You are here

Στη βουλή ο συμπληρωματικός προϋπολογισμός

26/06/2019 16:03

Στη βουλή έχει αποσταλεί ο συμπληρωματικός προϋπολογισμός συνολικού ύψους €232 εκ. που ενέκρινε την περασμένη εβδομάδα το υπουργικό συμβούλιο.

Σύμφωνα με την εισηγητική έκθεση, οι Ανεξάρτητες Υπηρεσίες/Υπουργεία/ Υφυπουργεία/Τμήματα υπέβαλαν σειρά αιτημάτων προς το Υπουργείο Οικονομικών για παραχώρηση πρόσθετων πιστώσεων για κάλυψη αναγκών για αμυντική θωράκιση, για κοινωνικές παροχές, για παροχές υγείας, και άλλων δαπανών καθώς και για δημιουργία / αναβάθμιση / κατάργηση θέσεων και για τροποποίηση συγκεκριμένων άρθρων του περί Προϋπολογισμού Νόμου του 2019 για την εύρυθμη λειτουργία της κρατικής μηχανής.

Επειδή δεν υπάρχουν διαθέσιμες αποδεκτές εξοικονομήσεις από άλλες Ομάδες/Υποομάδες του ιδίου Κεφαλαίου, αλλά ούτε είναι δυνατή η μεταφορά ισόποσων πιστώσεων από το Κεφάλαιο 18.30 «Μη Προβλεπόμενες Δαπάνες και Αποθεματικό», οι απαιτούμενες πιστώσεις θα πρέπει να εξασφαλιστούν με τη ψήφιση Συμπληρωματικού Προϋπολογισμού.

Στον συμπληρωματικό προϋπολογισμό παρουσιάζονται επίσης, ρυθμίσεις θέσεων για δημιουργία / αναβάθμιση / κατάργηση  θέσεων.

Το συνολικό ύψος των πρόσθετων πιστώσεων που απαιτείται, σημειώνεται ότι ανέρχεται στα €232 εκ.

Η επιβάρυνση του δημοσιονομικού ισοζυγίου από την έγκριση της προτεινόμενης πρότασης Συμπληρωματικού Προϋπολογισμού ανέρχεται στο 1,1% του ΑΕΠ.

Οι πρόσθετες αυτές πιστώσεις δεν αναμένεται να επηρεάσουν το δημοσιονομικό στόχο που έχει τεθεί για δημοσιονομικό πλεόνασμα ύψους 3,0% του ΑΕΠ.

Επιπλέον, στον Προϋπολογισμό του 2019 προβλέπεται στο Τμήμα Αναπτύξεως Υδάτων πρόσληψη μέχρι και 14 άτομα 11 Μηχανικοί (Κλ.Α9, A11 και A12),  και 3 Τεχνικοί (Κλ. Α2, Α5 και Α7(ii)) εργοδοτούμενοι ορισμένου χρόνου.».

Μεταξύ άλλων, τροποποιείται επίσης, το μέγιστο ύψος των μόνιμων και έκτακτων εκπαιδευτικών έτσι ώστε ο αριθμός τους να αυξηθεί κατά 377 άτομα, από 12.603 σε 12.980, για να καλύψει ανάγκες σε εκπαιδευτικό προσωπικό όλων των βαθμίδων της εκπαίδευσης για τη σχολική χρονιά 2019-2020.

Μ.Χ.