You are here

Ράβουν στα μέτρα τους τον προϋπολογισμό τα κόμματα

01/12/2022 11:30

Συνολικά 186 τροπολογίες κατέθεσαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης επί του κρατικού προϋπολογισμού του 2023, οι οποίες σήμερα θα τεθούν ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών για συζήτηση και ομαδοποίηση, ώστε να κατατεθούν από κοινού εκ μέρους των κομμάτων, ενόψει της έναρξης της συζήτησης του κρατικού προϋπολογισμού που είναι προγραμματισμένη για την ερχόμενη Τρίτη.

Σημειώνεται ότι οι 186 τροπολογίες που κατέθεσαν τα κόμματα, δεν παρουσιάζουν καμιά ιδιαίτερη έκπληξη, καθώς κινούνται στην πεπατημένη των προηγούμενων χρόνων, με ψαλίδι στις συμβουλευτικές υπηρεσίες και έρευνες, στις λειτουργικές δαπάνες, στα σεμινάρια και την εκπαίδευση προσωπικού.

Επίσης τα κόμματα σταυρώνουν κονδύλια για τους μισθούς των συμβούλων και των συνεργατών του νέου Προέδρου, των υπουργών και υφυπουργών, για ενοίκια, ανέγερση και αγορά κτιρίων, για το σχέδιο οπτικοακουστικής βιομηχανίας, τη λειτουργία Επενδυτικού Ταμείου για την παροχή χρηματοδότησης μικρομεσαίων επιχειρήσεων και την αγορά νέων οχημάτων για αξιωματούχους.

Γραπτή ενημέρωση ζητείται επίσης για τα σχέδια Εστία και Οικία ανά εξάμηνο, για το μέρος που αφορά τις γενόμενες δαπάνες, το Στεγαστικό Σχέδιο Αναζωογόνησης Ορεινών και Ακριτικών Περιοχών, την ανάπτυξη της περιοχής Τροόδους, του ΧΑΚ, καθώς και τα ασφαλτικά.

Όπως κάθε χρόνο, επίσης τα πλείστα κόμματα ζητούν την αποκοπή οποιωνδήποτε δαπανών σε σχέση με ιδιωτικοποίηση δημόσιων οργανισμών και κρατικών επιχειρήσεων, κυβερνητικών τμημάτων και υπηρεσιών.

Πρωτιά στους Οικολόγους με 65 τροπολογίες

Το μεγαλύτερο αριθμό τροπολογιών κατέθεσε το Κίνημα Οικολόγων, οι οποίες ανέρχονται σε 65 και ακολουθεί το ΑΚΕΛ με 53, ενώ την τριάδα κλείνει το ΕΛΑΜ με 32, με τις οποίες σκοπείται αυξημένος κοινοβουλευτικός έλεγχος, για να αποφευχθούν οι σπατάλες και η κακοδιαχείριση.

Όσο για τα τρία κόμματα της αντιπολίτευσης, ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ και ΔΗΠΑ που υπολογίζουν να είναι μέρος της νέας κυβέρνησης, κατέθεσαν ελάχιστες τροπολογίες σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, καθώς δεν θέλουν να βάλουν κανένα φρένο όπως φαίνεται, στον υποψήφιο τους.

Συγκεκριμένα το ΔΗΚΟ κατάθεσε 15 τροπολογίες, η ΕΔΕΚ 8 και η ΔΗΠΑ 13, ενώ υπενθυμίζεται ότι ο ΔΗΣΥ για ακόμα μια χρονιά ενημέρωσε ότι δεν προτίθεται να καταθέσει τροπολογίες.

Νέες θέσεις και €50 εκατ. ζητά η κυβέρνηση

Στο μεταξύ άλλες τρεις τροπολογίες κατέθεσε στην επιτροπή Οικονομικών η κυβέρνηση, φτάνοντας έτσι στις 40 που καλείται να εγκρίνει την ενσωμάτωση τους στον κρατικό προϋπολογισμό του 2023.

Οι τροπολογίες που κατατέθηκαν χθες στη Βουλή και θα εξετασθούν επίσης σήμερα από την Κοινοβουλευτική Επιτροπή, αφορούν σε δεκάδες επιπλέον θέσεις στο δημόσιο, οι οποίες αυξάνουν κατά αρκετές χιλιάδες τον προϋπολογισμό του 2023, αλλά και κονδύλια πέραν των €109 χιλ. για τη δημιουργία του χρηματοδοτικού μηχανισμού της Νορβηγίας που αφορά τη στήριξη της εθνικής αρχής ανθρώπινων δικαιωμάτων.

Σημειώνεται ότι την περασμένη Δευτέρα, η επιτροπή εξέτασε άλλες 37 τροποποιήσεις που ζήτησε το υπουργείο Οικονομικών, οι οποίες αφορούν στη συμπερίληψη πρόσθετων πιστώσεων ύψους €55 εκατ. περίπου και πολλών νέων θέσεων στο δημόσιο.

Επίσης αφορούσαν τη μεταφορά κονδυλίων σε διάφορες ομάδες/υποομάδες, καθώς και την περαιτέρω ρύθμιση θεμάτων προσωπικού, αλλά και τη διόρθωση λαθών, ατελειών και παραλήψεων.

Της Ελένης Χαραλάμπους

Επισυνάπτονται οι τροπολογίες των κομμάτων.