You are here

Παρέμβαση Συλλούρη για καθυστέρηση προϋπολογισμών ημικρατικών

06/03/2018 13:14

Επιστολή στον υπουργό οικονομικών Χάρη Γεωργιάδη, απέστειλε σήμερα ο πρόεδρος της βουλής Δημήτρης Συλλούρης για την καθυστέρηση που παρατηρείται στην κατάθεση των προϋπολογισμών των ημικρατικών ενώ σε δηλώσεις του εξέφρασε τη θέση ότι πρέπει να τερματιστεί η πρακτική δεκαετιών βάσει της οποίας παρουσιάζεται μεγάλη καθυστέρηση στην κατάθεση των προϋπολογισμών.

Στην επιστολή, ο κ. Συλλούρης σημειώνει ότι παρά τις εκάστοτε υποδείξεις και συστάσεις της βουλής προς την εκτελεστική εξουσία και ειδικότερα προς το υπουργείο οικονομικών, εξακολουθεί να παρουσιάζεται έντονο το φαινόμενο της μη έγκαιρης κατάθεσης των προϋπολογισμών των νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου στη βουλή για συζήτηση και έγκριση.

«Ως εκ τούτου είμαι αναγκασμένος να επισημάνω ότι η μη έγκαιρη κατάθεση των εν λόγω προϋπολογισμών στη βουλή, έχει ως αποτέλεσμα αφενός την εξάντληση των δωδεκατημορίων που έχουν οι οργανισμοί αυτοί στη διάθεσή τους μέχρι τη ψήφιση του προϋπολογισμού τους και αφετέρου των εκ των πραγμάτων άσκηση άδικης πίεσης προς τη βουλή για την εξέταση των προϋπολογισμών αυτών σε στενά χρονικά πλαίσια», επισημαίνει.

Ο κ. Συλλούρης, σημειώνει ότι μέχρι στιγμής δεν έχουν κατατεθεί στη βουλή οι προϋπολογισμοί του θεατρικού οργανισμού Κύπρου, του ταμείου για την ανέγερση κυπριακού μουσείου, της αρχής αντιμετώπισης εξαρτήσεων και του κυπριακού οργανισμού διαχείρισης αποθεμάτων πετρελαιοειδών.

Σε δηλώσεις του στη βουλή, ο κ. Συλλούρης επεσήμανε την ανάγκη για ρύθμιση του θέματος υπογραμμίζοντας ότι δεν μπορεί λόγω της καθυστέρησης «να μπαίνουν τα δύο πόδια της βουλής σε ένα παπούτσι, ή να εγκρίνονται προϋπολογισμοί χωρίς να εξεταστούν».

Η καθυστέρηση, είπε, δεν εξυπηρετεί τον κανόνα της χρηστής διοίκησης.

Την ίδια στιγμή, υποστήριξε ότι η βουλή δεν θα αφήσει να κινδυνεύσουν οργανισμοί λόγω του ότι δεν έχουν κατατεθειμένους προϋπολογισμούς, αλλά από την άλλη σημείωσε, δεν μπορεί να θεωρείται η βουλή υπεύθυνη.

«Δεν κατηγορώ κανένα για σκοπιμότητα», συμπλήρωσε, «αλλά θα πρέπει να γίνουν τα αυτονόητα και το φαινόμενο της μη έγκαιρης κατάθεσης των προϋπολογισμών να λάβει τέλος».

Με την επιστολή του, ο κ. Συλλούρης καλεί τον υπουργό να προβεί στις δέουσες ενέργειες το ταχύτερο, για επανόρθωση της κατάστασης τόσο για τους συγκεκριμένους προϋπολογισμούς, όσο και για το σύνολο των προϋπολογισμών των νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου στο μέλλον.

Παρακαλεί επίσης, όπως έχει ενημέρωση αναφορικά με τον τρόπο με τον οποίο θα λειτουργούν οι εν λόγω ημικρατικοί οργανισμοί εφεξής, αφού όπως σημειώνει, η όποια δαπάνη από τούδε και στο εξής θα είναι παράνομη.

Μ.Χ.