You are here

Πέραν του μισού δισ. οι πρόσθετες ανάγκες του 2021

16/09/2021 07:17

Συμπληρωματικό προϋπολογισμό συνολικού ύψους €91,7 εκ. για την κάλυψη πρόσθετων αναγκών που προκύπτουν εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού, απέστειλε στην Βουλή των Αντιπροσώπων το υπουργείο Οικονομικών.  

Πρόκειται για τον τέταρτο συμπληρωματικό προϋπολογισμό του 2021, η έγκριση του οποίου όπως σημειώνεται, θα επιβαρύνει το δημοσιονομικό ισοζύγιο κατά 0,4% του ΑΕΠ.

Ο τέταρτος συμπληρωματικός προϋπολογισμός, ανεβάζει τις πρόσθετες ανάγκες που προέκυψαν το 2021, σε πέραν των €510 εκατ. καθώς ήδη, λόγω της συνέχισης των επιπτώσεων της πανδημίας του κορωνοϊού, αλλά και των καταστροφικών πυρκαγιών του περασμένου Ιουλίου, έχουν  εγκριθεί τρεις συμπληρωματικοί προϋπολογισμοί κατά τη διάρκεια του έτους.

Σύμφωνα με την εισηγητική έκθεση, εξαιτίας της συνέχισης των επιπτώσεων της πανδημίας του κορωνοϊού μέχρι τέλος του 2021, παρίσταται ανάγκη εξασφάλισης πρόσθετων πιστώσεων για κάλυψη των μέτρων στήριξης του γεωργικού τομέα, του τουριστικού τομέα, του τομέα της υγείας, των επιχειρήσεων, των εργαζομένων, των πολιτών και γενικότερα της κυπριακής οικονομίας.

Πιο συγκεκριμένα τα €91,7 εκ. του τέταρτου συμπληρωματικού προϋπολογισμού υπολογίζεται να διατεθούν ως εξής:

- Κονδύλι ύψους €38 εκατ. θα διατεθεί πρώτον για αγορά υπηρεσιών από φοιτητές/ πτυχιούχους για συντονισμό των ιατρείων δημόσιας υγείας, από κινητές μονάδες για διεξαγωγή τεστ ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου και μοριακών εξετάσεων Covid-19.

Δεύτερο για αγορά υπηρεσιών, αποκατάστασης κρουσμάτων, μεταφοράς κρουσμάτων, φιλοξενίας κρουσμάτων (Eden), στελέχωσης ιατρείων δημόσιας υγείας και μοριακών ελέγχων κλπ.

Τρίτο για αγορά φαρμάκων και εμβολίων για την πανδημία και τέταρτο για προμήθεια τεστ ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου Covid-19, με βάση τους διαγωνισμούς που έχουν προκηρυχθεί ή/ και κατακυρωθεί.

- Κονδύλι ύψους €6,3 εκατ. για στήριξη σε θέματα αερομεταφορών λόγω καταβολής του οφειλόμενου ποσού προς τις αεροπορικές εταιρείες σε σχέση με την υλοποίηση του νέου Σχεδίου Κινήτρων Συνδεσιμότητας και Ανάπτυξης Αερομεταφορών, για τη χρονική περίοδο Ιανουάριος- Ιούνιος 2021.

- Κονδύλι ύψους €5 εκατ. για τη συνέχιση της υλοποίησης των Ειδικών Σχεδίων που εφαρμόζει το υπουργείο Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων για περαιτέρω στήριξη της οικονομίας για τον μήνα Αύγουστο.

-Ζητείται επίσης κονδύλι ύψους €900 χιλ. για την υλοποίηση του Σχεδίου στήριξης του αμπελοοινικού τομέα.

- Κονδύλι ύψους €11,5 εκατ. για λογαριασμό του υφυπουργείου Τουρισμού, όσον αφορά τη συνέχιση του προγράμματος επιχορήγησης καλοκαιρινών διακοπών και του σχεδίου ενίσχυσης εγχώριου τουρισμού, μέχρι το τέλος του χρόνου. Επίσης για τα ξενοδοχεία καραντίνας και περιορισμού ατόμων λόγω πανδημίας και για υφιστάμενες υποχρεώσεις του υφυπουργείου έναντι Οργανωτών Ταξιδίων και αεροπορικών εταιρειών για το έκτακτο σχέδιο στήριξης που εγκρίθηκε από την ΕΕ για την καλοκαιρινή περίοδο.

- Κονδύλι ύψους €30 εκατ. αφορά άλλες έκτακτες δαπάνες που ενδέχεται να προκύψουν μέχρι το τέλος του έτους.

Προηγήθηκαν άλλοι τρεις συμπληρωματικοί

Σύμφωνα με τη νομοθεσία ο υπουργός Οικονομικών δύναται, με έγκριση του Υπουργικού Συμβουλίου, εκτός εάν υφίστανται ειδικές περιστάσεις, να υποβάλει στη Βουλή των Αντιπροσώπων δύο νομοσχέδια Συμπληρωματικού Προϋπολογισμού στα πλαίσια ενός οικονομικού έτους.

Συγκεκριμένα ο πρώτος συμπληρωματικός προϋπολογισμός που προέβλεπε την παραχώρηση πρόσθετων πιστώσεων ύψους €250 εκ. και αφορούσε την κάλυψη των μέτρων που αποφάσισε η Κυβέρνηση για στήριξη των επιχειρήσεων, των εργαζομένων, της υγείας των πολιτών και γενικότερα της κυπριακής οικονομίας.  

Ο περί Συμπληρωματικού Προϋπολογισμού Νόμος (Αρ.2) του 2021 προέβλεπε την παραχώρηση πρόσθετων πιστώσεων ύψους €148.5 εκατ. και αφορούσε την κάλυψη πρόσθετων αναγκών για κοινωνικές παροχές, παροχές υγείας, αγροτικές πληρωμές και διαφόρων άλλων αναγκών. Περιλάμβανε επίσης περιορισμένο αριθμό θέσεων, για την εύρυθμη λειτουργία της κρατικής μηχανής, συμπεριλαμβανομένου της δημιουργίας θέσης Υφυπουργού Κοινωνικής Πρόνοιας.

Ο τρίτος, ο οποίος προέβλεπε την παραχώρηση πρόσθετων πιστώσεων ύψους €20 εκ., προέκυψε ως κατάσταση έκτακτης ανάγκης για σκοπούς στήριξης των πυρόπληκτων, από την τεραστίων διαστάσεων πυρκαγιά που εκδηλώθηκε σε ορεινές περιοχές των επαρχιών Λάρνακας και Λεμεσού στις 3 και 4 Ιουλίου 2021 και την πυρκαγιά που έπληξε την επαρχία Πάφου, στις 26 Ιουνίου 2021.

Της Ελένης Χαραλάμπους