You are here

Σταυρώνουν το ένα τρίτο του συμπληρωματικού

05/10/2021 07:25

Στην Ολομέλεια της Βουλής οδηγείται την ερχόμενη Πέμπτη ο τέταρτος συμπληρωματικός προϋπολογισμός του 2021 με τα κόμματα της αντιπολίτευσης να σχεδιάζουν το σταύρωμα ποσού €30 εκατ. Το συνολικό ύψος του προϋπολογισμού ανέρχεται στα €91,7 εκατ. και προορίζεται για την κάλυψη πρόσθετων αναγκών που προκύπτουν εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού.

Η έγκριση του προϋπολογισμού εκτιμάται πως θα επιβαρύνει το δημοσιονομικό ισοζύγιο κατά 0,4% του ΑΕΠ.

Σύμφωνα με πληροφορίες της StockWatch τα κοινοβουλευτικά κόμματα πλην του ΔΗΣΥ προτίθενται να σταυρώσουν το κονδύλι ύψους €30 εκατ. που αφορά άλλες έκτακτες δαπάνες που ενδέχεται να προκύψουν μέχρι το τέλος του έτους, καθώς δεν ικανοποιήθηκαν από τις διευκρινήσεις που έδωσε το υπουργείο Οικονομικών για το συγκεκριμένο κονδύλι.

Σημειώνεται ότι ο τέταρτος συμπληρωματικός προϋπολογισμός, ο οποίος ανεβάζει τις πρόσθετες ανάγκες που προέκυψαν το 2021, σε πέραν των €510 εκατ., περιλαμβάνει ενισχύσεις για κάλυψη των μέτρων στήριξης του γεωργικού τομέα, του τουριστικού τομέα, του τομέα της υγείας, των επιχειρήσεων, των εργαζομένων, των πολιτών και γενικότερα της κυπριακής οικονομίας.

Πιο συγκεκριμένα κονδύλι ύψους €38 εκατ. θα διατεθεί για αγορά υπηρεσιών από φοιτητές/ πτυχιούχους για συντονισμό των ιατρείων δημόσιας υγείας, σε κινητές μονάδες για διεξαγωγή τεστ ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου και μοριακών εξετάσεων Covid-19.

Επίσης το κονδύλι θα διατεθεί για αγορά υπηρεσιών αποκατάστασης κρουσμάτων, μεταφοράς κρουσμάτων, φιλοξενίας κρουσμάτων (Eden), στελέχωσης ιατρείων δημόσιας υγείας και μοριακών ελέγχων κλπ.

Περαιτέρω το κονδύλι των €38 εκατ. θα αξιοποιηθεί για αγορά φαρμάκων και εμβολίων για την πανδημία και τέταρτο για προμήθεια τεστ ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου Covid-19, με βάση τους διαγωνισμούς που έχουν προκηρυχθεί ή/και κατακυρωθεί.

Κονδύλι ύψους €6,3 εκατ. θα αξιοποιηθεί για στήριξη σε θέματα αερομεταφορών λόγω καταβολής του οφειλόμενου ποσού προς τις αεροπορικές εταιρείες σε σχέση με την υλοποίηση του νέου Σχεδίου Κινήτρων Συνδεσιμότητας και Ανάπτυξης Αερομεταφορών, για τη χρονική περίοδο Ιανουάριος- Ιούνιος 2021.

Κονδύλι ύψους €11,5 εκατ. προορίζεται για το υφυπουργείο Τουρισμού και τη συνέχιση του προγράμματος επιχορήγησης καλοκαιρινών διακοπών και του σχεδίου ενίσχυσης εγχώριου τουρισμού, μέχρι το τέλος του χρόνου. Το ποσό θα καλύψει επίσης τα ξενοδοχεία καραντίνας και περιορισμού ατόμων λόγω πανδημίας και υφιστάμενες υποχρεώσεις του υφυπουργείου έναντι οργανωτών ταξιδίων και αεροπορικών εταιρειών, στο πλαίσιο του έκτακτου σχεδίου στήριξης που εγκρίθηκε από την ΕΕ για την καλοκαιρινή περίοδο.

Κονδύλι ύψους €5 εκατ. αφορά στη συνέχιση της υλοποίησης των Ειδικών Σχεδίων που εφαρμόζει το υπουργείο Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων για περαιτέρω στήριξη της οικονομίας για το μήνα Αύγουστο.

Ο τέταρτος συμπληρωματικός προϋπολογισμός περιλαμβάνει επίσης, κονδύλι ύψους €900 χιλ. για την υλοποίηση του σχεδίου στήριξης του αμπελοοινικού τομέα.

Της Ελένης Χαραλάμπους