You are here

Το πρόγραμμα εξέτασης του κρατικού προϋπολογισμού 2020

18/10/2019 07:17

Την μεθεπόμενη Τρίτη ανοίγει η αυλαία της συζήτησης του κρατικού προϋπολογισμού 2020, στην κοινοβουλευτική επιτροπή οικονομικών, στην παρουσία του υπουργού οικονομικών Χάρη Γεωργιάδη.

Ο υπουργός οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης, θα αναλύσει τα δημοσιονομικά του κράτους για τελευταία φορά στην επιτροπή οικονομικών της βουλής αφού πριν από το τέλος του χρόνου θα παραδώσει τη σκυτάλη του υπουργείου στον νυν υπουργό εσωτερικών Κωνσταντίνο Πετρίδη.

Η συζήτηση του κρατικού προϋπολογισμού ως είθισται ολοκληρώνεται με την παρουσία του διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας Κωνσταντίνου Ηροδότου, ο οποίος θα αναλύσει την οικονομική κατάσταση και θα καταθέσει τις εκτιμήσεις του για την πορεία της οικονομίας.

Η ημερομηνία για την ώρα παραμένει ανοικτή λόγω ειλημμένων υποχρεώσεων του διοικητή.

Να σημειωθεί ότι ο κ. Γεωργιάδης παραδίδοντας στις 11 Οκτωβρίου τον προϋπολογισμό 2020 στον πρόεδρο της βουλής Δημήτρη Συλλούρη, δήλωσε ότι «ο 7ος προϋπολογισμός που εκ μέρους της κυβέρνησης παραδίδω στη βουλή είναι με δημοσιονομικά πλεονάσματα, κάτι που αποτελεί μια από τις βασικότερες προϋποθέσεις για τη βιώσιμη ανάπτυξη της οικονομίας μας».

Ο κρατικός προϋπολογισμός 2020 προβλέπει έσοδα της γενικής κυβέρνησης €10 δισ. και δαπάνες €9,4 δισ., με το δημοσιονομικό πλεόνασμα να προβλέπεται να ανέλθει στο 2,7% του ΑΕΠ και το πρωτογενές (εξαιρουμένων των δαπανών εξυπηρέτησης του χρέους) στο 5,1% του ΑΕΠ.

Ο ρυθμός ανάπτυξης προβλέπεται να ανέλθει στο 2,9% το 2020 και να επιβραδυνθεί στο 2,7% του ΑΕΠ τα επόμενα δύο χρόνια. Παράλληλα, το δημόσιο χρέος εκτιμάται ότι θα υποχωρήσει στο 91,1% του ΑΕΠ, με την ανεργία να διαμορφώνεται στο 6% του εργατικού δυναμικού.

Αμέσως μετά θα ακολουθήσει συζήτηση του προϋπολογισμού για το 2020, του υπουργείου οικονομικών, στον οποίο περιλαμβάνονται επιμέρους κονδύλια που αφορούν, μεταξύ άλλων, το Γενικό Λογιστήριο της Δημοκρατίας, τη Γενική Διεύθυνση Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων, Συντονισμού και Ανάπτυξης και το Γραφείο Διαχείρισης Δημόσιου Χρέους.
 
Στη συνεδρία κλήθηκαν να παραστούν πέρα του υπουργού οικονομικών, ο γενικός διευθυντής του υπουργείου, ο διευθυντής προϋπολογισμού, η γενική λογίστρια, ο γενικός διευθυντής της Γενικής Διεύθυνσης Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων, Συντονισμού και Ανάπτυξης και ο προϊστάμενος του Γραφείου Διαχείρισης Δημόσιου Χρέους.
 
Σύμφωνα με το πρόγραμμα που κοινοποιήθηκε προς όλους τους βουλευτές, την Πέμπτη 31 Οκτωβρίου θα συζητηθεί στις 9:15 το πρωί ο προϋπολογισμός του υπουργείου εσωτερικών στην παρουσία του Κωνσταντίνου Πετρίδη και του γενικού διευθυντή Κύπρου Κυπριανού και στις 11:30 ο προϋπολογισμός της βουλής.

Στη συνέχεια από τις 4 Νοεμβρίου έως και τις 2 Δεκεμβρίου (Δευτέρα και Πέμπτη) θα συζητηθούν 22 προϋπολογισμοί των υπουργείων, των υφυπουργείων, των ημικρατικών οργανισμών και ανεξάρτητων κρατικών υπηρεσιών.

Στο μεταξύ μετά την ξεκάθαρη δήλωση του προέδρου της βουλής Δημήτρη Συλλούρη, ότι θα τηρηθεί ο κανονισμός της βουλής για έγκαιρη κατάθεση των προϋπολογισμών των ημικρατικών οργανισμών μέχρι χθες είχαν κατατεθεί 14 προϋπολογισμοί.

Ήδη η επιτροπή οικονομικών εξέτασε τον προϋπολογισμό του ιδρύματος κρατικών υποτροφιών και του δημοσιονομικού συμβουλίου.

Της Ηρώς Ευθυμίου