You are here

Σήμερα πληρώνονται στο ΡΙΚ, όχι όμως στο Φορέα

08/04/2021 06:56

Πληρώνονται σήμερα οι υπάλληλοι του Ραδιοφωνικού Ιδρύματος Κύπρου, καθώς πραγματοποιήθηκε χθες η δημοσίευση του προϋπολογισμού του ΡΙΚ για το 2021, στην Επίσημη Εφημερίδα της Δημοκρατίας.

Εξαιτίας της καθυστέρησης που σημειώθηκε στην υποβολή του προϋπολογισμού στη Βουλή και στη δημοσιοποίηση του στην Επίσημη Εφημερίδα, μετά την έγκριση της Βουλής, οι εργαζόμενοι δεν είχαν πληρωθεί για το Μάρτιο.

Μετά τις χθεσινές εξελίξεις, οι εργαζόμενοι στο ΡΙΚ έλαβαν ενημερωτική επιστολή, σύμφωνα με την οποία θα πληρωθούν σήμερα.

Ο προϋπολογισμός του ΡΙΚ ανέρχεται στα €35,6 εκατ. και περιλαμβάνει το νέο οργανόγραμμα του οργανισμού με 267 θέσεις εκ των οποίων τρεις θα καταργηθούν όταν κενωθούν.

Στόχος είναι μεσομακροπρόθεσμα το Ίδρυμα να καταλήξει με 264 μόνιμες θέσεις, έναντι 330 μόνιμων και αορίστου χρόνου (72 μόνιμοι και 258 αορίστου χρόνου) υπαλλήλων που υπηρετούν σήμερα.

Οι αποδοχές του προσωπικού του ΡΙΚ για το 2021, ανέρχονται στα €15,3 εκατ. με βάση τον εγκεκριμένο προϋπολογισμό.

Οι αποδοχές περιλαμβάνουν το βασικό μισθό, δέκατο τρίτο μισθό, αμοιβή κατ’ αποκοπή, τιμαριθμικά επιδόματα, αποζημίωση Κυριακής, υπερωρίες και αργίες, επιδόματα βάρδιας, τις εισφορές κοινωνικών ασφαλίσεων και άλλα. Το σύνολο των βασικών μισθών ανέρχεται στα €10,1 εκατ. ενώ στο €1,2 εκατ. ανέρχεται το κόστος του ωρομίσθιου προσωπικού στο ΡΙΚ.

Ακόμα περιμένουν στον Φορέα

Την ίδια στιγμή, εξακολουθεί να καθυστερεί η δημοσίευση του προϋπολογισμού του Φορέα εξώδικης επίλυσης χρηματοοικονομικών διαφορών, εμποδίζοντας τη διενέργεια δαπανών και την καταβολή των μισθών των εργαζομένων, όχι όμως του χρηματοοικονομικού Επιτρόπου του οποίου ο μισθός καλύπτεται από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Την ευθύνη της καθυστέρησης φαίνεται να έχει η Βουλή, καθώς σύμφωνα με τον γενικό διευθυντή του υπουργείου Οικονομικών Γιώργο Παντελή, δεν έχει ακόμα αποσταλεί στο Υπουργείο το κείμενο του προϋπολογισμού που ψηφίστηκε την περασμένη Παρασκευή.

Κατά την ψήφιση του προϋπολογισμού του Φορέα, εγκρίθηκε τροπολογία για σταύρωμα ποσού €63 χιλ. που αφορά δαπάνη ενοικίου το οποίο θα πρέπει να καταβάλει ο οργανισμός στην Επιτροπή Σιτηρών.

Βουλευτές είχαν υποστηρίξει ότι ο Φορέας θα έπρεπε να τύχει μεγαλύτερης στήριξης και καλύτερης στελέχωσης, αντί να επιβαρύνεται για πρώτη φορά ο προϋπολογισμό του με κόστος ενοικίου.

Ο προϋπολογισμός του Φορέα παρουσιάζει έλλειμμα, καθώς προβλέπει έσοδα €1 εκατ. και δαπάνες €1,3 εκατ. Οι αποδοχές προσωπικού ανέρχονται στις €358 χιλ. και αφορούν μόνο μισθούς συμβασιούχου προσωπικού και δέκατο τρίτο μισθό. Τα δικαιώματα και επιδόματα, ανέρχονται σε €30 χιλ.

Της Μαρίας Χαμπή