You are here

Πάνε Ολομέλεια οι προτάσεις για μέτρα κατά ακρίβειας

05/07/2022 07:15

Στην τελευταία Ολομέλεια της Βουλής πριν τη διακοπή των εργασιών της για το καλοκαίρι στις 14 Ιουλίου, θα τεθούν προς έγκριση οι προτάσεις νόμου των κομμάτων της αντιπολίτευσης, ΑΚΕΛ, ΔΗΚΟ και ΔΗΠΑ, για προώθηση μέτρων στήριξης των νοικοκυριών και επιχειρήσεων, τα οποία πλήττονται από το μπαράζ ανατιμήσεων βασικών αγαθών και προϊόντων, ως αποτέλεσμα του υπερπληθωρισμού.

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών αποφάσισε χθες την προώθηση των προτάσεων στην Ολομέλεια του σώματος, καθώς δεν λήφθηκαν αποφάσεις για περαιτέρω μέτρα στήριξης των πολιτών από πλευράς Κυβέρνησης σε σχέση με την αύξηση της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος κατά τη συνάντηση στο προεδρικό την περασμένη Παρασκευή, αλλά και στη συνάντηση των κομμάτων με τον υπουργό Οικονομικών την προηγούμενη Τετάρτη σχετικά με τις προτάσεις τους.

Σημειώνεται επίσης, ότι δεν βρέθηκε η συμβιβαστική φόρμουλα για την κατάθεση κοινής πρότασης νόμου στην Ολομέλεια, παρά την προσπάθεια που καταβλήθηκε από τα τρία κόμματα για ενοποίηση μέτρων που προτείνουν.

Οι προτάσεις των κομμάτων σύμφωνα με πληροφόρηση της StockWatch, φαίνεται να τυγχάνουν της πλειοψηφίας του σώματος, με ανοιχτό όμως το ενδεχόμενο να αναπέμψει τους νόμους που θα ψηφιστούν ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, καθώς όπως ενημέρωσε ήδη ο υπουργός Οικονομικών το κράτος θα έχει συνολική απώλεια εσόδων από την εφαρμογή των τριών προτάσεων Νόμου ύψους €141 εκατ. για διάστημα 6 μηνών, σε μια δύσκολη περίοδο για την οικονομία, ενώ προειδοποίησε και για περαιτέρω αύξηση του πληθωρισμού.

Υπενθυμίζεται ότι για την πρόταση του ΔΗΚΟ που προβλέπει κατάργηση της επιβολής 19% ΦΠΑ στη ρήτρα αναπροσαρμογής καυσίμων της ΑΗΚ μέχρι το τέλος του χρόνου, το υπουργείο Οικονομικών κοστολόγησε πως θα απαιτηθεί κονδύλι ύψους €45 εκατ.

Για την πρόταση του ΑΚΕΛ που προβλέπει κατάργηση της επιβολής 19% ΦΠΑ στο φόρο κατανάλωσης στα πετρελαιοειδή μέχρι το τέλος του χρόνου( 6 μήνες), το υπουργείο κοστολόγησε ότι η κυβέρνηση θα απωλέσει από τα έσοδα της κονδύλι ύψους €30 εκατ.

Όσον αφορά την πρόταση της ΔΗΠΑ η εξαμηνιαία εκτίμηση απώλειας εσόδων υπολογίζεται σε €100 εκατ. περίπου, καθώς θα απαιτηθούν περίπου €50 εκατ. (εκ των οποίων €30 εκατ. για ρήτρα αναπροσαρμογής καυσίμων) για τη μείωση του συντελεστή ΦΠΑ από 19% σε 5% για την προμήθεια ηλεκτρισμού.

Επίσης θα απαιτηθούν €37 εκατ. για την επιβολή μηδενικού συντελεστή ΦΠΑ από 5% στην παράδοση τροφίμων, €4 εκατ. για την επιβολή μηδενικού συντελεστή ΦΠΑ από 5% στα φάρμακα και εμβόλια για ιατρικούς και κτηνιατρικούς σκοπούς, καθώς και €5 εκατ. για τη μείωση του συντελεστή ΦΠΑ από 9% σε 5% στις υπηρεσίες εστιατορίων και άλλων υπηρεσιών επισιτισμού.

Ακόμα για την επιβολή μηδενικού συντελεστή ΦΠΑ από 19% για το μέρος των τελικών λογαριασμών ηλεκτρικής ενέργειας που αφορά το κόστος αγοράς δικαιωμάτων αερίων θερμοκηπίου, σύμφωνα με την εκτίμηση του υπουργείου Οικονομικών το κράτος θα απωλέσει έσοδα ύψους €6,5 εκατ. για διάστημα 6 μηνών.

Υπενθυμίζεται ότι ο πρόεδρος της Δημοκρατίας μετά τη συνάντηση της Παρασκευής είπε ότι θα εξαγγελθούν νέα μέτρα στο τέλος Αυγούστου, ενώ ερωτηθείς αν θα εκδοθούν κουπόνια για το ηλεκτρικό ρεύμα, δήλωσε ότι είναι κάτι που μελετάται.

Αξίζει να αναφερθεί ότι, το ΑΚΕΛ διά του εκπροσώπου Τύπου του, Γιώργου Κουκουμά, ανακοίνωσε χθες ότι παίρνει νομοθετική πρωτοβουλία για τη φορολόγηση των απροσδόκητων υπερκερδών των εταιρειών ενέργειας και κάλεσε τα κοινοβουλευτικά κόμματα να πάρουν θέση.

Της Ελένης Χαραλάμπους