You are here

Στο μικροσκόπιο οι λύσεις κομμάτων για οικονομία

03/04/2020 07:05

Στο μικροσκόπιο του υπουργού οικονομικών τίθενται τις επόμενες μέρες οι λύσεις που προτείνουν τα κόμματα για αντιμετώπιση των αυξημένων οικονομικών αναγκών που φαίνεται να προκύπτουν στην προσπάθεια αντιμετώπισης της κρίσης.

Η αναζήτηση νέων λύσεων και βελτιώσεων στις υφιστάμενες προτάσεις, προκύπτει καθώς αυξάνεται η πίεση εξεύρεσης πρόσθετων πηγών ώστε το κράτος να μπορέσει να χρηματοδοτήσει τις ανάγκες του και να συντηρήσει για τους επόμενους μήνες, τα σχέδια στήριξης που έθεσε σε εφαρμογή, εάν παραστεί ανάγκη.

Οι οικονομικές ανάγκες του κράτους για σκοπούς χρηματοδότησης των μέτρων στήριξης των νοικοκυριών, εργαζομένων και επιχειρήσεων αναμένεται να αυξηθούν, καθώς το ενδεχόμενο παράτασης των μέτρων γίνεται ολοένα πιο πιθανό, δεδομένης της εξάπλωσης της πανδημίας.

Ενδεικτικές είναι οι πρόσφατες αναφορές τόσο του υπουργού οικονομικών Κωνσταντίνου Πετρίδη, όσο και του προέδρου του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου.

Ο κ. Πετρίδης σε πρόσφατες δηλώσεις του σημείωσε ότι γίνεται προσπάθεια να στηριχθούν τα προγράμματα που έχουν ήδη ανακοινωθεί των οποίων η διάρκεια θα χρειαστεί να επεκταθεί ενδεχομένως για τους επόμενους δύο μήνες, τονίζοντας πως οι χρηματοδοτικές ανάγκες του κράτους θα είναι τεράστιες καθώς δεν θα έχει έσοδα.

Ο κ. Νεοφύτου, μιλώντας στη StockWatch, σημείωσε ότι «με βάση τα δεδομένα που διαμορφώνονται σήμερα, ίσως να εξέλθουμε της υγειονομικής κρίσης μετά τον προσεχή Ιούνιο».

Όπως ανέφερε, τα τεχνοκρατικά επιτελεία του υπουργείου οικονομικών εκτιμούν ότι αν η κρίση έχει χρονικό βάθος μέχρι τέλος του έτους, τότε τα κρατικά ταμεία θα χρειαστούν μία ενίσχυση της τάξης των €3 δισ. για να καλύψουν τη στήριξη της οικονομίας, των επιχειρήσεων και των εργαζομένων.

Ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος, μιλώντας χθες στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του OMEGA σημείωσε ότι οι συνέπειες στην οικονομία φαίνεται ότι θα είναι μεγαλύτερες απ’ ότι ανέμενε αρχικά η κυβέρνηση.

Ανέφερε ότι αρχικά αναμενόταν να υπάρξει απώλεια της τάξης του 2,2% του ΑΕΠ ενώ, τώρα οι εκτιμήσεις έφτασαν στο -5% που ήταν το βασικό σενάριο του κράτους και όλα δείχνουν ότι η ύφεση θα είναι ακόμα μεγαλύτερη, όπως είπε.

Νέος κύκλος διαβούλευσης

Μετά τη χθεσινή απόφαση της επιτροπής οικονομικών να αναβάλει την ψήφιση του νομοσχεδίου για παραχώρηση κυβερνητικών εγγυήσεων για σκοπούς έγκρισης νέων δανείων, ανοίγει νέος κύκλος διαβούλευσης μεταξύ κυβέρνησης και κομμάτων ώστε να εξεταστούν όλες οι προτάσεις μέτρων που μπορούν να αξιοποιηθούν για την στήριξη της οικονομίας.

Μέσω των προτάσεων, ο υπουργός οικονομικών Κωνσταντίνος Πετρίδης αναμένεται να αναζητήσει σημεία που μπορούν να περιληφθούν στο νομοσχέδιο για τις κρατικές εγγυήσεις δανείων με σκοπό την βελτίωση του προς άρση των ανησυχιών των κομμάτων της αντιπολίτευσης, αλλά και σημεία που μπορούν να έρθουν στη βουλή ως ξεχωριστές νομοθετικές προτάσεις.

Όλες οι προτάσεις στο τραπέζι

Σε ότι αφορά την οικονομία ο ΔΗΣΥ θέτει ως πρώτη προτεραιότητα τον δανεισμό από το κράτος για τις ανάγκες στήριξης του εισοδήματος των εργαζομένων και των υπολοίπων υποχρεώσεων του κράτους.

Στη λίστα των προτεραιοτήτων του κόμματος, περιλαμβάνεται η επέκταση του έκτακτου πακέτου στήριξης των εργαζομένων και αυτοτελώς εργαζομένων με βάση τις δυνατότητες των δημοσίων οικονομικών, η ενίσχυση της ρευστότητας νοικοκυριών και επιχειρήσεων μέσω των κρατικών εγγυήσεων και η λήψη αποφάσεων για τα ενοίκια, ενδεχομένως στο πρότυπο αναστολής δόσεων.

Εντός των επόμενων ημερών το ΑΚΕΛ αναμένεται να συμπληρώσει τις λεπτομέρειες των προτάσεων του που αφορούν σε εσωτερικό δανεισμό του κράτους μέσω της έκδοσης ομολόγου, και σε αξιοποίηση ευρωπαϊκών προγραμμάτων και σε στοχευμένες δράσεις και σχέδια, ώστε να είναι έτοιμες να τεθούν προς συζήτηςη.

Η πρόταση του κόμματος θα περιλαμβάνει συνδυασμό πηγών χρηματοδότησης και δραστηριοτήτων από πλευράς του κράτους, οι οποίες μπορεί να έχουν τη μορφή μείωσης οφειλών προς το κράτος και ταυτόχρονης επιδότησης.

Το ΑΚΕΛ τονίζει επίσης την ανάγκη διευθέτησης του θέματος των ενοικίων μικρομεσαίων επιχειρήσεων στη βάση πλαισίου που μπορεί, σύμφωνα με σχετική εισήγηση, να αφορά συνεισφορά της κάθε πλευράς (του κράτους, των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και των ιδιοκτητών ακινήτων) σε ένα ποσοστό.

Σε ότι αφορά το νομοσχέδιο των εγγυήσεων, το ΑΚΕΛ υποστηρίζει ότι η χρηματοδότηση μέσω των τραπεζών θα αφήσει χώρο για διαφθορά και κατάχρηση πόρων και ότι δεν θα επωφεληθούν αυτοί που πρέπει.

Το ΔΗΚΟ υποστηρίζει την άμεση στήριξη μισθών και εισοδημάτων μέσω εσωτερικού δανεισμού του κράτους από τις τράπεζες, αλλά και μέσω αξιοποίησης ευρωπαϊκών προγραμμάτων, προτείνοντας πρόσθετους μηχανισμούς ελέγχου σε ότι αφορά το νομοσχέδιο για τις εγγυήσεις.

Ο πρόεδρος του κόμματος Νικόλας Παπαδόπουλος σημείωσε χθες ότι η διαδικασία δανειοδότησης με κρατικές εγγυήσεις χρειάζεται ανεξάρτητο έλεγχο τουλάχιστον από εκπρόσωπο του γενικού ελεγκτή που θα λειτουργεί ως παρατηρητής, ώστε να διασφαλίζεται ότι δεν θα υπάρχουν καταχρήσεις.

Την άποψη ότι το κράτος πρέπει να λειτουργήσει ως αρωγός και όχι ως εγγυητής των τραπεζών, εξέφρασε χθες ο βουλευτής της ΕΔΕΚ Κωστής Ευσταθίου ενώ, το κόμμα αξιώνει σειρά ενεργειών εκ μέρους των τραπεζών πριν συμφωνήσει στην στήριξη του νομοσχεδίου για τις εγγυήσεις.

Αυτές αφορούν μεταξύ άλλων, μηδενισμό του τόκου χρέωσης των δανείων κατά τη διάρκεια παγοποίησης τους για 9 μήνες, τερματισμό πωλήσεων δανείων σε επενδυτικές εταιρείες, παραχώρηση των δανείων σε εταιρείες οι οποίες επιβεβαιωμένα έχουν αναστείλει τις εργασίες τους και ενημέρωση της βουλής για τα δάνεια που παραχωρούνται.

Πρόταση για οριζόντια αποκοπή των επιδομάτων παραστάσεως, φιλοξενίας και οδοιπορικών για όλο το δημόσιο και ημιδημόσιο τομέα, για την περίοδο που ισχύουν τα μέτρα περιορισμού της μετακίνησης, θέτουν οι Οικολόγοι, ώστε τα εν λόγω ποσά να κατατεθούν στους λογαριασμούς που αφορούν τα επιπλέον έξοδα που πρέπει να γίνουν για αντιμετώπιση της πανδημίας.

Αναλόγως του αποτελέσματος της νέας προσπάθειας, η ολομέλεια της βουλής που συνεδριάζει σήμερα, δεν αποκλείεται να συνέλθει εκ νέου εντός των επόμενων εβδομάδων, έχοντας ενώπιον της νομοθετήματα κοινώς αποδεκτά από τα κόμματα.

Της Μαρίας Χαμπή