You are here

Πιέζει για προθεσμίες Σχεδίου Ανάκαμψης η Αννίτα

13/07/2021 10:10

Επιστολές αναφορικά με νομοθετήματα που χρήζουν νομοθετικής έγκρισης μέχρι το τέλος του 2021 και τα οποία έχουν τεθεί ως προαπαιτούμενα για την άντληση του €1,2 δισ. από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας της ΕΕ, απέστειλε στους προέδρους των κοινοβουλευτικών επιτροπών η πρόεδρος της Βουλής Αννίτα Δημητρίου.

Όπως ανέφερε χθες, μετά από συνάντηση της με το Γενικό Εισαγγελέα, δεκάδες νομοθετήματα και κανονισμοί χρήζουν νομοθετικής έγκρισης μέχρι το τέλος του 2021, προκειμένου να αντληθεί το €1,2 δισεκατομμυρίων από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας της ΕΕ.

Σημείωσε πως έχει ζητήσει από τους προέδρους των κοινοβουλευτικών Επιτροπών να λάβουν υπόψη τους ότι πρέπει να κινηθεί άμεσα και αποτελεσματικά η Βουλή των Αντιπροσώπων «για να προλάβουμε τις προθεσμίες του Σχεδίου».

Η πρόεδρος της Βουλής τόνισε ότι «είναι πολύ σημαντικό η ευκαιρία που έχει δοθεί στην Κύπρο, μέσω του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, να καρποφορήσει».

Αξίζει να αναφερθεί ότι ενώπιον της Βουλής εκκρεμούν μεταρρυθμιστικά νομοσχέδια τα οποία πρέπει να ψηφιστούν από τη νέα Βουλή των Αντιπροσώπων το αργότερο μέχρι το Δεκέμβριο του 2021 και τα οποία σχετίζονται με το Ταμείο Ανάκαμψης.

Εξάλλου, για το Σχέδιο Ανάκαμψης αναμένεται να κατατεθούν άλλα 28 νομοσχέδια, τα οποία σχετίζονται με το Ταμείο Ανάκαμψης. Η περίοδος θέσπισης των μεταρρυθμίσεων αρχίζει από το Δεκέμβριο του 2021 και εκτείνεται μέχρι τον Δεκέμβριο του 2025.

Ποιο συγκεκριμένα πρόκειται για τα ακόλουθα νομοσχέδια:

Στον τομέα της κλιματικής ουδετερότητας, της ενεργειακής απόδοσης και της διείσδυσης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας – ΑΠΕ, θα πρέπει μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους να εγκριθεί ο περί Ρύθμισης της Αγοράς Ηλεκτρισμού (Τροποποιητικός) Νόμος του 2021. Επίσης τα νομοσχέδια για τους Κανόνες Μεταφοράς και Διανομής (ΚΔΜ) και Κανόνες Αγοράς Ηλεκτρισμού (ΚΑΗ), καθώς και τη δημιουργία κανονιστικού πλαισίου για αποθήκευση ενέργειας με στόχο την περαιτέρω διείσδυση των ΑΠΕ.

Στον τομέα της μεταρρύθμιση της Δημόσιας Διοίκησης, θα πρέπει μέχρι τον Δεκέμβριο του 2021 η Βουλή να εγκρίνει τον περί Δημόσιας Υπηρεσίας (Τροποποιητικό) Νόμο, τον περί Αξιολόγησης Υποψηφίων για Προαγωγή, Διατμηματική Προαγωγή και Πρώτο Διορισμό και Προαγωγή στη Δημόσια Υπηρεσία Νόμο, και τους περί Δημόσιας Υπηρεσίας (Αξιολόγηση Υπαλλήλων) Κανονισμούς.

Στις μεταρρυθμίσεις, που πρέπει να εγκριθούν αυτό τον χρόνο, περιλαμβάνεται η μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και χωροταξικού σχεδιασμού, με τον περί Κοινοτήτων (Τροποποιητικό) Νόμο του 2020 και τον περί Δήμων (Τροποποιητικό) Νόμο του 2020 να περιλαμβάνονται στα προαπαιτούμενα μέχρι το 2021.

Εντός του 2021 πρέπει να εγκριθούν και τα νομοσχέδια για τη μεταρρύθμιση της Δικαιοσύνης. Πρόκειται για τον περί της Δέκατης Έκτης Τροποποίησης του Συντάγματος Νόμο του 2021», τον περί Απονομής της Δικαιοσύνης (Ποικίλαι Διατάξεις) (Τροποποιητικό) Νόμο του 2021», και τον περί Δικαστηρίων (Τροποποιητικό) Νόμο του 2021. Σε αυτό τον τομέα περιλαμβάνονται επίσης τα νομοσχέδια για την ίδρυση και λειτουργία Εμπορικού Δικαστηρίου και Ναυτοδικείου στην Κύπρο, ήτοι τον περί Εμπορικού Δικαστηρίου και Ναυτοδικείου Νόμο του 2019, τον περί Δικαστηρίων (Τροποποιητικό) Νόμο του 2019», καθώς και τον περί Δικαστηρίων (Τροποποιητικό) (Αρ. 6) Νόμο του 2019 - για την επέκταση των κλιμάκων δικαιοδοσίας του Ανώτερου Επαρχιακού Δικαστή και του Επαρχιακού Δικαστή» και τον περί Δικαστηρίων (Τροποποιητικό) Νόμο του 2019 - για τη δημιουργία, στα πλαίσια του Επαρχιακού Δικαστηρίου, νέας ειδικής δικαιοδοσίας εκδίκασης διαφορών, που προκύπτουν από ή σε σχέση με πιστωτικές διευκολύνσεις ή αξιόγραφα.

Στον τομέα της καταπολέμησης της διαφθοράς, στις δεσμεύσεις του 2021 περιλαμβάνονται ο περί της Διαφάνειας στις Διαδικασίες Λήψης Δημοσίων Αποφάσεων και Συναφών Θεμάτων Νόμος του 2019» (lobbying και θεμάτων ασυμβίβαστου) και ο περί Αναφοράς Πράξεων Διαφθοράς Νόμος του 2017» (για την προστασία όσων αποκαλύπτουν στοιχεία που σχετίζονται με πράξεις διαφθοράς).

Πέντε νομοσχέδια επίσης, τα οποία εκκρεμούν ενώπιον της Βουλής θα πρέπει να εγκριθούν μέχρι το τέλος του 2021 για τον τομέα της διασφάλιση της δημοσιονομικής και χρηματοοικονομικής σταθερότητας. Πρόκειται για τον περί Αγοραπωλησίας Πιστωτικών Διευκολύνσεων και για Συναφή Θέματα (Τροποποιητικό) Νόμο του 2021», τον περί Ακίνητης Ιδιοκτησίας (Διακατοχή, Εγγραφή και Εκτίμηση) (Τροποποιητικό) Νόμο του 2021», τον περί Μεταβιβάσεως και Υποθηκεύσεως Ακινήτων (Τροποποιητικό) Νόμο του 2021», τον περί Φορολογίας του Εισοδήματος (τροποποιητικό) (Αρ.1) Νόμο του 2021» και τον περί Έκτακτης Εισφοράς για την Άμυνα της Δημοκρατίας (τροποποιητικό) (Αρ.2) Νόμο του 2021».

Της Ελένης Χαραλάμπους