You are here

Προκαλούν ανησυχία οι αλλαγές στο πλαίσιο εκποιήσεων

14/06/2019 18:20

Ανησυχίες φαίνεται να προκαλεί η πρόταση νόμου που υπογράφουν ΔΗΚΟ, Οικολόγοι, Συμμαχία και Κίνημα Αλληλεγγύης, με την οποία τροποποιείται το πλαίσιο εκποιήσεων εισάγοντας ρυθμίσεις προς περιορισμό των «όπλων» των τραπεζών και στήριξη της διαδικασίας των αναδιαρθρώσεων.

Οι προτεινόμενες τροποποιήσεις στο πλαίσιο εκποιήσεων δεν ανατρέπουν την υφιστάμενη νομοθεσία, καθησυχάζουν οι εισηγητές σχετικής πρότασης νόμου, απαντώντας σε αναφορές του προέδρου του ΔΗΣΥ ο οποίος κρούει τον κώδωνα του κινδύνου σε σχέση με ενδεχόμενη αναστάτωση του χρηματοπιστωτικού συστήματος.

Η πρόταση νόμου, κατατέθηκε επισήμως σήμερα στη βουλή, ένα χρόνο μετά την ψήφιση ρυθμίσεων που κατέστησαν αυστηρότερο το πλαίσιο προς όφελος των τραπεζών.

Καμπανάκι Αβέρωφ για χρηματοπιστωτικό σύστημα

Με αφορμή την κατάθεση της πρότασης, ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου, υποστήριξε ότι επειδή βρίσκονται σε εξέλιξη διαδικασίες εκποιήσεων, θα ήταν άδικο να καθυστερήσουν οι εν λόγω ρυθμίσεις, εάν υπάρχει πράγματι πολιτική βούληση εκ μέρους της βουλής να αλλάξουν τα δεδομένα.

«Εάν μείνει στις καλένδες του καλοκαιριού, δεν ξέρω τι θα γίνει με το χρηματοπιστωτικό σύστημα, τους καταθέτες και την οικονομία γενικότερα», σημείωσε ο κ. Νεοφύτου.

Πρόσθεσε ότι η πρόταση θα πρέπει να ψηφιστεί το συντομότερο δυνατό, επισημαίνοντας ότι είναι εξίσου σημαντικό να μην υπάρχει αβεβαιότητα, κάτι που όπως είπε, μπορεί να στοιχήσει στην πλευρά των καταθετών.

Ένα τέτοιο ζήτημα είπε, θα μπορούσε να αποφασιστεί για να εξεταστεί και να κλείσει σε δύο εβδομάδες.

Καθησυχάζουν οι εισηγητές της πρότασης

«Ο στόχος είναι να ξεκινήσει η συζήτηση και όχι να μείνει η πρόταση στις καλένδες», τόνισε ο βουλευτής του ΔΗΚΟ και πρόεδρος της επιτροπής οικονομικών Άγγελος Βότσης σημειώνοντας ότι κανένας δεν μπορεί να εγγυηθεί πότε θα ολοκληρωθεί η συζήτηση.

Πρόσθεσε ότι στόχος της πρότασης είναι να στηριχθεί το εργαλείο των αναδιαρθρώσεων που μέχρι σήμερα δεν υπήρξε τόσο αποτελεσματικό.

«Να μην δημιουργείται η εντύπωση ότι ανατρέπουμε το σύμπαν και να μην ξεκινήσουμε με τον φόβο ότι η πρόταση θα τουμπάρει το σύμπαν, θα το βοηθήσει» είπε ο κ. Βότσης.

«Οι κινδυνολογίες δεν μας ακουμπούν» πρόσθεσε, αναφέροντας ότι «θέλουμε να κάνουμε κάτι το συντομότερο, χωρίς να είναι πρόχειρο».

Ο πρόεδρος των Οικολόγων Γιώργος Περδίκης, σημείωσε σε σχέση με την πρόταση ότι δεν πρόκειται για επαναστατική αλλαγή και ότι δεν ανατρέπει τη δομή και τη φιλοσοφία της νομοθεσίας.

«Είναι ένας επίδεσμος σε κάτι που πρέπει να πάει στο χειρουργείο», ανέφερε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι υπάρχουν σημαντικότερες προτάσεις νόμου που πρέπει να συζητηθούν.

Ευκαιρία να επαναφέρουν προτάσεις τους τα κόμματα

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ Γιώργος Λουκαΐδης ανέφερε ότι από τη συζήτηση και την προβολή κινδύνων από τον κ. Νεοφύτου, για την σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού συστήματος επιβεβαιώνεται ότι τα προβλήματα του τομέα και οι κίνδυνοι για την οικονομία παραμένουν παρά την προβολή του success story της κυβέρνησης.

Επίσης επιβεβαιώνεται, είπε, ότι στο πλαίσιο της συζήτησης της πρότασης, θα υπάρξει δυνατότητα να ξανασυζητηθεί πως προστατεύονται στην πράξη οι ευάλωτοι δανειολήπτες που έμειναν απροστάτευτοι

Σημείωσε ότι το ΑΚΕΛ με αφορμή τη συζήτηση θα επαναφέρει προτάσεις νόμου που έχει καταθέσει, τονίζοντας ότι «δεν θα δεχθούμε περιορισμούς στην εξέτασή τους».

Ο βουλευτής της ΕΔΕΚ Κωστής Ευσταθίου σημείωσε ότι η πρόταση βρίσκει απόλυτα σύμφωνο το κόμμα και πρόσθεσε ότι ταυτόχρονα θα πρέπει να συζητηθεί και σχετική πρόταση της ΕΔΕΚ που εκκρεμεί εδώ και ένα χρόνο.

Ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος, σημείωσε πως «εάν η καθυστέρηση εκ μέρους της βουλής σε σχέση με την πρόταση προκαλεί προβλήματα στο χρηματοπιστωτικό σύστημα , πόσο μάλλον η καθυστέρηση της κυβέρνησης σε σχέση με το σχέδιο Εστία».

Από την πλευρά του ο βουλευτής του ΔΗΚΟ Παύλος Μυλωνά, σημείωσε ότι υπάρχει κίνδυνος πολλοί να χάσουν τις περιουσίες τους και αυτό αποτελεί όντως, όπως είπε, λόγο για να επισπευθούν οι διαδικασίες και να υπάρξουν εάν χρειαστεί έκτακτες συνεδριάσεις το καλοκαίρι.

Απαντώντας στις αναφορές, ο κ. Νεοφύτου σημείωσε πως η ουσία είναι πως «τώρα που μιλούμε γίνονται εκποιήσεις». «Εάν νοιάζονται ειλικρινά, είναι άδικο να μην εξεταστεί το συντομότερο. Αν μείνει στις καλένδες θα είναι αδικία και αναστάτωση του συστήματος» συμπλήρωσε για να λάβει απάντηση από τον κ. Βότση ότι «νοιαζόμαστε πραγματικά».

Ο κ. Λουκαΐδης, σημείωσε ότι ο κόσμος είναι εντελώς απροστάτευτος ενώ έχει ήδη αρχίσει το «τσουνάμι εκποιήσεων». «Να σπεύσουμε βραδέως και νούσιμα, για να προστατεύσουμε όσους είναι θύματα της κρίσης, ώστε να μην βρεθούν στο δρόμο» είπε.

Της Μαρίας Χαμπή