You are here

Πονοκέφαλος η δημοσιοποίηση στοιχείων του πορίσματος

16/04/2021 06:59

Πρόβλημα σε ότι αφορά τον τρόπο δημοσιοποίησης του πορίσματος της Ερευνητικής Επιτροπής για τις πολιτογραφήσεις φαίνεται να αντιμετωπίζει η Νομική Υπηρεσία, σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο γενικός εισαγγελέας Γιώργος Σαββίδης.

«Υπάρχει πρόβλημα στο πως θα δημοσιοποιήσουμε το πόρισμα με τρόπο που να μην επηρεαστούν ποινικές και δικαστικές υποθέσεις», σημείωσε ο κ. Σαββίδης ενώπιον της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ελέγχου. Πρόσθεσε ότι το πόρισμα που αριθμεί χιλιάδες σελίδες, «θα είναι και ελπίζω να είναι, πολύ σημαντικό».

«Η υπερβολική δημοσιότητα σε κάποια θέματα, πριν οδηγηθεί ύποπτος στο δικαστήριο, νομολογημένα δημιουργεί πρόβλημα στην έκβαση της υπόθεσης», υπέδειξε ο κ. Σαββίδης.

Συμπληρώνοντας, ο βοηθός γενικός εισαγγελέας Σάββας Αγγελίδης, αναφέρθηκε σε υποθέσεις που προέκυπταν από το πόρισμα Καλογήρου και στις οποίες η Αστυνομία έχασε αιτήσεις έκδοσης ενταλμάτων έρευνας και σύλληψης, επειδή οι ύποπτοι ήταν ενημερωμένοι για το πόρισμα.

Ο κ. Σαββίδης εξέφρασε την άποψη ότι οποιαδήποτε δημοσιοποίηση έκθεσης που μπορεί να επηρεάσει τις διαδικασίες ερευνών είναι αδίκημα του κοινού ποινικού δικαίου και εξισώνεται με παρέμβαση σε ερευνητική διαδικασία.

Όχι στη συζήτηση εν μέσω διαδικασίας παράβασης

Ο γενικός εισαγγελέας τόνισε ταυτόχρονα, ότι η συζήτηση για τις πολιτογραφήσεις δεν θα έπρεπε να διεξάγεται στην επιτροπή Ελέγχου, λόγω του ότι βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία επί παραβάσει που εξελίσσεται εκ μέρους των ευρωπαϊκών αρχών εναντίον της Κύπρου σε σχέση με το κυπριακό επενδυτικό πρόγραμμα.

«Ανησυχώ γιατί να είστε σίγουροι ότι παρακολουθούμαστε στο τι κάνουμε και η Ερευνητική Επιτροπή θα παίξει ρόλο στην περαιτέρω πορείας της καταγγελίας εναντίον της Κύπρου», υπέδειξε ο γενικός εισαγγελέας.

Σε ότι αφορά την Ερευνητική Επιτροπή, ανέφερε ότι ο ίδιος προβληματίστηκε πολύ στην επιλογή των μελών γιατί έπρεπε να βεβαιωθεί ότι δεν θα υπάρχει ισχυρισμός ότι επιλέγηκε μια πολιτική προσέγγιση έναντι άλλης και πως γι’ αυτό επέλεξε προσωπικότητες.

Όπως ανέφερε, η απόφαση να διορίσει την Επιτροπή, προέκυψε μετά από τη δημόσια τοποθέτηση του ευρωπαίου Επιτρόπου δικαιοσύνης Ρέιντερς, ύστερα από τα δημοσιεύματα του Al Jazeera.

Σημείωσε πως Κύπρος και Μάλτα ισχυρίζονται ότι πρόκειται για εθνικό θέμα και πως με βάση τη νομολογία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, σε περιπτώσεις μη συμμόρφωσης, δεν πρέπει να γίνεται δημόσια συζήτηση για να προστατευθεί το θέμα.

Παράλληλα συνέστησε υπομονή μέχρι την έκδοση του πορίσματος το οποίο, όπως είπε, «είμαι σίγουρος θα περιλαμβάνει πολλά για πολλούς».

Μακάρι να έρχονταν και άλλες επενδύσεις

Ο κ. Σαββίδης ανέφερε ότι στην υπόθεση παράβασης εναντίον της Κύπρου, θα διαδραματίσει ρόλο και το πόσο σύντομα θα διεκπεραιωθούν οι υποθέσεις που εκκρεμούν και τόνισε ότι το Υπουργικό Συμβούλιο πρέπει να προχωρήσει και να καταλήξει.

«Δεν μπορούμε να εγκαταλείψουμε αυτούς τους ανθρώπους που επένδυσαν στην Κύπρο», υποστήριξε, σημειώνοντας πως είναι δεδομένο ότι δόθηκαν διαβατήρια σε άτομα που δεν θα έπρεπε να δοθούν. Ωστόσο, υποστήριξε ότι «στοχοποιήσαμε κάποιες επενδύσεις, αντί να στοχοποιήσουμε κάποια άτομα».

«Μακάρι να έρχονταν και άλλες επενδύσεις και να δίναμε διαβατήρια. Αυτή είναι η προσωπική μου άποψη», είπε.

Της Μαρίας Χαμπή