You are here

Οικονομικά ωφελήματα στις κοινότητες Βασιλικού

20/10/2020 13:59

Ωφελήματα για τις κοινότητες που γειτνιάζουν με το ενεργειακό κέντρο Βασιλικού, προβλέπει νομοσχέδιο το οποίο εξέτασε σήμερα η επιτροπή εμπορίου.

Το νομοσχέδιο «περί παροχής αντισταθμιστικών ωφελημάτων σε κοινότητες που γειτνιάζουν με το ενεργειακό κέντρο Βασιλικού», έτυχε θετικής αντιμετώπισης από τα μέλη της επιτροπής εμπορίου.

Με βάση το νομοσχέδιο οι κοινότητες οι οποίες γειτνιάζουν με το ενεργειακό κέντρο, θα λαμβάνουν κάθε χρόνο €1,5 εκ., ποσό που θα προκύπτει από φορολογία η οποία θα επιβάλλεται από το κράτος για τη χρήση των υπηρεσιών του ενεργειακού κέντρου.

Οι κοινότητες οι οποίες θα επωφεληθούν είναι το Μαρί, το Μαρώνι, η Καλαβασός, η Τόχνη, η Χοιροκοιτία, το Ζύγι, η Ασγάτα, το Πεντάκωμο και ο Ψεματισμένος.

Το 75% του ποσού θα διατίθεται απευθείας στις κοινότητες, ενώ για τη διάθεση του υπόλοιπου 25% θα αποφασίζει ειδική επιτροπή, διοχετεύοντας τα ποσά σε αναπτυξιακά έργα που θα αφορούν όλες τις κοινότητες.

Συγκεκριμένα, το νομοσχέδιο προβλέπει ότι το τέλος, θα συγκεντρώνεται σε «ειδικό ταμείο αντισταθμιστικών ωφελημάτων» με το 75% να κατατίθεται απευθείας στους λογαριασμούς της κάθε κοινότητας και το 25% σε λογαριασμό περιφερειακών αναπτυξιακών. Από τον λογαριασμό αυτό, θα χρηματοδοτούνται κοινής αποδοχής περιφερειακά έργα ανάπτυξης.

Ο πρόεδρος της επιτροπής Ανδρέας Κυπριανού εξέφρασε την εκτίμηση ότι το νομοσχέδιο μπορεί να τύχει ομόφωνης στήριξης από τα κόμματα, σημειώνοντας ότι στόχος της επιτροπής είναι το νομοσχέδιο να οδηγηθεί ενώπιον της ολομέλειας προς ψήφιση, πριν από τις διακοπές των Χριστουγέννων.

Η επιτροπή απηύθυνε παράλληλα, έκκληση προς τις εταιρίες που δραστηριοποιούνται στο ενεργειακό κέντρο, όπως κατά την εξέταση αιτήσεων για εργοδότηση, δώσουν προτεραιότητα στην πρόσληψη ατόμων της περιοχής.

Της Μαρίας Χαμπή