You are here

Οργιάζει το παρασκήνιο για εκποιήσεις

08/07/2019 16:24

Οργιώδες παρασκήνιο φαίνεται να εξελίσσεται σε ότι αφορά την προώθηση ή όχι στην ολομέλεια, της κοινής πρότασης νόμου ΔΗΚΟ, Οικολόγων, Συμμαχίας Αλληλεγγύης σε σχέση με το πλαίσιο εκποιήσεων.

Σύμφωνα με τους εισηγητές, με την πρόταση νόμου παρέχεται η δυνατότητα στους δανειολήπτες που αντιμετωπίζουν διαδικασίες εκποιήσεων να απευθύνονται στα δικαστήρια για εξασφάλιση απαγορευτικού διατάγματος στη βάση του οποίου θα αναστέλλεται η διαδικασία, εφόσον αποδειχθεί ότι οι τράπεζες δεν έχουν τηρήσει τον κώδικα της Κεντρικής Τράπεζας εξαντλώντας τα περιθώρια αναδιάρθρωσης πριν προχωρήσουν σε εκποίηση.

Ορισμένα κόμματα πιέζουν για άμεση προώθηση της πρότασης ενώπιον της ολομέλειας για τελική απόφαση, τη στιγμή που κάποιοι φαίνεται να κάνουν δεύτερες σκέψεις, ενώ η τελική απόφαση αναμένεται να ληφθεί αύριο.

Ενώπιον της επιτροπής τέθηκε σήμερα και εισήγηση του χρηματοοικονομικού επιτρόπου Παύλου Ιωάννου, όπως το Σεπτέμβριο καταθέσει στην επιτροπή σημείωμα το οποίο να περιλαμβάνει τροποποιήσεις και διορθώσεις επί των προτάσεων νόμου που αφορούν το πλαίσιο εκποιήσεων.

Μιλώντας ενώπιον της επιτροπής ο κ. Ιωάννου χαρακτήρισε την υπό συζήτηση πρόταση νόμου ως αμφιβόλου αποτελεσματικότητας.

Πρόσθεσε ότι το πρόβλημα πρέπει να αντιμετωπιστεί ολιστικά ώστε να μεγιστοποιηθούν οι αναδιαρθρώσεις και να ελαχιστοποιηθούν οι εκποιήσεις, σημειώνοντας ότι θα μπορούσε να υποβάλει πρόταση μέχρι την 1η Σεπτεμβρίου για πιο ολιστική αντιμετώπιση του θέματος.

Εκ μέρους της ΚΤΚ αναφέρθηκε ότι υπάρχει και σήμερα δυνατότητα αναστολής του πλειστηριασμού και πως δεν θα πρέπει να φτάσουμε στο σημείο όπου κάθε με διαφωνία τραπεζών- δανειοληπτών θα αναστέλλεται η εκποίηση ακόμα κι όταν τα δεδομένα δείχνουν πως είναι αναπόφευκτη.

Επιμένει για πλήρη αναστολή εκποιήσεων η ΕΔΕΚ

Ανοικτό παραμένει και το θέμα της πλήρους αναστολής των εκποιήσεων μέχρι να λειτουργήσει το σχέδιο Εστία και να ολοκληρωθεί η συζήτηση προτάσεων αναφορικά με το πλαίσιο εκποιήσεων και το πλαίσιο αφερεγγυότητας, το οποίο θέτει η ΕΔΕΚ με πρόταση νόμου που κατατέθηκε και επίσημα την περασμένη Παρασκευή.

Αν και η επιτροπή δεν έχει τοποθετηθεί σήμερα επί της πρότασης νόμου, ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος διεμήνυσε ότι θα ζητήσει όπως η πρόταση τεθεί προς ψήφιση την ερχόμενη Παρασκευή, στην τελευταία συνεδρίαση της Ολομέλειας πριν από τις θερινές διακοπές.

«Θα καλέσουμε, το σώμα και τα πολιτικά κόμματα να τοποθετηθούν οριστικά πάνω σε αυτό το ζήτημα το οποίο θεωρούμε πάρα πολύ σημαντικό. Ο στόχος μας δεν είναι να παρεμποδίσουμε με οποιοδήποτε τρόπο τις δικαιολογημένες εκποιήσεις αλλά, να προστατέψουμε τους πολίτες από την αυθαιρεσία που επιδεικνύεται από τραπεζικούς οργανισμούς» είπε σε δηλώσεις του ο κ. Σιζόπουλος.

Αναφερόμενος στους σχεδιασμούς της επιτροπής σε σχέση με την κοινή πρόταση νόμου των τεσσάρων κομμάτων, ο πρόεδρος της επιτροπής Άγγελος Βότσης ανέφερε ότι «θα αποφασίσουμε αύριο εάν θα ζητηθεί να τεθεί η πρόταση στην ολομέλεια της Παρασκευής».

«Αυτό που μας απασχολεί» είπε, «είναι ότι ακόμα δεν ολοκληρώθηκε η συζήτηση στο βαθμό που θα θέλαμε». Σημείωσε επίσης την πρόθεση του χρηματοοικονομικού επιτρόπου για υποβολή σημειώματος με τροποποιήσεις τον Σεπτέμβριο.

Ο πρόεδρος των Οικολόγων Γιώργος Περδίκης εξέφρασε την άποψη ότι δεν μπορεί να αναβληθεί για το Σεπτέμβριο η παρέμβαση της βουλής ώστε να παρασχεθεί η ελάχιστη προστασία στους δανειολήπτες έναντι της δύναμης που παραχώρησε η βουλή στις τράπεζες τον περασμένο Ιούλιο.

Άφησε παράλληλα αιχμές για δεύτερες σκέψεις εκ μέρους κάποιων κομμάτων σε ότι αφορά την προώθηση της κοινής πρότασης στην ολομέλεια της Παρασκευής, «ακόμα και από τους εισηγητές της πρότασης», όπως είπε. Σημείωσε ότι ο ΔΗΣΥ δεν επιθυμεί καμία αλλαγή στο πλαίσιο εκποιήσεων και πως τα υπόλοιπα κόμματα θα τοποθετηθούν μέχρι αύριο.

Της Μαρίας Χαμπή