You are here

Σε αναμονή η αποδέσμευση των €25 εκ. για ταμείο κουρεμένων

03/12/2018 20:16

Σε αναμονή φαίνεται ότι εξακολουθεί να βρίσκεται η αποδέσμευση των €25 εκ. που σταυρώθηκαν στον προϋπολογισμό του 2018 για να κατατεθούν στο ταμείο αλληλεγγύης το οποίο προορίζεται για την αποζημίωση των κουρεμένων καταθετών και των κατόχων αξιογράφων που πλήγηκαν από τις αποφάσεις του Μαρτίου του 2013,.

Το αίτημα για αποδέσμευση αφορά στην μεταφορά των πιστώσεων στο ταμείο αλληλεγγύης  για τη δημιουργία αποθεματικού με σκοπό τη σταδιακή και σε βάθος χρόνου, χρηματική στήριξη ομάδων του πληθυσμού που έχουν συνεισφέρει στην κεφαλαιοποίηση των δύο συστημικών τραπεζών από ίδιους πόρους.

Κατά την τοποθέτηση των κομμάτων , από το σύνολο των 13 μελών της επιτροπής, δύο βουλευτές του ΔΗΣΥ και δύο του ΔΗΚΟ ενέκριναν το αίτημα της αποδέσμευσης  ενώ, βουλευτές του ΑΚΕΛ σημείωσαν ότι θα μεταφέρουν αύριο την τοποθέτησή τους.

Αν και η διαδικασία της τοποθέτησης των βουλευτών επί των διαφόρων ζητημάτων συνήθως ολοκληρώνεται κατά τις συνεδριάσεις των κοινοβουλευτικών επιτροπών με τους παρόντες βουλευτές, δεν είναι λίγες οι φορές που η επιτροπή οικονομικών υιοθέτησε διαφορετική πρακτική, είτε μέσω τηλεφωνικών τοποθετήσεων, είτε λαμβάνοντας τις θέσεις των απόντων βουλευτών εκ των υστέρων, για να προσμετρηθούν στη διαμόρφωση του αποτελέσματος, κάτι για το οποίο κατά καιρούς  έχουν ασκηθεί επικρίσεις.

Η σημερινή διαδικασία έφερε το αποτέλεσμα να μην είναι ξεκάθαρο καθώς σύμφωνα με τις υπηρεσίες της βουλής η διαδικασία της τοποθέτησης για την αποδέσμευση δεν έχει ολοκληρωθεί ενώ, οι βουλευτές Μάριος Μαυρίδης του ΔΗΣΥ και Άγγελος Βότσης του ΔΗΚΟ δήλωσαν μετά το πέρας της συνεδρίασης ότι το ποσό έχει αποδεσμευθεί.

Ο προεδρεύων της επιτροπής κ. Μαυρίδης δήλωσε πως η επιτροπή έχει εγκρίνει κατά πλειοψηφία τα €25 εκ. για το ταμείο αλληλεγγύης, περνώντας «από τα λόγια στις πράξεις», όπως είπε.
 
Σε ερώτηση αν υπάρχουν κριτήρια και διαδικασίες για την προτεραιότητα που θα δοθεί στις διάφορες ομάδες πολιτών που επλήγησαν από τις αποφάσεις που λήφθηκαν κατά την κρίση του 2013, ο κ. Μαυρίδης είπε πως «και να είχαμε κανονισμούς και σχέδιο, χωρίς να υπάρχουν χρήματα δεν μπορεί να γίνει κάτι. Άρα η κυβέρνηση θέλει να βάλει αυτά τα χρήματα στο ταμείο και τα περσινά και τα φετινά και ακόμα χρήματα από άλλες πηγές, έτσι ώστε να μπορεί να γίνει πραγματικότητα αυτό το σχέδιο».

 Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Στέφανος Στεφάνου σημείωσε ότι το ΑΚΕΛ θα επιμείνει όπως ξεκαθαριστεί το πλαίσιο λειτουργίας του ταμείου, καθώς και τα κριτήρια αναφορικά με το πώς θα αποζημιωθούν οι κουρεμένοι καταθέτες, υποστηρίζοντας ότι θα πρέπει να ξεκαθαριστεί επίσης, το θέμα των πηγών χρηματοδότησης του ταμείου.

Ο βουλευτής του ΔΗΚΟ, Άγγελος Βότσης είπε ότι η έγκριση του κονδυλίου αλλά και η περίληψη άλλων €25 εκ. στον προϋπολογισμό του 2019, καθώς και η έγκριση της κοινής πρότασης νόμου ΔΗΣΥ, ΔΗΚΟ και Αλληλεγγύης θέτουν σε λειτουργία το ταμείο αλληλεγγύης.

Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη Παρασκευή κατατέθηκαν δύο προτάσεις νόμου εκ μέρους των κομμάτων ΔΗΣΥ, ΔΗΚΟ και Κίνημα Αλληλεγγύης αναφορικά με το ταμείο, οι οποίες περιλαμβάνουν πρόνοιες για τη μεταφορά κρατικών ακινήτων αξίας €120 εκ. στο ταμείο και βασίζονται στις αλλαγές του πλαισίου όπως τις περιέγραψε ο υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης κατά την παρουσία του στην επιτροπή οικονομικών την περασμένη εβδομάδα.

Οι προτάσεις νόμου αναμένεται ότι θα οδηγηθούν στην ολομέλεια πριν από το τέλος των εργασιών της βουλής ενόψει των Χριστουγέννων, για να ψηφιστούν σε συνδυασμό με τον κρατικό προϋπολογισμό.


 

Της Μαρίας Χαμπή