You are here

Πηγαινοέρχεται η σύνταξη χηρείας αντρών

19/07/2019 13:59

Σε αναπομπή του νόμου που αφορά στην παραχώρηση σύνταξης χηρείας σε άντρες επί ίσοις όροις με τις γυναίκες προχώρησε για δεύτερη φορά ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, υποστηρίζοντας ότι οι αλλαγές που ψήφισε η βουλή αυξάνουν σημαντικά το κόστος για τα δημόσια οικονομικά και θέτουν σε κίνδυνο τη βιωσιμότητα του ΤΚΑ.

Με τροπολογία του ΑΚΕΛ που ενσωματώθηκε στη νομοθεσία, αφαιρέθηκε πρόνοια για την αύξηση εισφορών στο ΤΚΑ σταδιακά από το 2024, με όσους υποστήριξαν την τροπολογία να επισημαίνουν ότι η αύξηση των εισφορών δεν θα πρέπει να προεξοφληθεί, πριν από τη διενέργεια αναλογιστικής μελέτης.

Όπως σημειώνεται στο κείμενο της αναπομπής, το έλλειμμα του ταμείου κοινωνικών ασφαλίσεων που θα προκύψει από τη μη αύξηση των εισφορών από το 2024-2034 κατά 1%, θα μετακυλιστεί αναπόφευκτα στον προϋπολογισμό του κράτους.

Προστίθεται ότι ο αναλογιστής του υπουργείου εργασίας, σε σημείωμα που θα καταθέσει ενώπιον της επιτροπής εργασίας επισημαίνει ότι με βάση τα δεδομένα αυτά, τυχόν εφαρμογή του αναπεμφθέντος νόμου θα επηρεάσει αρνητικά και θα θέσει σε κίνδυνο τη μακροχρόνια βιωσιμότητα του ΤΚΑ, μεταφέροντας σημαντικά ελλείμματα στον προϋπολογισμό του κράτους.

Στο πλαίσιο αιτιολόγησης της αναπομπής, αναφέρεται ότι η βουλή παρεμβαίνει στην εκτελεστική εξουσία αφού επιβάλλει τρόπο ενέργειας της εκτελεστικής εξουσίας στο να αποφασίσει να υπερβεί το ποσό που προϋπολογίζεται και υποστηρίζεται ότι η βουλή έχει αναρμόδια παρέμβει στον τρόπο άσκησης της εκτελεστικής εξουσίας για τον ορθολογισμό των οικονομικών του ταμείου.

Υπενθυμίζεται ότι η βουλή είχε ψηφίσει νομοθεσία για την παραχώρηση σύνταξης χηρείας σε άντρες και τον Ιούλιο του 2018, ενσωματώνοντας τροπολογία με βάση την οποία η σύνταξη θα παραχωρείτο σε όλους τους χήρους άντρες και όχι μόνο σε όσους η σύζυγός τους έχει αποβιώσει από την 1η Ιανουαρίου 2018 και μετά, όπως προνοούσε το νομοσχέδιο.

Η τροπολογία είχε οδηγήσει και πέρσι στην αναπομπή του νόμου από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Η εν λόγω πρόνοια που διαχωρίζει τους δικαιούχους σύνταξης χηρείας αντρών στη βάση της ημερομηνίας θανάτου της συζύγου τους περιλαμβάνεται στη νομοθεσία όπως έχει περάσει από τη βουλή την περασμένη Παρασκευή.

Επισυνάπτεται η επιστολή αναπομπής

Της Μαρίας Χαμπή