συνεδρία της Ολομέλειας, η Βουλή θα κληθεί να εγκρίνει επίσης εκπρόθεσμα, τον προϋπολογισμό του γραφείου Επιτρόπου για τη ρύθμιση ηλεκτρονικών επικοινωνιών και ταχυδρομείων, ενώ μόλις την περασμένη εβδομάδα κατατέθηκε επίσημα στη Βουλή, ο προϋπολογισμός της Εθνικής Αρχής Ηλεκτρονικής Υγείας.

Το ΓΕΡΗΕΤ ωστόσο, δεν αντιμετωπίζει αντίστοιχο πρόβλημα σχετικά με τις πληρωμές εργαζομένων και διενέργεια λειτουργικών δαπανών, καθώς με βάση τη νομοθεσία που διέπει τον οργανισμό, μπορεί να συνεχίζει να λειτουργεί βάσει δωδεκατημορίων.

Της Μαρίας Χαμπή