You are here

Πετρίδης: Η μπάλα είναι τώρα στα πόδια της Κύπρου

11/02/2021 06:55

Την ανάγκη συνεργασίας Kυβέρνησης και Bουλής προς υλοποίηση του εθνικού σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, τονίζει ο υπουργός Οικονομικών Κωνσταντίνος Πετρίδης, μετά την έγκριση του μηχανισμού Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Μιλώντας στη StockWatch, ο κ. Πετρίδης αναφέρει ότι η έγκριση είναι για το ταμείο που αφορά όλα τα κράτη μέλη και αποτελεί ακόμη ένα σημαντικό μέρος προς την υλοποίηση του.

Τόνισε παράλληλα, ότι «θα πρέπει να εντείνουμε τις προσπάθειες για έγκριση του εθνικού σχεδίου της Κύπρου από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή μέχρι τον Ιούνιο και μαζί με τη Βουλή να συνεργαστούμε προς υλοποίηση του».

Εξάλλου, σε ανάρτηση του στο Twitter ο κ. Πετρίδης αναφέρει ότι «Kυβέρνηση και Bουλή οφείλουμε να δράσουμε συναινετικά προς όφελος της χώρας μας, αξιοποιώντας το συντομότερο αυτή τη μεγάλη πρόκληση που οδηγεί στην υλοποίηση σημαντικών έργων και μεταρρυθμίσεων».

Σε ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αναφέρεται ότι πρόκειται για ένα σημαντικό βήμα με το οποίο καθίστανται διαθέσιμα €672,5 δισ. σε δάνεια και επιχορηγήσεις στα κράτη μέλη για τη στήριξη των μεταρρυθμίσεων και των επενδύσεων.

Προστίθεται ότι η έγκριση του ΕΚ ανοίγει το δρόμο ώστε να τεθεί σε εφαρμογή το ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και τα κράτη μέλη να μπορούν να υποβάλουν επίσημα τα εθνικά τους σχέδια, τα οποία θα αξιολογηθούν από την Κομισιόν και θα εγκριθούν από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Η Κομισιόν σημειώνει ότι έχει ήδη ξεκινήσει εντατικό διάλογο με όλα τα κράτη μέλη, σχετικά με την προετοιμασία των σχεδίων, κάτι που επιβεβαιώνει ο κ. Πετρίδης αναφέροντας ότι η διαβούλευση με την Κομισιόν είναι ήδη σε εξέλιξη.

Τα σχέδια, όπως εξήγησαν προχθές ο υπουργός Οικονομικών και η υπουργός Εμπορίου, στην κοινοβουλευτική Επιτροπή Εξωτερικών, καθορίζουν τις μεταρρυθμίσεις και τα σχέδια δημόσιων επενδύσεων που θα υποστηριχθούν από το ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Ο αρχικός προϋπολογισμός του εθνικού σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας της Κύπρου, ανέρχεται στα €1,2 δισ.

Με την έγκριση των σχεδίων τα κράτη μέλη θα προχρηματοδοτηθούν με το 13% του συνολικού ποσού που τους αναλογεί.

Της Μαρίας Χαμπή