You are here

Σκοντάφτει στα σημεία ο επενδυτικός νόμος

29/09/2020 07:00

Την ετοιμότητα να προωθήσει κανονισμούς για τη ρύθμιση ζητημάτων που αφορούν στον επενδυτικό νόμο, εκφράζει το υπουργείο εσωτερικών, με σκοπό να καθησυχάσει ανησυχίες που εκφράζονται για αφαίρεση εξουσιών από τις δημοτικές αρχές και για περιβαλλοντικές εκπτώσεις που γίνονται από το αρμόδιο τμήμα.

Το νομοσχέδιο που περιλαμβάνει μεταρρυθμίσεις με στόχο την απλοποίηση της διαδικασίας αδειοδότησης στρατηγικών επενδύσεων και τη μείωση της γραφειοκρατίας, συζητήθηκε χθες στην επιτροπή εσωτερικών, με τους εμπλεκόμενους φορείς να εκφράζουν επιφυλάξεις επί συγκεκριμένων προνοιών.

Το νομοσχέδιο προβλέπει μεταξύ άλλων, τη σύσταση διεύθυνσης διαχείρισης στρατηγικών επενδύσεων στο τμήμα πολεοδομίας υπό την οποία θα λειτουργεί το γραφείο διαχείρισης έργων και το γραφείο αδειοδότησης. Προβλέπει επίσης, δημιουργία θεσμοθετημένου μηχανισμού που θα επιτρέπει το χαρακτηρισμό μιας επένδυσης ως σημαντικής για την κυπριακή οικονομία, στη βάση αντικειμενικών κριτηρίων που θα εγκρίνονται από το υπουργικό και την ένταξη της σε διαδικασία ταχείας αδειοδότησης.

Με βάση το νομοσχέδιο θεσμοθετείται ο διορισμός υπεύθυνου έργου (project manager) για κάθε στρατηγική επένδυση που θα εντάσσεται στον μηχανισμό, ο οποίος θα λειτουργεί ως κεντρικό σημείο αναφοράς για την εξυπηρέτηση του επενδυτή με τις υπηρεσίες του δημοσίου και εκδίδεται πολεοδομική άδεια και άδεια οικοδομής σε κεντρικό επίπεδο εντός ενός έτους το μέγιστο, ενώ καθορίζονται δεσμευτικά χρονοδιαγράμματα για την έκδοση όλων των αδειών που απαιτούνται για την υλοποίηση μιας μεγάλης επένδυσης.

Οι εν λόγω ρυθμίσεις αναμένεται να δώσουν ώθηση σε πολυσύνθετα projects που βρίσκονται στα σκαριά και το κόστος των οποίων υπολογίζεται στα €8 δισ.

Ανησυχίες και διαφωνίες εμπλεκομένων

Διαφωνίες σε σχέση με το νομοσχέδιο εκφράζει η Ένωση Δήμων. Σε υπόμνημα που κατέθεσε ενώπιον της επιτροπής εσωτερικών η Ένωση Δήμων, σημειώνεται ότι με το νομοσχέδιο παρακάμπτονται υφιστάμενες θεσμοθετημένες διαδικασίες πολεοδομικού σχεδιασμού, οι οποίες διασφαλίζουν τη διαφάνεια και τη συμμετοχή στη λήψη αποφάσεων αναφορικά με την κατηγοριοποίηση και χωροθέτηση αναπτύξεων.

Υποστηρίζεται επίσης, ότι καταστρατηγείται ο θεσμός της τοπικής αυτοδιοίκησης καθώς όπως αναφέρεται υποβαθμίζεται ο ρόλος των δήμων σε ρόλο απλού διαβουλευτή σε ασφυκτικά χρονικά πλαίσια και περιορισμούς.

Προβληματισμό σε σχέση με επιμέρους πρόνοιες του νομοσχεδίου, όπως τα κριτήρια χαρακτηρισμού μιας επένδυσης ως «στρατηγικής», εκφράζει το ΕΤΕΚ επισημαίνοντας τη γενικότητα των κριτηρίων.

Παράλληλα, υπογραμμίζει την ανάγκη διαφύλαξης της άσκησης της τεχνοκρατικής διαδικασίας αδειοδότησης από τεχνοκράτες/δημόσιους υπαλλήλους και όχι από τον υπουργό ή το υπουργικό συμβούλιο.

Ωστόσο το ΕΤΕΚ σημειώνει πως αρκετές από τις εισηγήσεις που είχε θέσει έγιναν δεκτές και πως συμφωνεί με το νομοσχέδιο επί της αρχής και της γενικής φιλοσοφίας.

Με το νομοσχέδιο συμφώνησαν επίσης, το ΚΕΒΕ, η ΟΕΒ και ο σύνδεσμος μεγάλων αναπτύξεων.

Με κανονισμούς θα διασκεδάσουν ανησυχίες

Ο γενικός διευθυντής του υπουργείου εσωτερικών Κώστας Κωνσταντίνου ανέφερε χθες ότι το υπουργείο θα μπορούσε να προωθήσει αλλαγή, έτσι ώστε τα κριτήρια χαρακτηρισμού μια επένδυσης, να καθορίζονται μέσω κανονισμών που θα ενσωματωθούν στο νομικό πλαίσιο, έτσι ώστε να διασκεδαστούν οι όποιες ανησυχίες υπάρχουν.

Σε ότι αφορά τα επιλέξιμα πρόσωπα για χρήση των διευκολύνσεων που θα παρέχει το εν λόγω πλαίσιο, ο κ. Κωνσταντίνου ανέφερε πως και αυτό το ζήτημα μπορεί να καθοριστεί μέσω κανονισμών ώστε να είναι πιο ξεκάθαρο. Ο κ. Κωνσταντίνου έκανε αναφορά σε χαρακτηριστικά όπως η φερεγγυότητα και η αξιοπιστία που θα πρέπει να χαρακτηρίζουν τα εν λόγω πρόσωπα.

Σημείωσε ότι δεν είναι πρόθεση της κυβέρνησης να έχει ο καθένας αυτή τη διευκόλυνση που παρέχει το νομοσχέδιο αλλά, μόνο αυτοί που θα είναι σε θέση να αξιοποιήσουν αποτελεσματικά τη διευκόλυνση.

Ο κ. Κωνσταντίνου απάντησε και σε σχέση με ανησυχίες που εκφράστηκαν αναφορικά με την περιβαλλοντική πτυχή του θέματος, σημειώνοντας ότι μέσω του νομοσχεδίου διασφαλίζεται ότι δεν θα γίνουν εκπτώσεις και πως οι παράμετροι προστασίας του περιβάλλοντος θα τύχουν της δέουσας σημασίας και σεβασμού.

Την αναφορά αμφισβήτησε η πρόεδρος ης επιτροπής Ελένη Μαύρου που αναφέρθηκε σε περιπτώσεις στις οποίες το αρμόδιο τμήμα περιβάλλοντος έκανε εκπτώσεις.

Η κ. Μαύρου χαρακτήρισε το νομοσχέδιο δύσκολο και τεχνικό, σημειώνοντας ότι θα χρειαστεί η βοήθεια όλων για να προχωρήσει γρήγορα και καλώντας τους παρευρισκόμενους όπως στην επόμενη συζήτηση του θέματος καταθέσουν συγκεκριμένες εισηγήσεις και παρατηρήσεις επί συγκεκριμένων άρθρων.

Της Μαρίας Χαμπή