You are here

Περισσότεροι στην τσιμπίδα του νόμου για κατάχρηση αγοράς

10/06/2019 13:16

Την ψήφιση εναρμονιστικού νομοσχεδίου που διευρύνει σε περισσότερα άτομα τις ευθύνες για κατάχρηση της αγοράς, πριν από την παύση των εργασιών της βουλής για το καλοκαίρι, ζητά το υπουργείο οικονομικών, ώστε να αποφευχθεί το ενδεχόμενο ευρωπαϊκών μέτρων εναντίον της κυπριακής Δημοκρατίας.

Το εναρμονιστικό νομοσχέδιο που στάλθηκε στη βουλή, αφορά στη διεύρυνση της ευθύνης νομικών προσώπων ένοχων για διάπραξη αδικημάτων που προβλέπονται στον νόμο περί ποινικών κυρώσεων για την κατάχρηση της αγοράς.

Το νομοσχέδιο τροποποιεί την υφιστάμενη νομοθεσία που ψηφίστηκε το 2016, καθώς οι ευρωπαϊκές αρχές θεωρούν ότι η μεταφορά της σχετικής οδηγίας στο εθνικό δίκαιο δεν ήταν επακριβής και ορθή και ότι χρήζει διόρθωσης.

Σύμφωνα με επιστολή του υπουργείου οικονομικών προς τη βουλή, η διόρθωση επέρχεται με το νέο νομοσχέδιο. Το υπουργείο ζητά την προώθηση και ψήφιση του νομοσχεδίου πριν την αναστολή των εργασιών του κοινοβουλευτικού σώματος για τις θερινές διακοπές ώστε, όπως αναφέρεται, να αποφευχθούν τυχόν μέτρα για έναρξη διαδικασίας παράβασης εναντίον της κυπριακής Δημοκρατίας.

Σκοπός του προτεινόμενου νομοσχεδίου είναι η αποτελεσματικότερη εφαρμογή του άρθρου 8(2) της πράξης της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τίτλο «Οδηγία 2014/57/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 16ης Απριλίου 2014, περί ποινικών κυρώσεων για την κατάχρηση αγοράς (οδηγία για την κατάχρηση αγοράς)».

Το άρθρο 8(2) της οδηγίας 2015/57/ΕΕ έχει μεταφερθεί στην εθνική νομοθεσία με το άρθρο 13(2) του βασικού νόμου.

Σύμφωνα με το άρθρο 8(2) της οδηγίας 2014/57/ΕΕ νομικά πρόσωπα είναι δυνατό να καθίστανται υπεύθυνα στις περιπτώσεις που λόγω πλημμελούς εποπτείας ή ελέγχου, κατέστη δυνατή η διάπραξη αδικήματος, επ’ ωφέλεια του νομικού προσώπου, από πρόσωπο που υπόκειται στην εξουσία αυτού.

Ευθύνη ανεξαρτήτως θέσεως, στο νέο νόμο

Στην εισηγητική έκθεση του υπουργείου σημειώνεται ότι η πιο πάνω διάταξη, με τον τρόπο που έχει μεταφερθεί στο άρθρο 13(2) του βασικού νόμου, περιορίζει την ευθύνη του νομικού προσώπου για διάπραξη αδικήματος.

Συγκεκριμένα, περιλαμβάνει την διάπραξη αδικήματος από συγκεκριμένα πρόσωπα που υπόκεινται στην εξουσία του νομικού προσώπου και όχι από οποιοδήποτε φυσικό πρόσωπο.

Προστίθεται ότι η ευθύνη του νομικού προσώπου πρέπει να διευρυνθεί στην εθνική νομοθεσία ούτως ώστε να περιλαμβάνει την διάπραξη αδικήματος λόγω πλημμελούς εποπτείας ή ελέγχου από οποιοδήποτε φυσικό πρόσωπο που υπόκειται στην εξουσία του νομικού προσώπου, ανεξάρτητα από την θέση του φυσικού προσώπου στον οργανισμό.

Για σκοπούς ορθότερης εναρμόνισης με την Οδηγία 2014/57/ΕΕ, ο βασικός νόμος τροποποιείται με την διαγραφή συγκεκριμένης φράσης, από το άρθρο 13(2).

Όπως σημειώνεται, το προτεινόμενο νομοσχέδιο δεν έχει τεθεί σε διαβούλευση με τους εμπλεκόμενους φορείς, καθότι η προτεινόμενη τροποποίηση είναι εναρμονιστική και δεν παρείχετο η δυνατότητα εξάσκησης οποιασδήποτε διακριτικής ευχέρειας.

Μ.Χ.