You are here

Στο Άρτεμις ο ΟΧΣ για σκοπούς ελέγχου δανειοληπτών Εστία

21/10/2019 13:54

Με σκοπό την πρόσβαση του οργανισμού χρηματοδοτήσεως στέγης (ΟΧΣ), στο μηχανισμό ανταλλαγής δεδομένων Άρτεμις, ώστε να δύναται να ελέγχει δυνητικούς δανειολήπτες μέσω του σχεδίου Εστία, προωθείται η τροποποίηση της βασικής νομοθεσίας.

Η κοινοβουλευτική επιτροπή οικονομικών εξέτασε σήμερα το νομοσχέδιο το οποίο τροποποιεί τον περί εργασιών πιστωτικών ιδρυμάτων (τροποποιητικός) νόμο του 2019, ώστε να δοθεί πρόσβαση στον οργανισμό χρηματοδοτήσεως στέγης (ΟΧΣ) στο μηχανισμό ανταλλαγής δεδομένων Άρτεμις στον οποίο συμμετέχουν όλα τα πιστωτικά ιδρύματα εξαιρουμένου του ΟΧΣ, καθότι ο οργανισμός συμμετέχει στο μηχανισμό ανταλλαγής δεδομένων Αίαντας ο οποίος χρησιμοποιείτο και από τα πρώην Συνεργατικά.

Ο ανώτερος λειτουργός του υπουργείου οικονομικών Διονύσης Διονυσίου δήλωσε ότι πρόκειται για νέα νομοθεσία και ότι κρίνεται αναγκαία λόγω της επικείμενης κατάργησης του συστήματος Αίαντας ο οποίος χρησιμοποιείται αποκλειστικά από τον ΟΧΣ.

Επίσης καθίσταται επιτακτική η ανάγκη πρόσβασης του ΟΧΣ στο μηχανισμό ανταλλαγής δεδομένων Άρτεμις επειδή έχει ήδη ξεκινήσει η υποβολή αιτήσεων για το σχέδιο Εστία από το Σεπτέμβρη.

Ο εκπρόσωπος της Κεντρικής Τράπεζας Χριστόδουλος Μικελίδης, ανέφερε ότι η λειτουργία του Άρτεμις διέπεται από οδηγία της ΚΤ, η οποία αφορά και τις τράπεζες και τον έλεγχο των διαχειριστών των δεδομένων.

Εξήγησε επίσης ότι η χρέωση για τις τράπεζες βασίζεται σε ένα πάγιο το οποίο διαβαθμίζεται σε επτά κλίμακες και η κάθε τράπεζα και οργανισμός επιλέγει την κλίμακα.

Της Ηρώς Ευθυμίου