You are here

«Πρόβα τζενεράλε» προεκλογικής περιόδου

07/12/2022 06:31

Πρόβα τζενεράλε των όσων θα ακούσουμε κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, τους επόμενους δύο μήνες, με ανταλλαγή φραστικών διαξιφισμών και αιχμών για τις πολιτικές της κυβέρνησης και τους υποψήφιους που υποστηρίζουν τα αντίπαλα κόμματα, ήταν οι ομιλίες των αρχηγών των πολιτικών κομμάτων, κατά τη χθεσινή πρώτη μέρα της συζήτησης του κρατικού προϋπολογισμού του 2023.

Συγκεκριμένα, η τετράωρη συνεδρία της Ολομέλειας του σώματος διεξήχθη σε έντονα προεκλογικό κλίμα, με επικρίσεις για τη δεκαετή διακυβέρνηση Αναστασιάδη και αναφορές σε σκάνδαλα και δυσλειτουργίες του κράτους που οδηγούν στη φτωχοποίηση των πολιτών, αλλά και με αναφορές στην εξαιρετικά δύσκολη χρονιά που προδιαγράφεται να είναι το 2023. 

Κατά τη διάρκεια της «μονομαχίας» των αρχηγών που έδωσε το εναρκτήριο λάκτισμα για τον προεκλογικό αγώνα, τη μερίδα του λέοντος των επικρίσεων και ευθυνών για την οικονομική και κοινωνική κατάσταση της κυβέρνησης, δέχθηκε ο πρόεδρος του κυβερνώντος κόμματος και υποψήφιος πρόεδρος Αβέρωφ Νεοφύτου, ο οποίος ανταπέδωσε τα πυρά στη δική του ομιλία, αποδίδοντας ευθύνες, τόσο στο ΑΚΕΛ όσο και στο ΔΗΚΟ. 

Η οικονομία, ο πληθωρισμός, η ακρίβεια και οι επιπτώσεις της ενεργειακής κρίσης σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις, αλλά και η στεγαστική πολιτική, το κυπριακό και το ΓεΣΥ, ήταν μερικά από τα οικονομικά ζητήματα που βρέθηκαν στο επίκεντρο της αντιπαράθεσης των προέδρων των κομμάτων, στο πλαίσιο της συζήτησης του κρατικού προϋπολογισμού.

ΔΗΣΥ: Εγγύηση για συνέχιση οικονομικής ανάπτυξης

Απαντώντας στις κατηγορίες της αντιπολίτευσης, ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ είπε πως «έχουμε μπροστά μας έναν προϋπολογισμό που θωρακίζει τη χώρα έναντι της κρίσης και ο οποίος, με τη σωστή διαχείριση και υλοποίησή του, νοικοκυρεύει τα δημόσια οικονομικά, ενισχύει την αναπτυξιακή κατεύθυνση και την ανταγωνιστικότητα της χώρας και ανταποκρίνεται σε όσους έχουν ανάγκη από στήριξη και προστασία».

«Από την 1η Μαρτίου η χώρα θα έχει νέα κυβέρνηση. Οι πολίτες αντιλαμβάνονται ότι, απέναντι στις απειλές χρειαζόμαστε μια κυβέρνηση στιβαρή και αποφασιστική. Που να πατά γερά στα πόδια της και να ξέρει πού θέλει να πάει τον τόπο. Αυτή είναι μια γενική παραδοχή ανεξαρτήτως πολιτικής τοποθέτησης», είπε.

Ανέφερε ότι μπορεί να εγγυηθεί τη συνέχιση της οικονομικής ανάπτυξης με στόχο η Κύπρος να είναι ΑΑA οικονομία, προσθέτοντας ότι στην επόμενη πενταετία μπορεί να εγγυηθεί μείωση του δημόσιου χρέους στο 30% και αύξηση του κατά κεφαλήν εισοδήματος κατά 50%, ούτως ώστε να ανέλθει στις 39.000 ευρώ από τις 26.000 ευρώ που είναι τώρα.

Τα τελευταία 10 χρόνια, είπε ο Αβέρωφ Νεοφύτου, ο Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης, η κυβέρνησή του και ο Δημοκρατικός Συναγερμός παρήγαγαν χειροπιαστό έργο, με τη στήριξη κομμάτων που ανήκαν στην αντιπολίτευση. «Είχαμε την τύχη την τελευταία δεκαετία να έχουμε δύο ικανούς Υπουργούς Οικονομικών, το Χάρη Γεωργιάδη και τον Κωνσταντίνο Πετρίδη, οι οποίοι κατόρθωσαν να ανατρέψουν τη μιζέρια που παραλάβαμε και να ξαναφέρουν την ελπίδα και την προοπτική στον τόπο μας», υπογράμμισε.

«Ο προϋπολογισμός μας έχει περισσεύματα και μαξιλάρια, όχι ελλείμματα €1 δισ. το χρόνο», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Στεφάνου: Στους πρώτους παγκοσμίως σε ιδιωτικό χρέος και ΜΕΔ

Κατώτερη των περιστάσεων και των προκλήσεων που είχε να αντιμετωπίσει, έκρινε την 10ετή διακυβέρνηση του ΔΗΣΥ και Νίκου Αναστασιάδη, ο γγ του ΑΚΕΛ Στέφανος Στεφάνου, μιλώντας από το βήμα της Βουλής, τονίζοντας ότι τα αποτελέσματά της καλούνται να πληρώσουν οι πολίτες.

O κ. Στεφάνου τόνισε πως η κυβέρνηση δεν κατάφερε να ανταποκριθεί με επάρκεια στις προκλήσεις, σημειώνοντας πως πέραν των προβλημάτων που προϋπήρχαν προκάλεσε και νέα, καθώς η κοινωνική και οικονομική ανασφάλεια τα τελευταία χρόνια αυξήθηκε για την πλειοψηφία της κοινωνίας.

Κατηγόρησε την κυβέρνηση του ΔΗΣΥ ότι «προτιμά τη διατήρηση ψηλών πλεονασμάτων, που προέρχονται από τα επιπρόσθετα έσοδα που έχει, εξαιτίας αυξημένων εισπράξεων από τις φορολογίες, αντί να επιστρέψει ένα μέρος από αυτά στα νοικοκυριά και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις».

Επιπρόσθετα τόνισε πως «η κατανομή του παραγόμενου πλούτου γίνεται με τέτοιο τρόπο που συνεχώς ενισχύει την πορεία αντιστροφής του συσχετισμού μεταξύ κεφαλαίου – εργασίας», ενώ πρόσθεσε πως «η Κύπρος εξακολουθεί να είναι στις πρώτες θέσεις παγκοσμίως στο ιδιωτικό χρέος και στα μη εξυπηρετούμενα δάνεια», υπογραμμίζοντας ότι «η μεταφορά αυτών των δανείων στις εταιρείες πιστώσεων μπορεί να βοηθά τις τράπεζες να δείχνουν βελτιωμένη εικόνα, αλλά τα δάνεια παραμένουν στην κοινωνία και την οικονομία».

«Χιλιάδες συμπολίτες μας», σύμφωνα με τον κ. Στεφάνου, «χάνουν ή κινδυνεύουν να χάσουν τα σπίτια και τις περιουσίες τους, ενώ επεσήμανε ότι η αύξηση των επιτοκίων θα επιβαρύνει ακόμα περισσότερο την ήδη δύσκολη κατάσταση για τους δανειολήπτες και όχι μόνο». Υπενθυμίζεται ότι το ΑΚΕΛ είχε ανακοινώσει ότι θα καταψηφίσει τον προϋπολογισμό.

Παπαδόπουλος: Προτάσεις ΔΗΚΟ για ΜΕΔ

Αιχμές για τη δεύτερη περίοδο της διακυβέρνησης Αναστασιάδη, άφησε και ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος, ο οποίος είπε ότι παρότι το κόμμα του έβαλε πλάτη στην κυβέρνηση για αντιμετώπιση των σημαντικών προβλημάτων, αυτή αφήνει στη νέα κυβέρνηση που θα αναλάβει τ Μάρτιο, τη λήψη κρίσιμων και καθοριστικών αποφάσεων.

Μεταξύ άλλων στην ήπια σχετικά ομιλία του ο κ. Παπαδόπουλος, δήλωσε ότι απαιτείται μια συνετή δημοσιονομική πολιτική και ένα νέο  μοντέλο ανάπτυξης της κυπριακής οικονομίας, με έμφαση στη καινοτομία και την έρευνα.

Δεν χρειαζόμαστε ένα άλλο σχέδιο χρυσών διαβατηρίων, αλλά να προσελκύσουμε εταιρείες τεχνολογίας και ξένα ταλέντα για να δραστηριοποιηθούν στην Κύπρο, πρόσθεσε.

Αναφορικά με την αντιμετώπιση των ΜΕΔ, ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι το ΔΗΚΟ προτείνει τη δημιουργία ενός ειδικού Δικαστηρίου στη βάση της πρότασης ΔΗΚΟ- ΕΔΕΚ σε συνδυασμό με την εισήγηση της Κεντρικής Τράπεζας για την αναστολή των εκποιήσεων κάτω από συγκεκριμένες προϋποθέσεις με ειδικό διάταγμα δικαστηρίου, τη διεύρυνση των εξουσιών του χρηματοοικονομικού επιτρόπου και την άμεση εφαρμογή του σχεδίου «ενοικίου έναντι δόσης».

Ο κ. Παπαδόπουλος είπε ακόμη ότι πρέπει να αξιοποιηθούν άμεσα τα €400 εκατ. από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, ώστε να αυξηθούν οι δικαιούχοι και η επιδότηση για την τοποθέτηση φωτοβολταϊκών και άλλων ΑΠΕ, ενώ παράλληλα θα μειωθούν τα πρόστιμα για τους ρύπους, αλλά και ο κόσμος και οι επιχειρήσεις θα μπορούν να πληρώνουν φθηνότερο ρεύμα. 

ΕΔΕΚ: Ισόποσα σε τράπεζες δανειολήπτες η αύξηση επιτοκίων

Αχίλλειος πτέρνα της οικονομίας και η πηγή μεγιστοποίησης των κοινωνικών προβλημάτων χαρακτήρισε από την πλευρά του στη δική του ομιλία ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ, Μαρίνος Σιζόπουλος, τον χρηματοοικονομικό τομέα, προσθέτοντας ότι λειτούργησε αυταρχικά σε βάρος των πολιτών.

Πρότεινε όπως η πρόσφατη αύξηση των επιτοκίων να επιμεριστεί ισόποσα μεταξύ της τράπεζας και του δανειολήπτη, ενώ μεταξύ άλλων είπε ότι κάποιοι επιδιώκουν το ΓεΣΥ να έχει την τύχη των Κυπριακών Αερογραμμών και του Συνεργατισμού.

Μεταξύ άλλων, ο κ. Σιζόπουλος είπε πως η ΕΔΕΚ εισηγήθηκε παραχώρηση κινήτρων για επενδύσεις σε μονάδες υψηλής τεχνολογίας, στον πρωτογενή και δευτερογενή τομέα της οικονομίας, πολεοδομική αμνηστία για μονοκατοικίες και διπλοκατοικίες με βάση τα τετραγωνικά μέτρα της υπέρβασης και προκήρυξη νέου εσωτερικού κρατικού ομολόγου με διαβάθμιση χρόνου και επιτοκίου.

Περαιτέρω ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ, υπογράμμισε ότι η Κύπρος βρίσκεται στην τελευταία θέση όσον αφορά την κατανομή του εθνικού εισοδήματος, επισημαίνοντας ότι από την οικονομική ανάπτυξη ευνοείται ένα μικρό ποσοστό του πληθυσμού, ενώ το 24% περίπου του πληθυσμού βρίσκεται κάτω ή κοντά στο όριο της φτώχειας.

«Η Κύπρος έχει τον υψηλότερο ιδιωτικό δανεισμό και το δεύτερο υψηλότερο ποσοστό μη εξυπηρετούμενων δανείων», υπέδειξε.

ΕΛΑΜ: Απαλλαγή φόρων για νέους

Ο κρατικός προϋπολογισμός του 2023 δεν ανταποκρίνεται επαρκώς σε όσα θα αναμέναμε για να μπορέσει η χώρα να πετύχει άλμα προς τα εμπρός, δήλωσε ο Πρόεδρος του ΕΛΑΜ, Χρίστος Χρίστου, ο οποίος είπε ότι η οικονομική πολιτική πρέπει να ξεφύγει από όρια της απλής διαχείρισης, εφαρμόζοντάς ένα στρατηγικό σχέδιο με όραμα, σαφής στόχους και χρονοδιαγράμματα, με αρχή, μέση και τέλος σε κάθε στάδιο υλοποίησης του προγράμματος.

Αναφορικά με την οικονομία, είπε πως «επιχειρήσεις, νοικοκυριά και εργαζόμενοι βιώνουν μια κατάσταση έκτακτης ανάγκης», σημειώνοντας πως «έχουμε την υποχρέωση να επινοήσουμε λύσεις που πιθανόν να μην χρησιμοποιήθηκαν ποτέ προηγουμένως».

Αναφέρθηκε σε σειρά προτάσεων που κατάθεσε το κόμμα του και τις οποίες μέχρι σήμερα δεν υιοθέτησε η κυβέρνηση που θα βοηθούσαν προς αυτή την κατεύθυνση.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στους νέους, τονίζοντας ότι δεν υπάρχει κανένα απολύτως κίνητρο για τα λαμπρά μυαλά της Κύπρου, που ξενιτεύονται ψάχνοντας ένα καλύτερο μέλλον και τους βλέπουμε να διαπρέπουν στο εξωτερικό, για να υπογραμμίσει πως το ΕΛΑΜ προτείνει τη δημιουργία συστήματος «πρώτη εργασία», που απαλλάσσει εντελώς το φόρο πρώτης μίσθωσης ενός νεαρού κάτω των 30 ετών.

ΔΗΠΑ: Διάλογο για τις εκποιήσεις

Ο Πρόεδρος της ΔΗΠΑ, Μάριος Κάρογιαν, μιλώντας για την οικονομία στην ομιλία του είπε ότι θα πρέπει να δοθεί προτεραιότητα σε επενδύσεις που προορίζονται σε δυναμικά αναπτυσσόμενους κλάδους, όπως η τεχνολογία, η έρευνα και η καινοτομία. Ισχυρή οικονομία σημαίνει ένα ολοκληρωμένο μοντέλο, είπε, βασισμένο στην ισόρροπη ανάπτυξη και στην εξισορρόπηση της κατανομής του εισοδήματος.

Ο κ. Κάρογιαν σημείωσε ότι απαιτούνται μεταρρυθμίσεις με τις οποίες θα διασφαλίζεται ο εξορθολογισμός και η ενίσχυση της επενδυτικής δραστηριότητας, η δημιουργία νέων θέσεων απασχόλησης και ο περιορισμός της γραφειοκρατίας, η οποία μέχρι σήμερα δυσκολεύει και κάποτε αποτρέπει σημαντικές επενδύσεις.

Αναφερόμενος στο ζήτημα των εκποιήσεων απηύθυνε έκκληση για διάλογο σε μια πιο δομημένη και θεσμική βάση, ώστε «να καταλήξουμε σε μια συνεννόηση που θα στοχεύει στην προστασία των ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού από τη μία, ενώ παράλληλα, δεν θα έθετε σε κίνδυνο τη σταθερότητα στο τραπεζικό σύστημα και ευρύτερα την κυπριακή οικονομία».

Οικολόγοι: Επικίνδυνες εισηγήσεις για τον Ακάμα

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων, Χαράλαμπος Θεοπέμπτου, έψεξε την καθυστέρηση που παρατηρείται στη υιοθέτηση μιας από τις καλές πρακτικές που βλέπουμε σε αρκετές χώρες της ΕΕ, του θεσμού της Κοινωνικής Κατοικίας, ο οποίος έρχεται όπως είπε και σε πολύ περιορισμένη κλίμακα

Όσον αφορά τον Ακάμα, ο Πρόεδρος τον Οικολόγων είπε πως «αυτή τη φορά η κυβέρνηση έφερε πολύ επικίνδυνες εισηγήσεις βασισμένες στο γνωστό πλέον σκεπτικό μιας κυβέρνησης, που θεωρεί ότι ανάπτυξη σημαίνει να κτίζεις κτήρια παντού», συμπληρώνοντας πως «οι προτάσεις αυτή τη φορά ήταν πράγματι πολύ επιθετικές και εισήγαγαν και νέους όρους, όπως τα επισκεπτόμενα αγροκτήματα».

Μεταξύ άλλων, ο κ. Θεοπέμπτου κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι η μόνη ενασχόληση της με την κλιματική κρίση, ζήτημα που απασχολεί όλο τον κόσμο, είναι να υποβάλει πολιτικές στην ΕΕ, τις οποίες ποτέ δεν εφαρμόζει.

Η τριήμερη συνεδρία της Βουλής των Αντιπροσώπων, συνεχίζεται σήμερα με ομιλίες βουλευτών.

Η σημερινή συνεδρία θα αρχίσει στις 09:00 και θα είναι ολοήμερη.

Της Ελένης Χαραλάμπους