You are here

Ψηφίστηκε αυστηρότερο πλαίσιο διαφάνειας για πολυεθνικές

20/04/2018 17:40

Η βουλή ψήφισε νομοσχέδιο με το οποίο ενσωματώνονται στο εθνικό δίκαιο αυστηρότερες ρυθμίσεις σε σχέση με την ανταλλαγή πληροφοριών στον τομέα της φορολογίας, ιδιαίτερα για πολυεθνικές εταιρείες με ετήσιο τζίρο πέραν των €750 εκ.

Εναντίον της Κύπρου είχε κατατεθεί αιτιολογημένη γνώμη εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής καθώς, η Κυπριακή Δημοκρατία όφειλε να είχε μεταφέρει τις διατάξεις της εν λόγω οδηγίας στην εθνική της νομοθεσία μέχρι την 4η Ιουνίου 2017. Το νομοσχέδιο κατατέθηκε στη βουλή στις 20 Νοεμβρίου 2017. 

Η νομοθεσία περιλαμβανόταν στη λίστα εκκρεμοτήτων του υπουργείου οικονομικών, που στάλθηκε πρόσφατα στη βουλή.

Με το νομοσχέδιο εισάγονται ρυθμίσεις, ώστε στις εκθέσεις ανά χώρα μεταξύ των αρμόδιων φορολογικών αρχών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) να περιληφθούν οι προϋποθέσεις της υποχρεωτικής αυτόματης ανταλλαγής πληροφοριών καθώς και άλλες ρυθμίσεις που αφορούν διαδικαστικά ζητήματα που σχετίζονται με την ανταλλαγή των εν λόγω πληροφοριών.

Η σχετική ευρωπαϊκή οδηγία αφορά στην υποχρέωση για αυτόματη ανταλλαγή φορολογικών πληροφοριών σε σχέση με οικονομικά δεδομένα πολυεθνικών εταιρειών ανά χώρα και προβλέπει όπως οι ευρωπαϊκές φορολογικές αρχές αναπτύσσουν κανόνες σχετικά με την τεκμηρίωση για τον καθορισμό των τιμών μεταβίβασης των πολυεθνικών επιχειρήσεων με στόχο την ενίσχυση της διαφάνειας. 

Οι κανόνες αυτοί περιλαμβάνουν την απαίτηση όπως οι πολυεθνικές επιχειρήσεις οι οποίες έχουν παρουσία εντός της ΕΕ αλλά δραστηριοποιούνται και εκτός της ΕΕ και διατηρούν ενοποιημένο κύκλο εργασιών πέραν των €750 εκ. πρέπει να παρέχουν στις ευρωπαϊκές φορολογικές αρχές τις απαραίτητες πληροφορίες σχετικά με την παγκόσμια κατανομή του εισοδήματός τους, την οικονομική δραστηριότητα και τους φόρους που καταβάλλονται για αξιολόγηση του ρίσκου απώλειας φορολογικών εσόδων.

Κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου στην επιτροπή οικονομικών, εκπρόσωπος του υπουργείου οικονομικών είχε αναφέρει ότι οι πληροφορίες που παρέχονται από τις πολυεθνικές επιχειρήσεις προς τις ευρωπαϊκές φορολογικές αρχές θα υποβάλλονται μέσω της αυτόματης ανταλλαγής εκθέσεων ανά χώρα [Country by Country Reporting (CbCR)] στη βάση κοινού προτύπου το οποίο έχει αναπτύξει ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ).

Η έκθεση ανά χώρα θα αφορά πληροφόρηση που καταγράφεται από τις αναφέρουσες πολυεθνικές επιχειρήσεις σε πρότυπο πίνακα και περιλαμβάνει την παγκόσμια κατανομή των εισοδημάτων του ομίλου επιχειρήσεων από συνδεδεμένες και μη συνδεδεμένες εταιρείες, τις φορολογικές υποχρεώσεις των επιχειρήσεων, τον αριθμό του προσωπικού που απασχολούν, το μετοχικό κεφάλαιο, τα αδιανέμητα κέρδη και τα περιουσιακά στοιχεία ανά χώρα. 

Η πρώτη ανταλλαγή πληροφοριών θα έπρεπε να είχε πραγματοποιηθεί σε διάστημα δώδεκα μηνών από την τελευταία ημέρα του φορολογικού έτους 2016, νοουμένου ότι τα συμβληθέντα κράτη θα είχαν υιοθετήσει τη σχετική νομοθεσία στο εθνικό τους δίκαιο. Η εν λόγω προθεσμία εξέπνευσε στις 28 Φεβρουαρίου 2018.

Μ.Χ.