You are here

Προς διαχωρισμό ΣΚΤ δείχνουν Γεωργιάδης, Κεντρική Τράπεζα

18/04/2018 16:16

Προς την κατεύθυνση του διαχωρισμού της Συνεργατικής Κυπριακής Τράπεζας παραπέμπουν οι τοποθετήσεις τόσο του υπουργού οικονομικών Χάρη Γεωργιάδη όσο και του διευθυντή εποπτείας της Κεντρικής Τράπεζας Γιάγκου Δημητρίου, κατά τη σημερινή κοινή συνεδρίαση των επιτροπών ελέγχου και οικονομικών.

Ο κ. Γεωργιάδης δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να προκριθεί από τις ευρωπαϊκές εποπτικές αρχές επιλογή σε σχέση με τον επενδυτή της ΣΚΤ, η οποία να περιλαμβάνει τη συγχώνευση με άλλο εγχώριο τραπεζικό ίδρυμα έναντι της επιλογής για επένδυση στην ΣΚΤ ως σύνολο.

«Δεν το αποκλείω να έχουν προτίμηση, ακόμα και αν υπάρχουν διαφορετικές προτάσεις στο τραπέζι, να προκριθεί από την εποπτεία επιλογή που να περιλαμβάνει συγχώνευση με άλλο εγχώριο τραπεζικό ίδρυμα. Έχουν ασφαλώς, το δικαίωμα να απορρίψουν οποιαδήποτε επενδυτική πρόταση εάν δεν πληροί τα απαιτούμενα κριτήρια» ανέφερε ο κ. Γεωργιάδης.

Σημείωσε ότι οι αποφάσεις για τις τράπεζες λαμβάνονται σε ευρωπαϊκό επίπεδο, αναφέροντας παράλληλα ότι η διαδικασία που ακολουθείται σήμερα, ήταν απαίτηση των ίδιων των ευρωπαϊκών εποπτικών αρχών.

Σε σχέση με το εάν η εποπτεία έχει επιθυμία για συγχώνευση της ΣΚΤ με άλλο εγχώριο τραπεζικό ίδρυμα, ο υπουργός σημείωσε ότι «πιθανώς, πράγματι να έχουν προτίμηση που θα εκδηλωθεί με την ολοκλήρωση της διαδικασίας».

Πρόσθεσε ότι οι ευρωπαϊκές εποπτικές αρχές «θα εγκρίνουν, μην σας πω θα αποφασίσουν, ποιος θα είναι ο προτιμητέος προσφοροδότης». Αυτό, όπως είπε, δεν αίρει την ανάγκη για διενέργεια μιας ανοικτής διαδικασίας.

Ο κ. Δημητρίου εξέφρασε την άποψη ότι με βάση τις εποπτικές απαιτήσεις που υπάρχουν, η πρώτη επιλογή της επένδυσης στη ΣΚΤ ως σύνολο, δεν υπάρχει στο τραπέζι.

Ο κ. Γεωργιάδης υπενθύμισε ότι λόγω της πίεσης για νέα κεφάλαια η ΣΚΤ είχε προσλάβει την Citibank για αναζήτηση επενδυτικού ενδιαφέροντος και έγιναν roadshows στο εξωτερικό. Ωστόσο, όπως είπε «πριν ολοκληρωθεί η διαδικασία προέκυψε ένδειξη για νέο ανέβασμα του πήχη».

Αυτό, σύμφωνα και με τις αναφορές του διευθυντή εποπτείας της ΣΚΤ Γιάγκου Δημητρίου, διέκοψε την εν λόγω διαδικασία.

Η διαδικασία επανήλθε διαφοροποιημένη ώστε να περιλαμβάνει και τη δεύτερη επιλογή, η οποία είναι πιο εφικτή υπό τις περιστάσεις, σύμφωνα με τον κ. Γεωργιάδη.

Πέντε νομοσχέδια στα σκαριά

Προναγγέλλοντας την προώθηση νομοθετικών ρυθμίσεων ο κ. Γεωργιάδης ανέφερε ότι υπό τις περιστάσεις ετοιμάζονται πέντε νομοσχέδια που θα αποτελούν είτε νέες νομοθεσίες, είτε αλλαγές σε υφιστάμενες νομοθεσίες αναφορικά με τις νομοθεσίες περί εκποιήσεων και περί αφερεγγυότητας, αναφορικά με τις τιτλοποιήσεις δανείων, αλλαγές που θα αφορούν στην Κεντρική Τράπεζα αλλά και νομοσχέδιο που αφορά στον φορέα διαχείρισης μη εξυπηρετούμενων δανείων, σε περίπτωση που επιβεβαιωθεί αυτό το σενάριο.

Ο κ. Γεωργιάδης τόνισε ότι πρέπει να συμπληρωθούν τα κενά και να καλυφθούν οι αδυναμίες που παρουσιάζονται στις νομοθεσίες «γιατί τις πληρώνουμε πολύ ακριβά» κατά την έκφρασή του. Οι πρόνοιες ετοιμάζονται και σύντομα θα τεθούν ενώπιον της βουλής, όπως είπε.

Νόμιμη κρατική ενίσχυση η κατάθεση ομολόγων

Απαντώντας σε ερώτηση αναφορικά με το αν προκύπτει θέμα κρατικών ενισχύσεων σε ότι αφορά την κατάθεση ομολόγων ύψους €2,35 δισ. στη ΣΚΤ εκ μέρους του κράτους, ο υπουργός απάντησε καταφατικά σημειώνοντας ότι πρόκειται για «νόμιμη κρατική ενίσχυση» που πρέπει να αιτιολογηθεί προς την επιτροπή ανταγωνισμού με την οποία το υπουργείο είναι σε καθημερινή επαφή.

Σημείωσε ότι η δέσμευση του συνόλου των ΜΕΔ για αυτή την κατάθεση, στη βάση όρων που θα εγκρίνει η ΕΕ, θα επιτρέψει τη δημιουργία του φορέα διαχείρισης ΜΕΔ, προσθέτοντας ότι δεν έχει ακόμα ζητηθεί έγκριση για την κρατική ενίσχυση.

«Είμαστε σε επαφή με την DGComp (ευρωπαϊκή επιτροπή ανταγωνισμού)καθώς αν πραγματοποιηθεί το σενάριο του διαχωρισμού και του φορέα διαχείρισης ΜΕΔ προκύπτει ζήτημα κρατικών ενισχύσεων και συνεπώς, όρων που θα είναι πολύ συγκεκριμένοι» ανέφερε.

Ο γενικός ελεγκτής, σχολιάζοντας την πράξη της κατάθεσης ομολόγων αξίας 2,35 δισ. στο Συνεργατισμό εξέφρασε επιφυλάξεις για το αν είναι ορθός, ή ορθόδοξος, όπως είπε. Σημείωσε επίσης, ότι σύμφωνα με την πληροφόρησή του, ο γενικός εισαγγελέας είχε ζητήσει να ληφθεί η άποψη του εφόρου κρατικών ενισχύσεων, κάτι που δεν έγινε.

Γεωργιάδης : Πλήρης διαφάνεια για Συνεργατισμό

Πλήρη διαφάνεια για το Συνεργατισμό ζητά ο υπουργός οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης προτείνοντας να εξεταστούν ένα προς ένα τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, αν θέλουμε όπως είπε να έχουμε καθαρή εικόνα για την πρόσφατη και τη διαχρονική διαχείριση της ΣΚΤ, σχολιάζοντας ανάλογες εισηγήσεις που ακούστηκαν την προηγούμενη εβδομάδα.

Την περασμένη εβδομάδα, ο γενικός ελεγκτής Οδυσσέας Μιχαηλίδης όσο και βουλευτές της αντιπολίτευσης είχαν υποστηρίξει ότι θα πρέπει να διερευνηθούν περαιτέρω ζητήματα που αφορούν το Συνεργατισμό.

«Να εξεταστούν όλα τα ΜΕΔ ένα προς ένα, όχι τα σύνολα, ένα προς ένα το κάθε ΜΕΔ», ανέφερε ο υπουργός. Σημείωσε ότι δεν θα είχε καμία ένσταση να εξεταστεί ποιος έδωσε το κάθε δάνειο, ποιος το έλαβε, τι πληρώθηκε όλα αυτά τα χρόνια έναντι του δανείου και άλλες λεπτομέρειες.

Ο κ. Γεωργιάδης σημείωσε ότι τα ΜΕΔ που προέκυψαν μετά το 2014 ανέρχονται στα €13,5 εκ. επί του σημερινού συνόλου €6,5 δισ. ενώ τα συνολικά δάνεια που δόθηκαν υπό τη νέα διοίκηση της ΣΚΤ ανέρχονται στο €1 δισ. σε σχέση με €14 δισ. που είχαν δοθεί μέχρι το 2014 εκ των οποίων τα €7,6 δισ. ήταν ΜΕΔ στην πρώτη σχετική καταγραφή που έγινε το 2014.

Αλλαγές στο ΔΣ του Συνεργατισμού

Απαντώντας σε ερωτήσεις αναφορικά με τις αλλαγές που φαίνεται να ζήτησε η ΚΤ να γίνουν στο ΔΣ της ΣΚΤ, ο Γιάγκος Δημητρίου είπε πως η αξιολόγηση της ΣΚΤ όσον αφορά την εταιρική διακυβέρνηση από τον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό στο πλαίσιο της διαδικασίας εποπτικής αξιολόγησης για σειρά ετών βρισκόταν στο 4, που είναι το χαμηλότερο επίπεδο.

Πρόσθεσε πως η Κεντρική Τράπεζα είχε εισηγηθεί στον υπουργό οικονομικών, ως ιδιοκτήτη του Συνεργατισμού, να προβεί σε αλλαγές στο ΔΣ της ΣΚΤ, χωρίς να δώσει ονόματα αφού δεν ήταν αρμοδιότητα της ΚΤ να υποδείξει συγκεκριμένα ονόματα. Η αρμοδιότητα άνηκε στον ΕΕΜ, διευκρίνησε.

Αιτιολογώντας την ενέργεια της ΚΤ σημείωσε ότι έγινε, «για να διασκεδάσουμε τις ανησυχίες της ΕΚΤ για την εταιρική διακυβέρνηση».

Σύμφωνα με τον κ. Γεωργιάδη, το υπουργείο είχε ζητήσει ονομαστικές αναφορές για τις οποίες δεν επανήλθε ποτέ η ΚΤ γι’ αυτό και δεν προχώρησαν. Πρόσθεσε παράλληλα, ότι ανά πάσα στιγμή οι ευρωπαϊκές εποπτικές αρχές μπορούν να αλλάξουν ή να ζητήσουν απομάκρυνση οποιουδήποτε μέλους.

Της Μαρίας Χαμπή