You are here

Στο μικροσκόπιο δεκάδες αιτήματα για κονδύλια και θέσεις

07/09/2018 06:06

Δεκάδες αιτήματα που εκκρεμούν ενώπιον της επιτροπής οικονομικών από τους καλοκαιρινούς μήνες ή και νωρίτερα, αναμένεται να εξεταστούν την ερχόμενη Δευτέρα, κατά την πρώτη συνεδρίαση της επιτροπής μετά την επιστροφή στις εργασίες της.

Στην ατζέντα της επιτροπής οικονομικών έχουν περιληφθεί μεταξύ άλλων, δεκαπέντε διαφορετικά αιτήματα για αποπαγοποίηση θέσεων καθώς και 29 αιτήματα για την αποδέσμευση κονδυλίων που σταυρώθηκαν κατά την ψήφιση του προϋπολογισμού του 2018.

Σε ότι αφορά τις αποπαγοποιήσεις, η επιτροπή θα εξετάσει αιτήματα αποπαγοποίησης συνολικά 130 θέσεων.

Στα βασικότερα αιτήματα εντοπίζονται οι επιστολές για αποπαγοποίηση 43 θέσεων προαγωγής (δύο διαφορετικά αιτήματα) που ζητά το υπουργείο οικονομικών, για το τμήμα δημόσιας διοίκησης και προσωπικού.

Την αποπαγοποίηση συνολικά 29 θέσεων ζητά το ΡΙΚ με τις 17 να αφορούν το 2018 και τις 12 να αφορούν στο 2019. Το αίτημα του ΡΙΚ εκκρεμεί από το φθινόπωρο του 2017.

Αίτημα για την αποπαγοποίηση 26 θέσεων πρώτου διορισμού έχει υποβληθεί από το τμήμα δημόσιας διοίκησης και προσωπικού, οι οποίες προορίζονται για τον οργανισμό ασφάλισης υγείας. Πρόκειται για 17 θέσεις λειτουργών κλίμακας Α8-10-11 και 9 θέσεις βοηθών γραμματειακών λειτουργών κλίμακας Α2-5-7 (ιι).

Ζητούν αποδεσμεύσεις εκατομμυρίων

Κοντά στα €5 εκ. κυμαίνονται συνολικά τα κονδύλια που υπουργεία και υπηρεσίες ζητούν να αποδεσμευθούν.

Το μεγαλύτερο κονδύλι που ανέρχεται στα €1,9 εκ. αφορά πιστώσεις για αμοιβές θεματοθετών, βαθμολογητών, λειτουργών εξεταστικών κέντρων και λειτουργών εξετάσεων.

Ποσό €820 χιλ. ζητείται για τις εξωτερικές υπηρεσίες του υπουργείου εξωτερικών και συγκεκριμένα για αναπτυξιακές δαπάνες που αφορούν κτήρια στο εξωτερικό.

Αποδέσμευση πιστώσεων €350 χιλ. ζητείται σε σχέση με την ετοιμασία μελέτης για τις υπηρεσίες ύδρευσης και αποχέτευσης στην Κύπρο ενώ άλλες €300 χιλ. ζητούνται για την αγορά υπηρεσιών ιατρών διαφόρων ειδικοτήτων.

Ποσό €191 χιλ. ζητά το υπουργείο εργασίας ώστε να καταστεί δυνατή η πρόσληψη 30 εργοδοτουμένων ορισμένου χρόνου για τις ανάγκες της ενιαίας υπηρεσίας επιθεωρήσεων που θα ελέγχει την τήρηση της εργατικής νομοθεσίας ενώ άλλες €196 χιλ. ζητούνται από το υπουργείο εμπορίου για την αγορά υπηρεσιών με σκοπό την ετοιμασία εγγράφων και οδηγών σε σχέση με τον κλάδο πνευματικής και βιομηχανικής ιδιοκτησίας .

Άλλες 200 χιλ. αφορούν την δαπάνη αγοράς υπηρεσιών κατ’ οίκον εκπαίδευσης σε μαθητές μέσης εκπαίδευσης μετά από έγκριση επαρχιακών επιτροπών ειδικής αγωγής και εκπαίδευσης.

Επανέρχονται αιτήματα για συμβούλους και περιουσίες στο Τρόοδος

Ενώπιον της επιτροπής οικονομικών επανέρχεται για άλλη μια φορά το αίτημα για αποδέσμευση κονδυλίου €35,9 χιλ. για την αγορά συμβουλευτικών υπηρεσιών για την αξιοποίηση των περιουσιακών στοιχείων του κράτους στο Τρόοδος.

Όπως σημειώνεται, το κράτος προτίθεται να προχωρήσει στην αγορά υπηρεσιών για την προώθηση των απαραίτητων ενεργειών για τη διαδικασία αξιοποίησης ενώ ο σύμβουλος θα προωθήσει και τις ενέργειες για την ετοιμασία μελέτης για τις υπηρεσίες ύδρευσης και αποχέτευσης στην Κύπρο.

Παράλληλα, επανέρχεται το αίτημα για αποδέσμευση κονδυλίων που αφορούν συμβούλους και συνεργάτες της προεδρίας, του υφυπουργού παρά τω προέδρω και του κυβερνητικού εκπροσώπου.

Η επιτροπή έχει ήδη αποδεσμεύσει ποσό €305 χιλ. για τον σκοπό αυτό και με το νέο αίτημα ζητείται το εναπομένον ποσό των €67,9 χιλ. που αφορά την αμοιβή τεσσάρων συμβούλων, δηλαδή ενός συμβούλου του προέδρου και του υφυπουργού παρά τω προέδρω και τριών συμβούλων του κυβερνητικού εκπροσώπου.

Της Μαρίας Χαμπή