You are here

Παραπαίει το δημοσιονομικό συμβούλιο

23/02/2018 06:43

Με ένα μέλος μένει η γραμματεία του δημοσιονομικού συμβουλίου καθώς σύμφωνα με ενημέρωση της επιτροπής οικονομικών, τερματίζεται άμεσα η απόσπαση του ενός εκ των δύο ατόμων που στελεχώνουν τη γραμματεία.

Ο πρόεδρος του δημοσιονομικού συμβουλίου Δημήτρης Γεωργιάδης κρούει εκ νέου τον κώδωνα του κινδύνου σε σχέση με τα προβλήματα που μπορεί να προκύψουν λόγω της υποστελέχωσης του συμβουλίου.

Το συμβούλιο δημιουργήθηκε το 2014 μετά από συστάσεις των πιστωτών της Κύπρου, ώστε να συμβάλει στην αποφυγή δημοσιονομικού εκτροχιασμού.

Έκτοτε περιορίζεται σε παρεμβάσεις μέσω δημοσιοποίησης των τακτικών του εκθέσεων.

Ο πρόεδρος του συμβουλίου, Δημήτρης Γεωργιάδης, επιδιώκει το τελευταίο διάστημα ενίσχυση του συμβουλίου.  Η θητεία του λήγει το 2020.

Σε ηλεκτρονικό μήνυμα προς την επιτροπή οικονομικών ο κ. Γεωργιάδης σημειώνει ότι η ενημέρωση για την αποχώρηση του μέλους της γραμματείας, έγινε ενώ το άτομο ταξίδευε στο εξωτερικό για τεχνικό συνέδριο με στόχο να ενισχύσει τις γνώσεις του και να τις μεταφέρει πίσω στο συμβούλιο.

Τονίζει μάλιστα ότι η εξέλιξη αυτή, όχι μόνο θα δημιουργήσει προβλήματα λειτουργίας, αλλά σε ότι αφορά το μεσοπρόθεσμο ορίζοντα, αναδεικνύει πόσο απαραίτητη είναι η δημιουργία μόνιμων θέσεων εργασίας στο συμβούλιο.

Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη εβδομάδα, κατά την εξέταση του προϋπολογισμού του δημοσιονομικού συμβουλίου, η συζήτηση στάθηκε ιδιαίτερα στην πρόνοια που περιλαμβάνει ο προϋπολογισμός για δημιουργία μιας μόνιμης θέσης προϊσταμένου του δημοσιονομικού συμβουλίου.

Μέλη της επιτροπής εξέφρασαν επιφυλάξεις επισημαίνοντας το αυξημένο κόστος που προκύπτει από τη θέση κλίμακας Α13(ii) και κάλεσαν τον κ. Γεωργιάδη να αιτιολογήσει περαιτέρω το αίτημα.

Σύμφωνα με στοιχεία που στάλθηκαν στη συνέχεια στην επιτροπή οικονομικών, το δημοσιονομικό συμβούλιο της Κύπρου καλείται να ανταποκριθεί σε όρους εντολής που κυμαίνονται στο μέσο όρο άλλων δημοσιονομικών συμβουλίων της Ευρώπης ενώ, κατατάσσεται στις τελευταίες θέσεις ανάμεσα στις ευρωπαϊκές χώρες σε ότι αφορά τη στελέχωση του.

Ο κ. Γεωργιάδης απευθυνόμενος στην επιτροπή οικονομικών, λίγες μέρες πριν τα μέλη της τοποθετηθούν επί του προϋπολογισμού που θα τεθεί σύντομα ενώπιον της ολομέλειας της βουλής, τονίζει ότι οι γνώσεις που απαιτούνται για τη στελέχωση του δημοσιονομικού συμβουλίου είναι εξειδικευμένες εφόσον αφορούν πολύπλοκους ευρωπαϊκούς κανόνες και όχι γνώσεις που αποκτούνται κατά τη διάρκεια σπουδών, όπως αναφέρεται.

«Θα έχουμε το φαινόμενο όπου θα εκπαιδεύεται το προσωπικό του συμβουλίου και μέχρι να είναι σε θέση να χρησιμοποιήσει πλήρως τις γνώσεις που αποκτά, θα φεύγει», επισημαίνει ο κ. Γεωργιάδης.

Καταλήγοντας αναφέρει ότι σε ένα τέτοιο περιβάλλον «είναι σχεδόν αδύνατο για το συμβούλιο να εκπληρώσει τους όρους εντολής του όπως καθορίζονται στην εθνική νομοθεσία και στο ευρωπαϊκό θεσμικό πλαίσιο». 

Της Μαρίας Χαμπή