You are here

Ψαλίδι στα κονδύλια του Olivewood

12/07/2019 14:58

Με σταυρώματα κονδυλίων που αφορούν μεταξύ άλλων τα €8,8 εκ. που προορίζονταν για κάλυψη δαπανών του σχεδίου προώθησης της οπτικοακουστικής βιομηχανίας στην Κύπρο, πέρασε από την ολομέλεια της βουλής ο συμπληρωματικός προϋπολογισμός.

Το αρχικό ποσό του συνολικού συμπληρωματικού προϋπολογισμού ανερχόταν σε €232 εκ. περίπου, αλλά αυτό αυξήθηκε από πλευράς εκτελεστικής εξουσίας κατά €90 εκ., ώστε να περιληφθεί στο σύνολο των ζητηθέντων συμπληρωματικών πιστώσεων, για σκοπούς λογιστικής διευθέτησης, η συνεισφορά του κράτους στο ΓεΣΥ. 

Επιπρόσθετα, το κονδύλι που αφορά το Σχέδιο Προώθησης Οπτικοακουστικής Βιομηχανίας μειώθηκε έπειτα από αναθεωρημένο κείμενο που υποβλήθηκε από το αρμόδιο υπουργείο κατά €8 εκ. από 16,8 εκ. που περιλήφθηκαν αρχικά στον συμπληρωματικό.  Συνεπώς, οι συνολικές συμπληρωματικές πιστώσεις που προβλέπει ο συμπληρωματικός ανέρχονται σε €314 εκ.

Οι ανάγκες για τις οποίες απαιτούνται πρόσθετες πιστώσεις περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων κάλυψη αναγκών για αμυντική θωράκιση, κοινωνικές παροχές, παροχές υγείας και παιδείας και αποζημιώσεις στον γεωργικό τομέα. Περαιτέρω, με τον συμπληρωματικό προϋπολογισμό αναθεωρούνται οι ανάγκες σε προσωπικό στο Τμήμα Αναπτύξεως Υδάτων, σε μόνιμους και έκτακτους εκπαιδευτικούς, σε αρχιτέκτονες, καθώς και σε προσωπικό του Τμήματος Ηλεκτρομηχανολογικών Υπηρεσιών.

Η επιβάρυνση του δημοσιονομικού ισοζυγίου από το σύνολο του συμπληρωματικού προϋπολογισμού ύψους €314 εκ. ανέρχεται στο 1,1% του ΑΕΠ, ενώ σύμφωνα με την εκτελεστική εξουσία, οι πρόσθετες πιστώσεις δεν αναμένεται να επηρεάσουν τον δημοσιονομικό στόχο που έχει τεθεί για δημοσιονομικό πλεόνασμα ύψους 3,0% του ΑΕΠ.

Δεσμεύτηκαν τα μη επείγοντα

Η δέσμευση κονδυλίων βασίστηκε κυρίως σε επιστολή του υπουργείου οικονομικών με την οποία έγινε διαχωρισμός των μη επειγόντων κονδυλίων, κατόπιν απόφασης της επιτροπής οικονομικών να προωθήσει την ψήφιση μόνο των κονδυλίων που αφορούν επείγουσες δαπάνες.

Ανάμεσα στα μη επείγοντα που έχουν δεσμευθεί, περιλαμβάνονται ποσά για την κάλυψη πρόσθετων δαπανών στο πλαίσιο του σχεδίου προώθησης οπτικοακουστικής βιομηχανίας (Olivewood), καθώς επίσης, δαπάνες για τη συμμετοχή του υπουργείου άμυνας σε προγράμματα καινοτομίας για την άμυνα και δαπάνες για τη διαγραφή φορολογικών οφειλών.

Συγκεκριμένα, έχει σταυρωθεί το συμπληρωματικό κονδύλι ύψους €8,8 εκ. που προοριζόταν να καλύψει αυξημένες δαπάνες που προέκυψαν λόγω υλοποίησης του σχεδίου προώθησης οπτικοακουστικής βιομηχανίας.

Το κονδύλι έχει αναθεωρηθεί προς τα κάτω καθώς, στον συμπληρωματικό προϋπολογισμό που κατατέθηκε στη βουλή το πρόσθετο ποσό για το συγκεκριμένο σκοπό, ανερχόταν στα €16,8 εκ. ενώ με βάση το αναθεωρημένο κείμενο, το απαιτούμενο ποσό διαμορφώθηκε στα €8.750.000

Η βουλή δέσμευσε επίσης, ποσό €1,2 εκ. που προοριζόταν για την κάλυψη αυξημένης δαπάνης που προέκυψε λόγω συμμετοχής του υπουργείου άμυνας σε διάφορα ευρωπαϊκά προγράμματα και δράσεις για την έρευνα και την καινοτομία στην άμυνα.

Από τη διαδικασία της αποδέσμευσης θα πρέπει να περάσει αργότερα και κονδύλι €1,2 εκ. που αφορά διαγραφή ποσών ΦΠΑ που οφείλεται στο κράτος, καθώς και κονδύλι €4,5 εκ. για τη διαγραφή ανάλογου ποσού για δάνεια που παραχωρήθηκαν προς την Τράπεζα Αναπτύξεως μέχρι το 1984.

Δεσμευμένο παρέμεινε και το κονδύλι €68 εκ. που αφορά δαπάνες αμυντικής θωράκισης.

Στα μη επείγοντα περιλαμβανόταν ποσό €600 χιλ. για την επιχορήγηση της ανέγερσης νέου γηπέδου αντισφαίρισης του Ομίλου Αντισφαίρισης Λάρνακας από τον ΚΟΑ του οποίου το σταύρωμα ζήτησε με τροπολογία το Κίνημα Οικολόγων τονίζοντας ότι τα έργα πρέπει να γίνονται με σωστό τρόπο. Η τροπολογία απορρίφθηκε με βουλευτές της Λάρνακας να εκφράζουν αντιδράσεις κάνοντας λόγο για ανάγκη προώθησης της ανάπτυξης στη Λάρνακα.

Τροπολογία υπέβαλε και το ΕΛΑΜ για αποκοπή ποσού αναφορικά με τις δαπάνες που προέκυψαν λόγω αύξησης των αιτητών ασύλου, η οποία επίσης απορρίφθηκε.

Ο συμπληρωματικός πέρασε με 28 ψήφους υπέρ, 5 εναντίον και 15 αποχές. Αποχή τήρησε το ΑΚΕΛ δηλώνοντας ωστόσο, διαφωνία ως προς τα κονδύλια που αφορούν το Olivewood.

Της Μαρίας Χαμπή