You are here

Πολλά γνωστά ονόματα στη λίστα Γιωρκάτζη

29/01/2021 15:45

Πολλά είναι τα γνωστά ονόματα φυσικών και νομικών προσώπων που περιλαμβάνει η λίστα Γιωρκάτζη, παραθέτοντας επίσης ποσά υπολοίπων δανείων, τα οποία ωστόσο σε πολλές περιπτώσεις έχουν διαψεύσει οι εμπλεκόμενοι.

Η λίστα της Τράπεζας Κύπρου αναφορικά με τα ΜΕΔ νομικών προσώπων συνδεδεμένων με ΠΕΠ, περιλαμβάνει αναφορά σε πρώην δήμαρχο και βουλευτή, συνδεδεμένο με εταιρεία με ΜΕΔ εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ για τα οποία οι εξασφαλίσεις ήταν αξίας χαμηλότερης του 50% των ποσών.

Περιλαμβάνεται επίσης, αναφορά σε πρώην βουλευτή ιδιοκτήτη εταιρείας ανάπτυξης γης με μη εξυπηρετούμενα δάνεια €4,3 εκατ. και €650 χιλ. τα οποία ωστόσο είχαν επαρκείς εξασφαλίσεις. Εταιρεία του ίδιου ατόμου περιλαμβάνεται στη λίστα με εξυπηρετούμενο δάνειο πέραν του €1,5 εκατ. και με εξασφαλίσεις που κατά τη σύναψη του δανείου ξεπερνούσαν το ποσό του δανείου.

Επίσης, καταγράφονται ΜΕΔ εταιρειών συνδεδεμένων με πρόεδρο ημικρατικού οργανισμού, καθώς και άλλων εταιρειών συνδεδεμένων με εν ενεργεία υπουργό.

Στη λίστα φυσικών προσώπων με ΠΕΠ της Τράπεζας Κύπρου, παρουσιάζεται -εκτός από πρώην και νυν βουλευτές και συγγενικά τους πρόσωπα- άτομο που κατέχει θέση επιτρόπου, αρχηγοί κομμάτων, κυβερνητικοί αξιωματούχοι

Στη λίστα των ΠΕΠ με μη εξυπηρετούμενα δάνεια της ΚΕΔΙΠΕΣ περιλαμβάνονται πρώην και νυν βουλευτές, σύζυγοι ή και παιδιά πρώην και νυν βουλευτών, εν ενεργεία πρέσβης, ΠΕΠ με συμφέροντα σε εταιρείες και κυβερνητικοί αξιωματούχοι.

Το όνομα ορισμένων ΠΕΠ επαναλαμβάνεται δεκάδες φορές τόσο ως πελάτη, όσο και ως συνδεδεμένου προσώπου.

Τα αρνητικά υπόλοιπα των ΠΕΠ της ΚΕΔΙΠΕΣ ποικίλουν από €10 μέχρι ποσά δεκάδων εκατομμυρίων, ενώ σε ότι αφορά τις εξασφαλίσεις, αυτές είναι μηδενικές σε κάποιες περιπτώσεις.

Ο κατάλογος της Ελληνικής Τράπεζας περιλαμβάνει λίστα δανείων που συνδέονται με 13 ΠΕΠ ή άτομα συνδεδεμένα με ΠΕΠ, ανάμεσα στους οποίους νυν και πρώην βουλευτές και μέλη των οικογενειών τους. Ωστόσο μόνο τέσσερα εξ αυτών είναι μη εξυπηρετούμενα.

Σε ότι αφορά τα στοιχεία που παραχωρεί η Eurobank καταγράφονται δάνεια τεσσάρων εταιρειών συνδεδεμένων με ΠΕΠ, εκ των οποίων δύο ήταν ΜΕΔ στο τέλος του 2018. Ένα εξ αυτών αφορά εταιρεία πρώην υπουργού, για το οποίο οι εξασφαλίσεις υπερκάλυπταν το ποσό του δανείου.

Η Alpha Bank καταγράφει την περίπτωση μόνο ενός δανείου που αφορά συγγενικά πρόσωπα βουλευτή, το οποίο ήταν ΜΕΔ στο τέλος του 2018.

Όπως αναφέρθηκε και κατά τη χθεσινή συνεδρία της Ολομέλειας της Βουλής, τα στοιχεία αφορούν δεδομένα του 2019 ή και προηγούμενων ετών και ενδεχομένως να μην αντιστοιχούν στην αληθή οικονομική εικόνα για κάθε πρόσωπο το όνομα του οποίου περιλαμβάνεται στη λίστα.

Εξάλλου, η λίστα δεν περιλαμβάνει αποκλειστικά αναφορές σε ΜΕΔ αλλά και σε δάνεια που ήταν εξυπηρετούμενα, καθώς επίσης αρνητικά υπόλοιπα που σύμφωνα με τις εξηγήσεις που έδωσαν ορισμένοι εμπλεκόμενοι, δεν αφορούν δάνεια αλλά χρεωστικά υπόλοιπα πιστωτικών καρτών.

Σημειώνεται ότι η ιστοσελίδα της Βουλής δεν άντεξε τον μεγάλο όγκο επισκεψιμότητας και μπλόκαρε, λίγα λεπτά μετά την ανάρτηση του περιβόητου εγγράφου της λίστας Γιωρκάτζη, τη δημοσιοποίηση του οποίου ενέκρινε χθες η Βουλή.

Η λίστα βρίσκεται αναρτημένη εδώ.

Της Μαρίας Χαμπή