You are here

Πράσινο στην αποζημίωση εταιρειών από ταμείο κουρεμένων

05/07/2019 13:13

Το πράσινο φως άναψε η πλειοψηφία της βουλής στην πρόταση νόμου για την συμπερίληψη νομικών προσώπων στους δικαιούχους αποζημίωσης μέσω του ταμείου αλληλεγγύης που προορίζεται για την αναπλήρωση απωλειών κουρεμένων καταθετών και κατόχων αξιογράφων.

Βουλευτές της αντιπολίτευσης επέκριναν το γεγονός ότι παραμένουν αναπάντητα ερωτήματα και ζητήματα που δεν έχουν ξεκαθαρίσει σε σχέση με την σειρά προτεραιότητας που θα τηρηθεί κατά την αποζημίωση των δικαιούχων, τους κανονισμούς στη βάση των οποίων θα ενεργεί η αρμόδια επιτροπή και άλλα ζητήματα.

Σύμφωνα με τον νόμο, τροποποιείται ο περί Ίδρυσης Εθνικού Ταμείου Αλληλεγγύης νόμος, ώστε στους δικαιούχους προς αναπλήρωση απωλειών από τους πόρους του Εθνικού Ταμείου Αλληλεγγύης, πέραν των φυσικών προσώπων, να περιληφθούν και νομικά πρόσωπα τα οποία θεωρούνται ιδιώτες πελάτες.

Ο πρόεδρος της επιτροπής οικονομικών Άγγελος Βότσης, επεσήμανε ότι με βάση των ορισμό των νομικών προσώπων που υιοθετείται στον νόμο, δεν θα δικαιούνται αποζημίωσης συγκεκριμένες κατηγορίες εταιρειών που αφορούν  θεσμικούς επενδυτές.

Η πρόταση νόμου πέρασε από τη βουλή με 22 ψήφους υπέρ, 16 εναντίον και 2 αποχές.

Κατά τη συζήτηση στην ολομέλεια, εξέφρασαν επιφυλάξεις για σε σχέση με τη νομοθεσία βουλευτές του ΑΚΕΛ, των Οικολόγων και η ανεξάρτητη βουλευτής Άννα Θεολόγου.

Εκ μέρους του ΑΚΕΛ, ο Στέφανος Στεφάνου επέκρινε τον τρόπο με τον οποίο διαμορφώθηκε αρχικά το πλαίσιο για το ταμείο αλληλεγγύης, μέσα από συνεννόηση, όπως είπε, των κομμάτων ΔΗΣΥ-ΔΗΚΟ με την κυβέρνηση και επανέλαβε ανησυχίες αναφορικά με αντισυνταγματικότητα της νομοθεσίας, σημειώνοντας ότι το ΑΚΕΛ δεν θα γίνει συμπρωταγωνιστής στην παρανομία και πως θα καταψηφίσει την πρόταση.

Ο πρόεδρος των Οικολόγων Γιώργος Περδίκης επεσήμανε ότι μένει ανοικτό παράθυρο για αποζημίωση για δεύτερη φορά, όσων πήραν υπηκοότητα επειδή είχαν υποστεί κούρεμα. Πρόκειται, όπως είπε, για περίπου 100 ξένους μεγαλοκαταθέτες και προανήγγειλε την πρόθεση των Οικολόγων να καταθέσουν πρόταση νόμου για τροποποίηση επί του συγκεκριμένου ζητήματος.

Της Μαρίας Χαμπή