You are here

Παγώνουν όλες οι δαπάνες εκτός οι μισθοί

18/12/2020 06:59

Το κράτος θα μπορεί να πληρώσει μόνο μισθούς και λειτουργικές δαπάνες τον Ιανουάριο, ενώ η χθεσινή πρωτοφανής για τα κυπριακά δεδομένα εξέλιξη της καταψήφισης του κρατικού προϋπολογισμού μπλοκάρει τις αναπτυξιακές δαπάνες.

Μετά την καταψήφιση του προϋπολογισμού με 29 ψήφους εναντίον και 24 υπέρ, η Βουλή παρείχε ομόφωνα εξουσιοδότηση για τη διενέργεια δαπανών για ένα μήνα μέσω της έγκρισης δωδεκατημορίου. Το δωδεκατημόριο Ιανουαρίου, δεν μπορεί να ξεπεράσει το 1/12 του προϋπολογισμού του 2020, για δαπάνες που έγιναν τον Ιανουάριο του 2020. Η εν λόγω πρακτική μπορεί να ακολουθηθεί για δύο μήνες το μέγιστο, δηλαδή για τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο.

Η λειτουργία του κράτους με δωδεκατημόρια «συνεπάγεται μειωμένες δαπάνες σε σχέση με τις δαπάνες που είχαμε προϋπολογίσει για το 2021», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Κωνσταντίνος Πετρίδης, ξεκαθαρίζοντας ότι τον Ιανουάριο δεν μπορούν να γίνουν νέες αναπτυξιακές δαπάνες με βάση τα δωδεκατημόρια.

Όπως ανέφερε, η καταψήφιση του προϋπολογισμού, σημαίνει καταψήφιση κοινωνικών παροχών ύψους €2,9 δισ. και δαπανών €1,1 δισ. για θέματα υγείας. Μεταφράζεται, είπε ακόμα, σε καταψήφιση των δαπανών του ταμείου ανάκαμψης και ανθεκτικότητας της ΕΕ, που προνοούνταν στον προϋπολογισμό.

Βουλή: Προειδοποίηση και εκ των έσω

Σε σημείωμα της υπηρεσίας κοινοβουλευτικών επιτροπών, που αναλύει τις επιπτώσεις της καταψήφισης του κρατικού προϋπολογισμού, διευκρινίζονται οι δαπάνες που μπορούν να πραγματοποιούνται σε περίπτωση λειτουργίας του κράτους με δωδεκατημόρια. Αυτές αφορούν πληρωμές που γίνονται απευθείας από το πάγιο ταμείο, αποκλειστικά και μόνο για την καταβολή μισθών και λειτουργικών δαπανών και σε καμία περίπτωση αναπτυξιακών δαπανών. Επίσης, προβλέπεται ότι η δαπάνη για κάθε υπηρεσία δεν θα μπορεί να υπερβαίνει το αναλογούν για κάθε μήνα, τμήμα του ποσού που εγκρίθηκε στον προϋπολογισμό του προηγούμενου έτους.

Στο σημείωμα αναφέρεται ακόμα, πως με βάση το άρθρο 167 του Συντάγματος, ο προϋπολογισμός της Βουλής έχει ήδη εγκριθεί με απόφαση της Βουλής που λήφθηκε στις 3 Δεκεμβρίου και απεστάλη ήδη στο κυβερνητικό τυπογραφείο προς δημοσίευση. Παρά ταύτα, επισημαίνεται ότι ο προϋπολογισμός της Βουλής θα καταστεί κατά πάντα εκτελεστός μόνο αφότου καταχωρισθεί αυτούσιος στον κρατικό προϋπολογισμό και μόνο μετά τη δημοσίευση του κρατικού προϋπολογισμού στην επίσημη εφημερίδα της Δημοκρατίας, δεδομένου ότι ο τελευταίος θα έχει ψηφισθεί από τη Βουλή των αντιπροσώπων στο σύνολο του.

Ως εκ τούτου, προκύπτει πως χωρίς προϋπολογισμό μένει και η βουλή, ενώ τα κόμματα μένουν χωρίς τις παχουλές χορηγίες που λαμβάνουν μέσω του προϋπολογισμού, τουλάχιστον μέχρι την επανάληψη της διαδικασίας όταν η Βουλή θα έχει ενώπιον της τον αναθεωρημένο προϋπολογισμό.

Αν και είναι η πρώτη φορά στην ιστορία της Δημοκρατίας που καταψηφίζεται ο κρατικός προϋπολογισμός, αυτή είναι η ένατη φορά που το κράτος θα λειτουργήσει με δωδεκατημόρια. Οι περιπτώσεις στις οποίες εγκρίθηκαν δωδεκατημόρια για σκοπούς συνέχισης της λειτουργίας του κράτους, λόγω μη έγκαιρης ψήφισης του κρατικού προϋπολογισμού, σημειώθηκαν τον Φεβρουάριο του 1997, τον Ιανουάριο του 1998, τον Ιανουάριο του 1999, τον Ιανουάριο του 2000, τον Φεβρουάριο του 2000, τον Ιανουάριο του 2001, τον Ιανουάριο του 2002 και τον Ιανουάριο του 2003.

Της Μαρίας Χαμπή