You are here

Πρώτος καβγάς για ευρώ...

09/05/2005 15:39

· Ενοχλημένα τα κόμματα ΑΚΕΛ και ΔΗΣΥ για αποκλεισμό τους από τη Συντονιστική Επιτροπή για το ευρώ


Μια πρόγευση για το τι μπορεί να ακολουθήσει καθ’ οδόν προς την ΟΝΕ έδωσε η σημερινή αντιπαράθεση μεταξύ κοινοβουλευτικών κομμάτων από τη μια και Υπουργείου Οικονομικών από την άλλη. Κατά τη σημερινή συνεδρία της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών, ο Υπουργός Οικονομικών Μάκης Κεραυνός προέβη σε ένα άτυπο απολογισμό της πολιτικής του υπουργείου του που οδήγησε στην πρόσφατη ένταξη της κυπριακής λίρας στον ΜΣΙ2. Ο υπουργός αναφέρθηκε με μελανά λόγια στις πιέσεις που ασκούν στα δημοσιονομικά οι τρέχουσες κοινωνικές δαπάνες αλλά και η καθυστέρηση στη λήψη μέτρων για εξυγίανση του ασφαλιστικού και συνταξιοδοτικού (βλέπε σχετική είδηση αλλού). Αναφέρθηκε επίσης στις προοπτικές που διανοίγονται πλέον για την κυπριακή οικονομία. Αποκάλυψε ότι το υπουργείο του επεξεργάζεται ένα αναπτυξιακό σχέδιο με «συγκεκριμένους στόχους, ενέργειες, χρονοδιαγράμματα όπως και φορείς» το πρώτο προσχέδιο του οποίου θα είναι έτοιμο σε δύο εβδομάδες.

Ούκ εν τω πολλώ το ευ...

Αφορμή για την προαναφερθείσα αντιπαράθεση στην Επιτροπή Οικονομικών, αποτέλεσε ο ουσιαστικός αποκλεισμός από την Εθνική Συντονιστική Επιτροπή για την εισαγωγή του κοινού ευρωπαϊκού νομίσματος των κοινοβουλευτικών κομμάτων. Δύο εξ αυτών, το ΑΚΕΛ και ο ΔΗΣΥ έθεσαν ζήτημα συμμετοχής τους δια του στόματος των βουλευτών τους Σταύρου Ευαγόρου και Ιωνά Νικολάου με τον πιο επιτακτικό τρόπο. Κύριο επιχείρημά τους για συμμετοχή τους στη Συντονιστική Επιτροπή, στην οποία εκπροσωπούνται από τον πρόεδρο της Επιτροπής Οικονομικών, βουλευτή του ΔΗΚΟ Άριστο Χρυσοστόμου, ήταν ότι εφόσον πρόκειται για «εθνική» επιτροπή, δεν νοείται αποκλεισμός των κοινοβουλευτικών κομμάτων από τις εργασίες της.

Η ενημέρωση των κομμάτων από τον υπουργό όπως και η ανταλλαγή απόψεων σε ειδικές συναντήσεις με εκπροσώπους του κάθε κόμματος, δεν φάνηκε να τα ικανοποιεί. Την ίδια στιγμή πάντως, ο Υπουργός Οικονομικών δεν φάνηκε να ενοχλείται από – ή τουλάχιστον να συμμερίζεται – τις ανησυχίες των κομμάτων για παραγκωνισμό τους από τη διαδικασία εισαγωγής του ευρώ. Διαμήνυσε ότι ο ίδιος δεν τάσσεται θετικά υπέρ της σύστασης επιτροπών με «50 ή 100» μέλη.

Υπήρχαν και «εχθροί»...

Αναφερόμενος στην οικονομική πολιτική που οδήγησε στην ένταξη του κυπριακού νομίσματος στο ευρώ, ο Μάκης Κεραυνός δεν παρέλειψε να συγχαρεί την Κεντρική Τράπεζα για την πολιτική της όπως και τους λειτουργούς του υπουργείου του. Επισήμανε επιπρόσθετα ότι η ένταξη της κυπριακής λίρας στον Μηχανισμό κατέστη δυνατή παρά τα εμπόδια που έθεταν οι «πολλοί εχθροί μας και οι άσπονδοι φίλοι μας». Πρόσθεσε ότι ενώ «ικανοποιούσαμε ένα κριτήριο», αυτοί έθεταν νέα κριτήρια.

Ο υπουργός αναφέρθηκε επίσης και στις επιδιώξεις της Κύπρου σε ό,τι αφορά την εφαρμογή του Συμφώνου Ανάπτυξης και Σταθερότητας, της Στρατηγικής της Λισσαβόνας όπως και της κατάρτισης του προϋπολογισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης και αλλαγής του τρόπου υπολογισμού της συνεισφοράς κάθε κράτους μέλους. Για το τελευταίο ζήτημα είπε ότι το υπουργείο του καταβάλλει προσπάθειες για να περιορίσει την κυπριακή συνεισφορά κατά £37 εκ. όπως και για απλοποίηση της σχετικής φόρμουλας βάσει της οποίας υπολογίζεται η εν λόγω συνεισφορά.

Αναφερόμενος στη δημοσιονομική πολιτική του υπουργείου του, ο Μάκης Κεραυνός επανέλαβε ότι το υπουργείο του στοχεύει στην εξάλειψη του δημοσιονομικού ελλείμματος μέχρι το 2008, ώστε με τη δημιουργία πλεονασμάτων να αρχίσει να μειώνεται το δημόσιο χρέος. Με την εφαρμογή μιας ορθής δημοσιονομικής πολιτικής δεν υφίστανται λόγοι για ανησυχίες για την ισοτιμία της λίρας. Παράλληλα, εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι για πρώτη φορά εδώ και χρόνια τα δημόσια έσοδα αυξήθηκαν με ψηλότερο ρυθμό (26,4%) απ’ ό,τι οι δημόσιες δαπάνες (8,1%), γεγονός που προκάλεσε την παρέμβαση της βουλευτού του ΔΗΣΥ Μαρίας Κυριακού που υπενθύμισε στον υπουργό την επίδραση της φορολογικής αμνηστίας αλλά και των περικοπών στον αμυντικό προϋπολογισμό.

Εκτός σχεδίων η ΑΤΑ...

Απαντώντας σε ερώτηση της βουλευτού Σωτηρούλας Χαραλάμπους (ΑΚΕΛ) ο Μάκης Κεραυνός διαβεβαίωσε ότι δεν βρίσκεται στα σχέδια της κυβέρνησής του ζήτημα κατάργησης της ΑΤΑ και ούτε τέθηκε επίσημα από τις Βρυξέλλες. «Η Ευρώπη ανησυχεί για την ανταγωνιστικότητά της» και για τούτο το θέτει υπ’ όψιν της Κύπρου, όπως άλλωστε πράττουν κατά καιρούς, όπως είπε, και οι Moody’s και το ΔΝΤ. Τέλος ο βουλευτής της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος εξέφρασε ανησυχίες για πιθανές πληθωριστικές πιέσεις από τη στρογγυλοποίηση όταν η Κύπρος ενταχθεί στην ΟΝΕ και οι τιμές μετατραπούν από λίρες σε ευρώ. Επί του θέματος, ο λειτουργός του υπουργείου Ανδρέας Χαραλάμπους αναφέρθηκε στους τρεις άξονες της αποφασισθείσας πολιτικής του υπουργείου για παρακολούθηση των τιμών και ανάλογη παρέμβαση, την ενημέρωση του κοινού αλλά και την ενθάρρυνση υιοθέτησης κώδικα συμπεριφοράς των επιχειρήσεων.

Του Στέλιου Ορφανίδη