You are here

Ψηφίζεται το απόγευμα κατά πλειοψηφία ο προϋπολογισμός

21/01/2021 06:46

Τέλος στο σήριαλ της ψήφισης του κρατικού προϋπολογισμού αναμένεται να δώσει η απογευματινή συνεδρία της Ολομέλειας της Βουλής, καθώς το επικρατέστερο σενάριο είναι η έγκριση του. Ο αναθεωρημένος προϋπολογισμός συγκεντρώνει την πλειοψηφία των μελών του κοινοβουλίου, μετά και τις χθεσινές εξαγγελίες του Υπουργικού Συμβουλίου.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε χθες το βράδυ η ΕΔΕΚ, αναφέρεται ότι το πολιτικό γραφείο του κόμματος, ομόφωνα εξουσιοδότησε την κοινοβουλευτική ομάδα να υπερψηφίσει τον αναθεωρημένο κρατικό προϋπολογισμό. Το γεγονός εξασφαλίζει στην κυβέρνηση τις τρεις πολυπόθητες ψήφους των βουλευτών του κόμματος, στη διαδικασία ψήφισης του προϋπολογισμού.

Η απόφαση όπως σημειώνεται, λήφθηκε με γνώμονα την συμπερίληψη των προτάσεων της ΕΔΕΚ στον αναθεωρημένο προϋπολογισμό και τις χθεσινές ανακοινώσεις της κυβέρνησης για δημιουργία ειδικού δικαστηρίου για χρηματοπιστωτικές υποθέσεις με παγοποίηση των εκποιήσεων έως την εκδίκαση της υπόθεσης. «Το πολιτικό γραφείο του κόμματος εκτιμά πως ο στόχος που είχε θέσει για δημιουργία δικτύου προστασίας των ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού, ικανοποιείται σε πολύ μεγάλο βαθμό», προστίθεται.

Θετική ψήφο στον προϋπολογισμό θα δώσει και η Συμμαχία Πολιτών, όπως δήλωσε στη StockWatch ο πρόεδρος του κόμματος Γιώργος Λιλλήκας.

Με τις τέσσερις θετικές ψήφους της ΕΔΕΚ (3) και της Συμμαχίας (1), ο προϋπολογισμός συγκεντρώνει πλέον 27 θετικές ψήφους. Μέχρι χθες, συγκέντρωνε 23 θετικές ψήφους, 18 του ΔΗΣΥ, 3 της Συνεργασίας Δημοκρατικών Δυνάμεων και 2 του ΕΛΑΜ και 26 αρνητικές ψήφους εκ μέρους του ΑΚΕΛ (16), του ΔΗΚΟ (7), των Οικολόγων (2) και της ανεξάρτητης Άννας Θεολόγου (1).

Το πρωί η πρόεδρος του Κινήματος Αλληλεγγύη Ελένη Θεοχάρους δήλωσε ότι το κόμμα θα ψηφίσει τον προϋπολογισμό υπό διαμαρτυρία.

Οι ψήφοι των δύο βουλευτών του κόμματος μπορούν να ανατρέψουν τις θετικές ισορροπίες για τον προϋπολογισμό μόνο σε περίπτωση καταψήφισης του, στην οποία οι αρνητικές ψήφοι θα ανέλθουν στις 28, έναντι 27 θετικών. Σε μια τέτοια περίπτωση ενδέχεται να αναλάβει πυροσβεστικό ρόλο ο πρόεδρος της Βουλής υπερψηφίζοντας τον προϋπολογισμό. Αντίθετα, με την υπερψήφιση και από την Αλληλεγγύη, ο προϋπολογισμός θα εγκριθεί με 29 ψήφους υπέρ και 26 εναντίον ή με 27 υπέρ και 26 εναντίον, σε περίπτωση αποχής των βουλευτών της Αλληλεγγύης.

Πριν από τη ψήφιση του προϋπολογισμού, οι βουλευτές θα κληθούν να τοποθετηθούν επίσης, επί δεκάδων τροπολογιών, οι πλείστες των οποίων είναι επαναλαμβανόμενες και είτε είχαν εγκριθεί και δεν ενσωματώθηκαν στον αναθεωρημένο προϋπολογισμό, είτε είχαν απορριφθεί κατά την προηγούμενη διαδικασία, τον περασμένο μήνα.

Η σημερινή ψηφοφορία ακολουθεί τη μακρά περίοδο διαβουλεύσεων της κυβέρνησης και του ΔΗΣΥ με κόμματα της αντιπολίτευσης και ιδιαίτερα με την ΕΔΕΚ και τις αγωνιώδεις εκκλήσεις του υπουργού Οικονομικών για έγκριση του κρατικού προϋπολογισμού, προς αποφυγήν δυσμενών εξελίξεων για τη χώρα.

Ο κρατικός προϋπολογισμός του 2021, ήταν ο πρώτος στην ιστορία της κυπριακής Δημοκρατίας που καταψηφίστηκε, με αποτέλεσμα το κράτος να λειτουργεί τον Ιανουάριο με μειωμένες πιστώσεις στη βάση δωδεκατημορίου.

Της Μαρίας Χαμπή