You are here

Στο νήμα κρίνεται η εκταμίευση από το Ταμείο Ανάκαμψης

20/01/2022 07:18

Οριακά υπολογίζεται ότι θα τηρηθούν τα χρονοδιαγράμματα του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας για την εκταμίευση της πρώτης δόσης ύψους €85 εκατ., σε ότι αφορά την υλοποίηση των έξι από τους 14 στόχους/ορόσημα, οι οποίοι χρήζουν νομοθετικής ρύθμισης και θα έπρεπε να είχαν υλοποιηθεί μέχρι την 31η Δεκεμβρίου του 2021.

Η κυβέρνηση, που βρίσκεται σε ασφυκτικό κλοιό για την ικανοποίηση των δεσμεύσεων της προς την Κομισιόν, μοιράζει υποσχέσεις για ικανοποίηση εισηγήσεων των κοινοβουλευτικών κομμάτων, για αλλαγές στα νομοσχέδια που εντάσσονται στα προαπαιτούμενα για την πρώτη δόση και τα οποία εξακολουθούν να εκκρεμούν ενώπιον κοινοβουλευτικών επιτροπών.

Υιοθετούνται εισηγήσεις κομμάτων για χάριν ψήφισης

Μετά τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, που έδωσε το ελεύθερο στη Βουλή την περασμένη Τρίτη, σε ότι αφορά το θέμα των διαδικασιών επιλογής των μελών της Ανεξάρτητης Αρχής κατά της Διαφθοράς, η αρμόδια υπουργός Στέφη Δράκου, εμφανίσθηκε χθες έτοιμη στην επιτροπή Νομικών, να υιοθετήσει τροπολογίες και εισηγήσεις των κομμάτων, οι οποίες την περασμένη εβδομάδα αποτελούσαν κόκκινες γραμμές.

Το νομοσχέδιο περιλαμβάνεται στα ορόσημα για την πρώτη δόση του Σχεδίου Ανάκαμψης, ωστόσο η προώθησή του στην Ολομέλεια, παίρνει για τέταρτη φορά αναβολή, με τον πρόεδρο της Επιτροπής Νίκο Τορναρίτη, να εκτιμά ότι αυτό θα τεθεί προς ψήφιση μέχρι τις 10 Φεβρουαρίου.

Υπενθυμίζεται ότι ο πρόεδρος της Επιτροπής Νομικών Νίκος Τορναρίτης, στα τέλη του προηγούμενου έτους, είχε δεσμευθεί για προώθηση του νομοσχεδίου στην Ολομέλεια, στις 20 Ιανουαρίου.

Την περασμένη Τετάρτη, αφού διαπιστώθηκε διάσταση απόψεων και θέσεων σε σημαντικές πρόνοιες του νομοσχεδίου, αναφορικά με τις εξουσίες, την σύσταση και τις αρμοδιότητες της Αρχής, επήλθε αναβολή μιας εβδομάδας. Σήμερα ωστόσο, δόθηκε περιθώριο μιας επιπλέον εβδομάδας, για διαβούλευση της υπουργού και των κομμάτων, επί τροπολογιών και εισηγήσεων που αφορούν ανοικτά ζητήματα.

Εκτός χρονοδιαγραμμάτων και το νομοσχέδιο για το λόμπι

Εκτός χρονοδιαγραμμάτων βγαίνει και η ψήφιση του νομοσχεδίου για τη θέσπιση πλαισίου λειτουργίας των λόμπι, το οποίο συνδέεται με το νομοσχέδιο για την Αρχή κατά της Διαφθοράς και που επίσης, υπολογιζόταν να οδηγηθεί στην Ολομέλεια για ψήφιση στις 27 Ιανουαρίου.

Όπως διαπιστώθηκε κατά τη χθεσινή συνεδρία της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Θεσμών στην παρουσία της κ. Δράκου, προκύπτουν έντονες διαφωνίες και ενστάσεις επί των προνοιών του νομοσχεδίου, εκ μέρους των πλείστων κομμάτων, με αποτέλεσμα να ζητηθεί η αναθεώρηση του για δεύτερη φορά, ώστε να ικανοποιεί τα κόμματα.

Υπενθυμίζεται ότι το νομοσχέδιο που βρίσκεται ενώπιον της Βουλής, προβλέπει για 44 κατηγορίες δημοσίων αξιωματούχων, την υποχρέωση να τηρούν καταστατικό των προγραμματισμένων επαφών τους, ώστε να υπάρχει διαφάνεια.

Σε ότι αφορά την επιτροπή Νομικών, έχει ήδη ολοκληρωθεί η συζήτηση του νομοσχεδίου για την προστασία πληροφοριοδοτών, το οποίο οδηγείται σήμερα ενώπιον της Ολομέλειας, χωρίς να υπάρχουν οποιεσδήποτε τροπολογίες εκ μέρους των κομμάτων.

Σε εκκρεμότητα και τα νομοσχέδια για διαχειριστές ΜΕΔ

Σε εκκρεμότητα παραμένει η ψήφιση ακόμα δύο νομοσχεδίων, τα οποία αφορούν στην αντιμετώπιση των Μη εξυπηρετούμενων χορηγήσεων (ΜΕΔ), που αποτελεί ένα από τα έξι ορόσημα για την εκταμίευση της πρώτης δόσης του Σχεδίου Ανάκαμψης τα οποία χρήζουν νομοθετικής ρύθμισης.

Με τις προτεινόμενες ρυθμίσεις αναμένεται να ενισχυθεί το νομικό πλαίσιο αδειοδότησης και εποπτείας εταιρειών διαχείρισης ΜΕΔ, ενώ παραχωρείται πρόσβαση σε δεδομένα εγγυητών παρόχων εξασφαλίσεων και συνδεδεμένων προσώπων. Η ψήφιση των νομοσχεδίων έχει ήδη αναβληθεί δύο φορές από την Ολομέλεια πριν τις διακοπές των Χριστουγέννων.

Κατά την τελευταία συζήτηση των νομοσχεδίων στην επιτροπή Οικονομικών, τη Δευτέρα 10 Ιανουαρίου, ο Χρηματοοικονομικός Επίτροπος Παύλος Ιωάννου εισηγήθηκε υπερψήφιση των νομοσχεδίων, υπό τον όρο ότι θα υιοθετηθεί τροπολογία που περιορίζει την πρόσβαση των εταιρειών στα δεδομένα εγγυητών, παρόχων εξασφαλίσεων και συνδεδεμένων προσώπων.

Η τροπολογία, την οποία υποστηρίζει η πλειοψηφία των κοινοβουλευτικών κομμάτων, φαίνεται ότι δεν βρίσκει σύμφωνο το υπουργείο Οικονομικών, τη Νομική Υπηρεσία και την Κεντρική Τράπεζα.

Το ζήτημα αναμένεται ότι θα ξεκαθαρίσει την ερχόμενη Δευτέρα στην επόμενη συνεδρία της Επιτροπής Οικονομικών, ώστε τα νομοσχέδια να οδηγηθούν στην Ολομέλεια πριν το τέλος του μήνα.

Εκκρεμούν τρεις στόχοι στην Βουλή για την πρώτη δόση

Σημειώνεται ότι όλες οι νομοθετικές προτάσεις που περιλαμβάνονται στα ορόσημα της δόσης θα πρέπει να ψηφιστούν πριν το τέλος Ιανουαρίου, καθώς στις αρχές του επόμενου μήνα, η κυβέρνηση με έκθεσή της θα πρέπει να ενημερώσει τις Βρυξέλλες για την πορεία υλοποίησης των προαπαιτούμενων.

Όπως ανέφερε στη Stockwatch η επικεφαλής της Διεύθυνσης Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας Ανθούλα Σαββίδη, οι έξι στόχοι που θα πρέπει να υλοποιηθούν πριν το τέλος Ιανουαρίου και χρήζουν νομοθετικής ρύθμισης, αφορούν στα εξής:

- Πρώτον, ανεξαρτητοποίηση του Κυπριακού Διαχειριστή Συστήματος Μεταφοράς από την αρμόδια Αρχή Ηλεκτρισμού Κύπρου - υλοποιήθηκε.

- Δεύτερον, εισαγωγή νέου πλαισίου για την αξιολόγηση και επιλογή των υποψηφίων για την πλήρωση κενών θέσεων στη δημόσια υπηρεσία και νέων κανονισμών για την αξιολόγηση των επιδόσεων των εργαζομένων - υλοποιήθηκε με την ψήφιση της μεταρρύθμισης της Δημόσιας Υπηρεσίας την περασμένη εβδομάδα.

- Τρίτον και τέταρτον, στόχους για τη βελτίωση του νομοθετικού και θεσμικού πλαισίου για καταπολέμηση της διαφθοράς.

- Πέμπτον, πλαίσιο και σχέδιο δράσης για την αντιμετώπιση των Μη εξυπηρετούμενων χορηγήσεων.

- Έκτον, δημιουργία κανονιστικού πλαισίου για αποθήκευση ενέργειας.

Της Ελένης Χαραλάμπους