You are here

Αυξημένα κονδύλια για ενέργεια και μισθούς

30/09/2022 06:32

Με αυξημένα κονδύλια για την ενέργεια και το κρατικό μισθολόγιο, λόγω της ενεργειακής κρίσης και του πληθωρισμού, απότοκα του πολέμου στην Ουκρανία και της πανδημίας του κορωνοϊού, αλλά και με ιδιαίτερη βαρύτητα στην υλοποίηση του Σχεδίου Ανάκαμψης, τίθεται σήμερα ενώπιον του Υπουργικού Συμβουλίου για έγκριση, ο κρατικός προϋπολογισμός του 2023.

Στη συνέχεια, ο κρατικός προϋπολογισμός θα παραδοθεί στην Πρόεδρο της Βουλής Αννίτα Δημητρίου στις 6 Οκτωβρίου, από τον Υπουργό Οικονομικών Κωνσταντίνο Πετρίδη, ενώ η συζήτησή του στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών θα αρχίσει τη Δευτέρα, 24 Οκτωβρίου 2022.

Αξίζει να αναφερθεί ότι, κατά την πρώτη μέρα συζήτησης του προϋπολογισμού στην Επιτροπή Οικονομικών, ο Υπουργός Οικονομικών θα προβεί σε ανάλυση των κρατικών εσόδων και θα παρουσιάσει την οικονομική πολιτική και τη δημοσιονομική κατάσταση.

Στο κλείσιμο των εργασιών της Επιτροπής αναφορικά με τον κρατικό προϋπολογισμό την Παρασκευή, 2 Δεκεμβρίου 2022, καλεσμένος θα είναι ο Διοικητής Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου Κωνσταντίνος Ηροδότου, όπου θα παρουσιάσει την οικονομική κατάσταση και τις εκτιμήσεις τους για το 2023.

Σημειώνεται ότι η συζήτηση και ψήφιση του κρατικού προϋπολογισμού από τη Βουλή θα γίνει φέτος μια εβδομάδα νωρίτερα και πιο συγκεκριμένα θα τεθεί ενώπιον της Ολομέλεια του σώματος για έγκριση, στις 10 Δεκεμβρίου του 2022.

Σε παραδοσιακή μορφή ο προϋπολογισμός

Η Διευθύντρια της Διεύθυνσης Προϋπολογισμού του Υπουργείου Οικονομικών, Μελίνα Κατσουνωτού, σε δηλώσεις στην StockWatch ανέφερε ότι ο προϋπολογισμός είναι στην παραδοσιακή του μορφή, παρότι έχει ετοιμαστεί και στη νέα μορφή, δηλαδή στη βάση δραστηριοτήτων (ΠΒΔ).

Σημειώνεται ότι η κύρια διαφορά στη μορφή του ΠΒΔ σε σχέση με τον παραδοσιακό προϋπολογισμό, σύμφωνα με πρόσφατη εγκύκλιο του Υπουργείου Οικονομικών, είναι η εισαγωγή μιας τρίτης διάστασης, της προγραμματικής (στόχοι, δραστηριότητες, έργα κλπ), πέραν των υφιστάμενων διαστάσεων της οργανωτικής δομής (Υπουργεία, Υφυπουργεία, Τμήματα, υποδιαιρέσεις Τμημάτων) και της οικονομικής ανάλυσης (ομάδες άρθρων, υποομάδες άρθρων, άρθρα).

Βασική φιλοσοφία του ΠΒΔ είναι ότι, όλες οι δαπάνες πρέπει να κατανέμονται κάτω από συγκεκριμένους στόχους, δραστηριότητες και κατ' επέκταση σε συγκεκριμένα έργα/εργασίες, καθώς με την εφαρμογή του νέου μηχανογραφημένου συστήματος, διαφοροποιείται τόσο το λογιστικό σχέδιο όσο και η κωδικοποίηση του προϋπολογισμού.

Η κ. Κατσουνωτού διευκρίνισε όμως ότι δεν έχει ξεκαθαρίσει ακόμα σε ποια μορφή από τις δύο θα είναι ο προϋπολογισμός που θα τεθεί ενώπιον της Ολομέλειας του σώματος για έγκριση, τονίζοντας ότι είναι κάτι που θα αποφασισθεί πριν το τέλος του χρόνου.

Δήλωσε επίσης ότι ο προϋπολογισμός του 2023, έχει ετοιμαστεί μέσα σε πάρα πολύ δύσκολες συνθήκες με αυξημένες πιστώσεις για την ενέργεια και το κρατικό μισθολόγιο, λόγω του πληθωρισμού και της καταβολής της ΑΤΑ.

Πρόσθεσε ακόμα ότι, συνεχίζεται η υλοποίηση των έργων του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, στο πλαίσιο των οροφών των δαπανών που δημοσιονομικά το κράτος μπορεί να ανταποκριθεί.

Η ατζέντα της Επιτροπής Οικονομικών

Σύμφωνα με το προκαταρτικό σχέδιο συζήτησης του Κρατικού Προϋπολογισμού για το έτος 2023, που θα τεθεί ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής την ερχόμενη Δευτέρα για λήψη τελικών αποφάσεων, τη Δευτέρα, 24 Οκτωβρίου 2022, ο Υπουργός Οικονομικών θα προβεί σε ανάλυση των κρατικών εσόδων και των δημοσιονομικών δεικτών.

Επίσης, ο Υπουργός θα προχωρήσει και σε παρουσίαση της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης καθώς και της δημοσιονομικής κατάστασης.

Στην συνέχεια θα τεθεί για εξέταση ενώπιον της Επιτροπής, ο προϋπολογισμός του Υπουργείου Οικονομικών, που αφορά μεταξύ άλλων και το Γενικό Λογιστήριο, τη Γενική Διεύθυνση Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων και τη διαχείριση δημόσιου χρέους.

Την Δευτέρα, 31 Οκτωβρίου, θα τεθούν ενώπιον της Επιτροπής οι προϋπολογισμοί του Υπουργείου Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας, του Γραφείου Εφόρου Ελέγχου Κρατικών Ενισχύσεων, του Γραφείου Επιτρόπου Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού και του Γραφείου Επιτρόπου Διοικήσεως και Προστασίας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Την Παρασκευή, 4 Νοεμβρίου, η Επιτροπή Οικονομικών θα θέσει κάτω από το μικροσκόπιο της τους προϋπολογισμούς του Υπουργείου Εξωτερικών, της Επιτροπής Προστασίας του Ανταγωνισμού και της Αναθεωρητικής Αρχής Προσφορών.

Ακολουθούν τη Δευτέρα, 7 Νοεμβρίου, οι προϋπολογισμοί του Υπουργείου Γεωργίας, του Γραφείου Επιτρόπου Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα και του Υφυπουργείου Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής, ενώ την Παρασκευή, 11 Νοεμβρίου 2022, θα συζητηθούν οι προϋπολογισμοί του Υπουργείου Υγείας και του Επιτρόπου Εποπτείας Υγείας.

Στη συνέχεια παίρνουν σειρά οι προϋπολογισμοί των Υφυπουργείων Πολιτισμού και Τουρισμού, καθώς και του Υπουργείου Παιδείας τη Δευτέρα, 14 Νοεμβρίου 2022, ενώ την Παρασκευή, 18 Νοεμβρίου του Υπουργείου Εσωτερικών, της Ελεγκτικής υπηρεσίας και της Υπηρεσίας Εσωτερικού Ελέγχου.

Τη Δευτέρα, 21 Νοεμβρίου, στην ατζέντα της Επιτροπής θα βρίσκεται ο προϋπολογισμός του Υπουργείου Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως, της Δικαστικής Υπηρεσίας, της Νομικής Υπηρεσίας και του Υπουργείου Άμυνας, ενώ την Παρασκευή, 25 Νοεμβρίου 2022, του Υπουργείου Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων και του Υφυπουργείου Ναυτιλίας.

Η συνέχεια θα δοθεί τη Δευτέρα, 28 Νοεμβρίου, με τους προϋπολογισμούς του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, του Υφυπουργείου Κοινωνικής Πρόνοιας, του Γραφείου Επιτρόπου Νομοθεσίας και της Βουλής των Αντιπροσώπων.

Τέλος, οι εργασίες της Επιτροπής για τη συζήτηση των προϋπολογισμών υπολογίζεται ότι θα ολοκληρωθούν την Παρασκευή, 2 Δεκεμβρίου, με το Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας και την παρουσίαση της Οικονομικής κατάστασης και εκτιμήσεις για το 2023.

Πρόσφατα, το δημοσιονομικό συμβούλιο συνέστησε σύνεση και προσοχή, με αφορμή την κατάρτιση του προϋπολογισμού.

Της Ελένης Χαραλάμπους